Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε στο κανάλι της Βουλής ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και απευθυνόμενος προς την Τουρκία δήλωσε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραβίαση.

«Δεν πρόκειται ποτέ να ωραιοποιήσω καταστάσεις ούτε να αναζητήσω ευκαιριακά πολιτικά οφέλη. Περιέγραψα αυτό που ισχύει σήμερα και σήμερα η κυριαρχία μας είναι στα έξι ναυτικά μίλια στη θάλασσα και στα δέκα ναυτικά μίλια στον αέρα. Εντός αυτής της κυριαρχίας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραβίαση».

Ερωτηθείς για το δικαίωμα επέκτασης της εθνικής κυριαρχίας στα 12 ναυτικά μίλια, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως αυτό θα συμβεί «εν καιρώ» σε όλη την επικράτεια, αλλά σε πολιτικό χρόνο που θα κριθεί σκόπιμος.

«Θα το πράξει η χώρα. Θα φτάσουμε στα 12 ναυτικά μίλια εν καιρώ. Όπως προαναγγέλθηκε η επέκταση προς δυσμάς θα συντελεστεί και στην υπόλοιπη επικράτεια σε πολιτικό χρόνο , ο οποίος θα κριθεί σκόπιμος», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να αποφεύγουν ευκαιριακές και καιροσκοπικές κορώνες που θέλουν βύθιση πλοίων σε διεθνή ύδατα, επισημαίνοντας πως «τέτοια λόγια θα πρέπει να τα σκεφτόμαστε δυο φορές πριν τα πούμε».

Απειλές μέσω «καλέσματος συνομιλιών» από την Τουρκία

Μιλώντας στη στρατιωτική ακαδημία της Άγκυρας, ο Χ. Ακάρ συνέχισε να διατηρεί ψηλά το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας εμμέσως την Ελλάδα και υποστηρίζοντας πως η Τουρκία συμβαδίζει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«60 πλοία του τουρκικού στόλου βρίσκονται επί ποδός. Σε στεριά, σε θάλασσα, στον αέρα, τα αεροσκάφη μας (και τα μαχητικά) είναι έτοιμα για να υπερασπιστούν το δίκαιό μας. Μια  νέα πολιτική κυριαρχίας που ασκείται πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει Δίκαιο της Θάλασσας, υπάρχει Διεθνές Δίκαιο. Εάν προσπαθήσετε να περιορίσετε μια χώρα με 1870 χιλιόμετρα ακτής με τα δικά σας σύνορα και να πείτε ότι “όλα είναι δικά μου”, τότε θα υπάρξει πρόβλημα».

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε πως η Τουρκία είναι ανοικτή σε διάλογο με την Αθήνα, αλλά υπό τους δικούς της όρους και ιδιαίτερα χωρίς τις «εγωιστικές συμπεριφορές» της Αθήνας. «Να έρθει η Ελλάδα να μιλήσουμε, να συναντηθούμε. Μέσω διαλόγου, μέσω διαπραγματεύσεων, θα προκύψουν λύσεις με λογικούς και έξυπνους τρόπους δράσης και θα γίνουν αποδεκτές. Εκτός από αυτό, με εγωισμούς, κακομαθημένες συμπεριφορές και λέγοντας πως “ό,τι λέω εγώ θα γίνεται πάντα”. Όχι αυτό δεν μπορείτε να επιβάλλετε να γίνει αποδεκτό».