γράφει ο Θανάσης Πετράκος*
Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υπογράψει στις 16 Απριλίου την «αποικιακή» σύμβαση με το Ισραήλ για την δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα και η εκχώρηση της υλοποίησης της συμφωνίας στην Ισραηλινή ιδιωτική πολεμική εταιρεία Elbit Systems για 22 χρόνια με κόστος για τη χώρα 1,8 δις ευρώ αντί 1,375 που είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβριο του 2020, είναι μέγα πολιτικό θέμα με πολλές διαστάσεις (πολιτικές, εθνικής ασφάλειας, οικονομικές, διεθνούς δικαίου κ.λπ).
Η συμφωνία αυτή είναι ντροπιαστική για την Ελλάδα και την πολεμική μας αεροπορία. Είναι πρωτοφανές για ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος να παραδίδει την εκπαίδευση των πιλότων του σε μια ιδιωτική εταιρεία ξένων κρατικών συμφερόντων. Επίσης δημιουργεί κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή αφού εκχωρεί το πολεμικό αεροδρόμιο σε μία ιδιωτική πολεμική εταιρεία του κράτους τρομοκράτη της περιοχής, η οποία έχει κατηγορηθεί και μποϊκοταριστεί για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ακόμη και για δολοφονίες αμάχων ακόμη και παιδιών.
Σύντομο Ιστορικό
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση είχε «κλείσει», όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου 2020. Στη συνέχεια, στις 21 Δεκέμβρη 2020, η Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αποφάσισε, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτώσεων στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, και όχι με τους Καναδούς, με τους οποίους είχαν ξεκινήσει συζητήσεις η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση προέβλεπε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι συζητήσεις και οι επιμέρους συμφωνίες των δύο πλευρών. Παρ’ όλα αυτά την 5η Ιανουαρίου 2021 η Elbit Systems ανακοίνωσε ότι «κέρδισε» το διεθνή διαγωνισμό (που δεν υπήρξε ποτέ!) και το Ισραήλ με την Ελλάδα συμφώνησαν. Ουσιαστικά το Ισραήλ και η Elbit Systems «καπέλωσαν» την κυβέρνηση, πριν υπάρξει τελική συμφωνία και ουσιαστικά έθεσαν την Ελλάδα σε ρόλο προτεκτοράτου του Ισραήλ. Έτσι φτάσαμε στις 16 Απριλίου που πλέον υπεγράφη η τελική συμφωνία.
Εμείς, ως «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συμφωνία με το Ισραήλ και να εκχωρήσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας στην ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία, αντιδράσαμε έντονα και ζητήσαμε να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (Πε.Συ.Π.) και να αποφασίσει ό,τι είναι ριζικά αντίθετο με την εκχώρηση του στρατιωτικού αεροδρομίου σε ιδιωτική εταιρεία ξένων κρατικών συμφερόντων.
Δυστυχώς το Πε.Συ.Π. απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων. Οι μεγάλες παρατάξεις Νίκα (ΝΔ), Τατούλη (αντάρτες ΝΔ και αντάρτες ΠΑΣΟΚ), Δέδε (ΣΥΡΙΖΑ) και Μπουντρούκα (ΚΙΝΑΛ) δεν δέχθηκαν να βγει απόφαση.
Τονίσαμε ότι προφανώς πρέπει να αναβαθμιστεί η 120 ΠΕΑ και να γίνει σύγχρονη αεροπορική βάση εκπαίδευσης πιλότων. Είναι όμως αδιανόητο αυτή η υποχρέωση του ελληνικού κράτους να εκχωρείται σε ιδιωτική εταιρεία ξένων κρατικών συμφερόντων και μάλιστα να εκχωρεί η κυβέρνηση το στρατιωτικό αεροδρόμιο σε ξένη χώρα. Αυτή η ενέργεια μετατρέπει την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα – αποικία. Είναι πρωτοφανές κυβέρνηση να απορρίπτει την πρόταση της ίδιας της πολεμικής της αεροπορίας να αναλάβει η ίδια τη μετατροπή της 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος σε διεθνές κέντρο, που θα το διαχειριζόταν η ελληνική πολεμική αεροπορία. Επιπλέον, η εκχώρηση του στρατιωτικού μας αεροδρομίου σε ιδιωτική πολεμική εταιρεία του κράτους -τρομοκράτη της ανατολικής Μεσογείου εγκυμονεί κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας, μια και η Μεσσηνία γίνεται στόχος με δεδομένη την πολιτική γενοκτονίας των Παλαιστινίων που εφαρμόζει το Ισραήλ, και το ρόλο της πολεμικής μηχανής του απέναντι σε χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος τονίσαμε ότι η απόφαση αυτή θα καταστρέψει οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης του πολιτικού αεροδρομίου Καλαμάτας και συνεπώς και την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, διότι δεν συμβιβάζεται η ανάπτυξη πολιτικού αεροδρομίου, όταν δίπλα του θα λειτουργεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων το οποίο δεν θα είναι στον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ξένης χώρας.
Σπατάλη δημοσίου χρήματος, ανύπαρκτος και εκ των υστέρων κοινοβουλευτικός έλεγχος
Τα γεγονότα που ακολούθησαν και αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια μας δικαιώνουν πλήρως.
