Ημέρα με αγωνιστικό τόνο για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων η  1η Μαΐου και τα κόμματα απέστειλαν τα δικά τους μηνύματα, θέλοντας να τονίσουν ότι ο εν λόγω εορτασμός παραμένει επίκαιρος και με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο. Ο επίσημος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς -ημέρα απεργίας- έχει μεταφερθεί για την Τρίτη 4 Μαΐου, καθώς η 1η Μαΐου συνέπεσε με το Μεγάλο Σάββατο, ενώ κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ταυτισμένη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα επιχειρεί την θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας»

Με κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία και τις κινητοποιήσεις που έχουν διοργανώσει τα συνδικάτα για την Πέμπτη 6 Μαΐου συνοδεύει την ανακοίνωση για τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μεταξύ άλλων -στην ανακοίνωση του- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπολύει επίθεση στην κυβερνητική πολιτική τονίζοντας πως «σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος δίνει τη δυνατότητα για μείωση των ωρών εργασίας και στην Ευρώπη γίνονται ήδη οι πρώτες απόπειρες μείωσης του χρόνου εργασίας από προοδευτικές κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ταυτισμένη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα επιχειρεί την θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας. Μετά τις αντεργατικές ρυθμίσεις των δύο τελευταίων ετών και την ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία, μετά την εργαλειοποίηση της πανδημίας για μείωση μισθών, ελαστικοποίηση της εργασίας και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά κηρύσσει ουσιαστικά τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

Όλοι και όλες στην απεργία και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη. Η Εργατική Πρωτομαγιά, διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης φέτος αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς, 135 χρόνια μετά την εξέγερση των ηρωικών εργατών στο Σικάγο, το αίτημα για 8ωρη εργασία γίνεται επίκαιρο ξανά στην Ελλάδα του 2021.

Σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος δίνει τη δυνατότητα για μείωση των ωρών εργασίας και στην Ευρώπη γίνονται ήδη οι πρώτες απόπειρες μείωσης του χρόνου εργασίας από προοδευτικές κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ταυτισμένη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα επιχειρεί την θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας.

Μετά τις αντεργατικές ρυθμίσεις των δύο τελευταίων ετών και την ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία, μετά την εργαλειοποίηση της πανδημίας για μείωση μισθών, ελαστικοποίηση της εργασίας και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά κηρύσσει ουσιαστικά τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας.

Διάλυση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση του ετήσιου ορίου υπερωριακής απασχόλησης, διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις αντί για επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και απελευθέρωση καταχρηστικών απολύσεων είναι μόνο μερικά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μαζί με διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην κυβέρνηση – εντολοδόχο των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ να διαλύσει κατακτήσεις ενός αιώνα και να μας οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας. Με οδηγό την Εργατική Πρωτομαγιά θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για το δικαίωμα σε εργασία με ανθρώπινους όρους και αξιοπρεπή αμοιβή, με διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Για το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για ισχυρό κοινωνικό κράτος. Για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή την ώρα, το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν χρέος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να βρεθούν με πραγματική διάθεση ενότητας και αγώνα, όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης που έρχεται. Οι σημερινοί εργαζόμενοι αλλά και οι επόμενες γενιές θα είναι αμείλικτοι κριτές για τη στάση όλων σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Στις 6 του Μάη οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέες και οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, όλοι και όλες, τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, να μην τολμήσει να φέρει το αντεργατικό έκτρωμα στη βουλή .

ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου

ΟΧΙ στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων

Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή είναι δικαίωμα όλων μας

«Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει επίκαιρο»

Στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής κατέθεσε αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ και του Κ.Σ. της ΚΝΕ.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του κόμματος, ενώ η αντιπροσωπεία αποτελείτο επίσης από τους Λουΐζα Ράζου μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. και γραμματέα της ΚΟΑ και Θοδωρή Χιώνη μέλος του Π.Γ. της ΚΕ. Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ στεφάνι κατέθεσε ο Ιάσονας Φανός.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, δήλωσε σχετικά:

«Καλή Πρωτομαγιά σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου, σε όλο το λαό μας, σε όλους του λαούς του κόσμου. Ανάσταση λαών και καλές γιορτές σε όλους και όλες.

Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει επίκαιρο. Παραμένει επίκαιρο στη μαχητική λαϊκή αντίσταση απέναντι στη καπιταλιστική βαρβαρότητα. Παραμένει επίκαιρο στον αποφασισμένο αγώνα για το μέλλον που αξίζει στην ανθρωπότητα, ένα μέλλον χωρίς την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ένα μέλλον του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Τιμή και δόξα στους 200 της Καισαριανής και σε όλες τις θυσίες του λαού μας».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

«Δεν σε αφορά η Πρωτομαγιά;»

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την Εργατική Πρωτομαγιά, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα θίγοντας  τα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δεν σε αφορά η Πρωτομαγιά; Αντιπαθείς τον συνδικαλισμό & τις απεργίες; ΟΚ. Τότε όμως να γυρίσεις πίσω την αργία του Σαββάτου, το 8ωρο, την απαγόρευση παιδικής εργασίας, τις υπερωρίες, την υγειονομική περίθαλψη & τους κανόνες ασφάλειας στη δουλειά. Και μη ξεχάσεις τη σύνταξή σου!»