Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μίλησε στον ΣΚΑΪ και υποστήριξε ότι με αφορμή άρθρο της εφημερίδας «Το Παρόν», το οποίο κάνει λόγω για έγκριση συντάξεων από 8.000€ έως 24.000€, προχώρησε βάσει προφορικής εντολής, στη μη έκδοσή τους.

Μάλιστα ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν νοείται υπουργός να το ξέρει ότι θα εκδοθούν συντάξεις τέτοιου επιπέδου και να αδιαφορεί», προσθέτοντας ότι «το ήξερε πάνω από 5 μήνες και δεν έκανε τίποτα». Ακόμα υπογράμμισε ότι ορισμένες από αυτές τις συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί.

Ο Γ. Βρούτσης, απέδωσε την έκδοση των συγκεκριμένων συντάξεων, σε αστοχία του νόμου 4387/2016, που είχε σχεδιάσει ο τότε υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος άλλαζε σε μεγάλο βαθμό το τοπίο έκδοσης των συντάξεων. Μάλιστα ο υπουργός υποστήριξε ότι το υπουργείο του προετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση για τις συντάξεις και συνολική σχετικό ολοκληρωμένο νομοθέτημα για αλλαγή του ν. Κατρούγκαλου.

Οι συντάξεις για τις οποίες πάντως κάνει λόγο ο Γ. Βρούτσης, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν» αφορούν λίγες περιπτώσεις ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Νομικών, αλλά και ασφαλισμένους προερχόμενους από ΔΕΚΟ. Ωστόσο οι συντάξεις αυτές σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, αφορούν ποσά όπως 8.00€, 12.000€, 15.000€, 18.000€ αλλά και 24.000€ τον μήνα.

«Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να απαντήσει στα όσα κατήγγειλε ο υπουργός Εργασίας λέγοντας ότι ο νόμος Κατρούγκαλου «εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις συντάξεις. Σε πλήρη ανάπτυξη και για όσους έχουν καταβάλει τις υψηλότερες προβλεπόμενες εισφορές δίνει κύρια σύνταξη λίγο κάτω από 3.000 ευρώ (στην οποία προστίθεται, όπου υπάρχει, επικουρική σύνταξη ή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρισμα από το Μετοχικό τους Ταμείο). Επειδή όμως πριν την εφαρμογή του επικρατούσε ένα μωσαϊκό διατάξεων, προβλέφθηκε (άρθρο 30), για λόγους ανταποδοτικότητας, μεταβατικής φύσης ρύθμιση για όσους είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απετέλεσαν τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του νέου νόμου»

Ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι όσο αφορά το άρθρο της εφημερίδας σχετικά με τις συντάξεις, «το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ. Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για εργαζομένους που είχαν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, ιδίως στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών μπορεί να καταλήγει σε υψηλότερες από 3.000 Ευρώ συντάξεις, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».