Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε στο κείμενο των Συμπερασμάτων που θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

Διπλωματικό «τείχος» στην τουρκική προκλητικότητα

Η Ελλάδα ζήτησε προ μερών, στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών το προηγούμενο διάστημα, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ρητή καταδίκη από πλευράς της ΕΕ της «συμφωνίας» Λιβύης – Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τα κείμενα και τους χάρτες της συμφωνίας με τη Λιβύη (UPD)

«Στα λόγια» η αποδοκιμασία της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να απορρίψουν ως άκυρο, το μνημόνιο συνεννόησης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, σύμφωνα με το Associated Press  τονίζοντας ότι το εν λόγω σύμφωνο παρεμποδίζει τα δικαιώματα άλλων χωρών που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου -που, όπως αναφέρει το Associated Press, μπορεί να διαφοροποιηθεί ως προς τη διατύπωσή του μέχρι το τέλος της συνόδου-, το επίμαχο μνημόνιο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές επιπτώσεις για τα τρίτα κράτη».