Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που έρχεται να ισοπεδώσει τις ήδη αποσαθρωμένες εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου, προβλέπει επί της ουσίας την κατάργηση του οκταώρου.

Συγκεκριμένα, μέσω της αύξησης και της δήλωσης τους στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε πραγματικό χρόνο, θα προβλέπεται η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες του εργαζομένου και της επιχείρησης, δηλαδή ο εργαζόμενος «σε συνεννόηση» με τον εργοδότη θα συμφωνούν για τις ώρες εργασίας κάθε μέρας.

Με απλήρωτες υπερωρίες θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι την υποχρεωτική καραντίνα

Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να κρατά «όμηρο» τον εργαζόμενο, καθώς σε συνέχεια της «συνεννόησης» για το οκτάωρο θα «συνεννοούνται» και για την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια κλπ, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.

Παράλληλα, εξετάζεται το να υπάρξει η δυνατότητα πληρωμής των υπερωριών «σε είδος», π.χ. σε επιπλέον μέρες κανονικής αδείας προκειμένου να πέσει το κόστος τους. Σημειώνεται πως το κόστος της υπερωρίας αντιστοιχεί στο 40% του ωρομισθίου. Δηλαδή για κάθε επιπλέον μία ώρα εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου, ο εργαζόμενος πληρώνεται με το 40% της ωρομίσθιας αμοιβής που αναλογεί σε ώρα εργασίας του κανονικού ωραρίου του. Αντ’ αυτού, εισηγήσεις προβλέπουν «πληρωμή» των υπερωριών όχι σε χρήμα, αλλά σε παροχές «σε είδος».

Την ίδια στιγμή εξετάζεται η αύξηση του ανώτατου ορίου υπερωριών στις βιομηχανίες σε 6μηνιαία βάση σε 100 ή 120 ώρες. Μια τέτοια αύξηση θα οδηγούσε στη δυνατότητα εργασίας – πέραν του κανονικού 8ώρου – κατά επιπλέον 12 ώρες ανά μήνα ή επιπλέον 3 ώρες ανά εβδομάδα. Αντίθετα, σήμερα το ανώτατο όριο των υπερωριών στη βιομηχανία αντιστοιχεί σε 48 ώρες σε εξαμηνιαία βάση (ή 8 ώρες/μήνα ή 2ώρες/εβδομάδα).

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ένα αντεργατικό τερατούργημα»

Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση φέρνει ένα σημαντικότατο πλήγμα στο συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων, μέσω του «φακελώματος» των συνδικαλιστών αλλά και όσων επιθυμούν να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση.

Υπενθυμίζεται πως προηγούμενες διατάξεις προβλέπουν πως στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιουργείται Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕΜΗΟ) και Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Επίσης, αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας, σύμφωνα με τους όρους του νόμου 1264/1982, όπως ισχύει, λαμβάνονται με ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διεξάγεται και ηλεκτρονικά. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως και εξετάζεται η επιτάχυνσή τους μέσω νέων θεσμικών παρεμβάσεων.