Φοβούμενη ότι η πλειοψηφία θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση μειοψηφίας επικαλέστηκε το αμφιλεγόμενο άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος που επιτρέπει την ψήφιση νόμου χωρίς ψηφοφορία. Μετά από αυτή την κίνηση, βουλευτές του NUPES, με επικεφαλής τον Μελανσόν, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και κατήγγειλαν το άρθρο 49.3 ως μόνιμο πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας. Κατέθεσαν επίσης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι προτάσεις του προϋπολογισμού της κυβέρνησης περιλαμβάνουν φορολογικές περικοπές στις επιχειρήσεις, περικοπή του αριθμού των δικαιούχων σχολικών επιδοτήσεων, περικοπές κονδυλίων για τις τοπικές αρχές, μπλοκάρισμα της αύξησης μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών στο ίδιο επίπεδο με τον πληθωρισμό και πενιχρά κονδύλια για δαπάνες για την υγεία που είναι πολύ κάτω από τον πληθωρισμό

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία, καθώς τα συνδικάτα πραγματοποίησαν πανεθνική απεργία για υψηλότερους μισθούς, μετά από εβδομάδες απεργιών. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη Γαλλία την Τρίτη, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, και ορισμένοι δάσκαλοι γυμνασίων και υπάλληλοι στα δημόσια νοσοκομεία, προχώρησαν σε απεργία.

Οι διαδηλωτές και οι απεργοί απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς που συμβαδίζουν με το αυξανόμενο κόστος ζωής καθώς η Γαλλία βιώνει πληθωρισμό 6,2% – το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών. Οι απεργοί εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς από τα απροσδόκητα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, εν μέσω υψηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.