α) Η κυβέρνηση χωρίς να δώσει λογαριασμό υπέγραψε να πληρώσουμε στην Elbit Systems 1,8 δις ευρώ !!! αντί 1,375 δις που είχε εγκρίνει η Διαρκής Επιτροπή της Βουλής. Το γεγονός αυτό οδήγησε ακόμη και το ΚΙΝΑΛ που είχε συμφωνήσει το Δεκέμβρη να καταθέσει ερώτηση όπως ερώτηση με τις υπογραφές 19 βουλευτών του κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως οι ερωτήσεις κατατέθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
β) Είναι πολύ μεγάλο πολιτικό θέμα να εκχωρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις και την εκπαίδευση των πιλότων μας σε μια εταιρεία όπως η Elbit Systems η οποία έχει κατηγορηθεί εμπεριστατωμένα για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ακόμη δολοφονίες αμάχων και μικρών παιδιών, και για λόγους πολιτικής ηθικής αλλά και γιατί η Ελλάδα απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας έχει ως βασική της σημαία της την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νορβηγία διέκοψε κάθε σχέση από το 2009 με την Elbit Systems, διότι, όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο υπουργός οικονομικών της Νορβηγίας, «δεν θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε εταιρείες που συμβάλλουν άμεσα σε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Παράλληλα τα νορβηγικά όπως και τα βρετανικά συνδικάτα έχουν αποσύρει τα κεφάλαιά τους που είχαν παλαιότερα επενδύσει στην Elbit Systems, για τους ίδιους ακριβώς λόγους: την εμπλοκή σε εγκλήματα και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Στη Μεγάλη Βρετανία, ιδιαίτερα από το 2014, υπήρξε ένα μεγάλο κίνημα για στοχευμένο μποϊκοτάρισμα ισραηλινών εταιρειών όπως η Elbit Systems. Επιπλέον η Elbit Systems ανέλαβε τη δημιουργία του τοίχους του Μεξικού επί προεδρίας Τράμπ.
γ) Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν σοβαροί οικονομικοί και στρατιωτικοί αναλυτές, οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί αποφάσισε να δώσει 1,8 δις ευρώ για να νοικιάσει δέκα σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη όταν με 500 περίπου εκ. θα αγοράζαμε δώδεκα καινούργια, όπως έκαναν άλλες χώρες, λ.χ. η Σιγκαπούρη και η Πολωνία.
Το επιχείρημα ότι οι Ισραηλινοί θα προσφέρουν υποστήριξη για 22 χρόνια δεν πείθει, και κυρίως δεν πείθει το δεύτερο επιχείρημα ό,τι θα μας βοηθήσουν να δημιουργηθεί στην Ελλάδα «Σχολή Αεροπορίας». Για ποια σχολή μιλά η κυβέρνηση όταν στην 120 ΠΕΑ που λειτουργεί εδώ και 70 χρόνια έχουν εκπαιδευτεί χιλιάδες Ίκαροι με τα ποιο αυστηρά διεθνή πρότυπα και τα αποτελέσματα αυτής της άρτιας εκπαίδευσης επιβεβαιώνονται καθημερινά στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των εμπλοκών με την τούρκικη αεροπορία; Και τελικά για ποιο λόγο δίνει 1,8 δις η κυβέρνηση για αεροσκάφη που δεν θα ανήκουν στην πολεμική αεροπορία αλλά θα είναι με καθεστώς ενοικίασης; Επειδή και η οικονομική διάσταση της συμφωνίας είναι σκοτεινή και σκανδαλώδης πρέπει τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ζητήσουν σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ’ αυτή την απαράδεκτη και με πολλά σκοτεινά σημεία συμφωνία είναι ότι η κυβέρνηση
α) ιδιωτικοποιεί ακόμη και στρατιωτικές εγκαταστάσεις,
β) θέτει την Ελλάδα σε ρόλο προτεκτοράτου του Ισραήλ, και τέλος
γ) το οικονομικό μέρος της συμφωνίας είναι σκανδαλώδες και προκλητικό.
Το μόνο που απομένει πλέον είναι η κυβέρνηση να επιτρέψει την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων ( συζητιέται η Ανδραβίδα) εάν και εφόσον μεταφερθούν από την βάση του Ινσιρλίκ της Τουρκίας. Ήδη συζητιέται ένα τέτοιο εγκληματικό ενδεχόμενο από κύκλους της συστημικής εξουσίας. Μάλιστα πλασάρεται το ανήκουστο και φθηνό «επιχείρημα» ότι εάν η Τουρκία θέσει θέμα των 50 περίπου τακτικών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ να απομακρυνθούν από την επικράτεια της , Η Ελλάδα οφείλει να τα «φιλοξενήσει» ώστε να αναβαθμιστεί!
Συμπερασματικά: Γίνονται πολύ επίκαιρα τα λόγια του Ζοζέ Σαραμάγκου στο γνωστό κείμενό του «Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα» όπου μεταξύ των άλλων τονίζει χαρακτηριστικά: «…Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…».
Ο μεγάλος Πορτογάλος κομμουνιστής λογοτέχνης , ιστορικός , στοχαστής και μαχητής κατά της χούντας, του Σαλαζάρ, ο Ζοζέ Σαραμάγκου, μάλλον δεν πίστευε ότι θα υπήρχε κυβέρνηση η οποία θα όχι μόνο θα ιδιωτικοποιούσε και θα εκχωρούσε ακόμη και τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε ιδιωτική εταιρεία ξένης χώρας, αλλά θα πλήρωνε «από πάνω» την ιδιωτική εταιρεία με 1,8 δις ευρώ! Ο κ. Μητσοτάκης όμως ξεπέρασε και τις προβλέψεις του τον Σαραμάγκου και τον επαλήθευσε απόλυτα….
*Ο Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας .