Παρά τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με τα self test και το άνοιγμα των σχολείων, ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, εξήρε τον σημαντικό ρόλο που αυτά θα παίξουν στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Μηνά Κωνσταντίνου:

Είναι self tests ή χρειάζονται επίβλεψη από ειδικό; Είναι ορθή η διαδικασία διανομής τους από τα φαρμακεία; Είναι ασφαλής η χρήση και τα αποτελέσματά τους; Είναι διαφανείς οι διαδικασίες προμήθειάς τους; Πολλά ερωτήματα, αλλά το πιο απόλυτο, ένα: Θα βοηθήσουν αυτά τα δωρεάν τεστ την βαριά επιδημιολογική κατάσταση της χώρας;

Όχι ακόμα ένα «Σκοιλ Ελικικου» φιάσκο

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Σκέρτσος, «το κεντρικό μήνυμα στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας είναι οι μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας με αυξημένο αυτοέλεγχο της κοινωνίας και έμφαση στην όσο πιο πιστή τήρηση των ακόλουθων μέτρων», εξηγώντας πως αυτό γίνεται με «μάσκες, self-test, εμβόλια και βεβαίως αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων μεγάλων ομάδων».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα μαθητές (ακόμη και αυτοί που είναι άνω των 18 ετών) αλλά και το προσωπικό των Λυκείων στο οποίο εκτός από τους εκπαιδευτικούς εμπεριέχονται καθαριστές, διοικητικό προσωπικό, εργαζόμενοι στα κυλικεία θα κληθούν να επανέλθουν στις τάξεις. Το άνοιγμα βασίζεται αποκλειστικά στη διενέργεια των self test, παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο πώς και αν θα προμηθευτούν πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς τα self-test. Από τη μία ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς, υποστηρίζει ότι «σήμερα νομίζω θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετηθούν όλοι» και από την άλλη η κυβερνητική εκπρόσωπος να απαντά μονάχα για τους μαθητές των εσπερινών, υποστηρίζοντας ότι θα λάβουν τα test από τους διευθυντές τους.

Άλλες οδηγίες από Πελώνη, άλλες από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στη μέση μαθητές – εργαζόμενοι στα σχολεία

Είναι χαρακτηριστικό – σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση – ότι μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν διατεθεί πάνω από 315.000 self test από 10.055 φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές, ποσοστό που υπερέβη ήδη το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης, σημειώνει ο Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι αυτό δείχνει τη μεγάλη ανταπόκριση που έδειξαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων από τη Δευτέρα.

«Γιατί είναι αναγκαίο να εφαρμόσουμε τώρα μια νέα κοινωνική συμφωνία γύρω από την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας;» αναφέρει αναλυτικά στη δήλωσή του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και εξηγεί:

«Ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το βέβαιο είναι πως η αυστηρότητα των μέτρων δεν είναι πλέον ευθέως ανάλογη με την επιθυμητή συμμόρφωση. Μάλιστα καθώς η κόπωση όλων μας είναι μεγάλη, μπορεί να φέρνει πλέον και τα αντίστροφα αποτελέσματα. Αυτό έχει αντίκτυπο σε μέτρα που “κλείνουν” δραστηριότητες διότι η λογική πίσω από το κλείσιμο δραστηριοτήτων είναι οι εργαζόμενοι και όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους χώρους να οδηγηθούν από χώρους υψηλότερης μεταδοτικότητας σε χώρους χαμηλότερης μεταδοτικότητας. Συνεπώς, η μη τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης στα σπίτια (η έκπτωση στο “stay at home”) ή εκτός αυτών λόγω κόπωσης είναι πιθανόν (ανάλογα με το ποσοστό της μη τήρησης) να οδηγεί ακόμα και σε αύξηση της μεταδοτικότητας».

«Εδώ λοιπόν βρίσκεται και το κλειδί της νέας συμφωνίας, ώστε να πετύχουμε ξανά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του γενικού πληθυσμού στα μέτρα Δημόσιας Υγείας και την τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, για όσο κρατάει η πανδημία. Με την έλευση των self-test έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε δραστηριότητες σε λειτουργία οι οποίες (με τα νέα πρωτόκολλα) θα έχουν χαμηλότερους δείκτες μετάδοσης από ο,τι στην τρέχουσα κατάσταση του “lockdown” που δεν υπάρχει χωρίς ουσιαστικό “stay at home”. Η νέα φιλοσοφία είναι ότι οι πολίτες πλέον μπαίνουν σε συνδυασμό συμμετοχικού και υποχρεωτικού screening, συνεπώς έχουμε ταχύτερη ανίχνευση των θετικών και άρα καλύτερη πρόληψη. Έτσι αυξάνεται εμμέσως και η αποτελεσματικότητα της ιχνηλάτισης. Σε αυτήν την φάση ο στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε αναγκαστικά την κινητικότητα, καθώς αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλή κόπωση στους πολίτες, αλλά να ελαττώσουμε την μεταδοτικότητα και να αυξήσουμε τη συμμετοχή του κόσμου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Το κεντρικό μήνυμα στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας, λοιπόν, είναι μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας με αυξημένο αυτοέλεγχο της κοινωνίας και έμφαση στην όσο πιο πιστή τήρηση των ακόλουθων μέτρων. Δηλαδή μάσκες, self-test, εμβόλια και βεβαίως αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων μεγάλων ομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση στην διάθεση των self test από την πλευρά των μαθητών Λυκείου αλλά και των εκπαιδευτικών ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων τη Δευτέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν διατεθεί πάνω από 315.000 self test από 10.055 φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές, ποσοστό που υπερέβη ήδη το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης. Για περισσότερες οδηγίες γύρω από τη διενέργεια του self test και τη διαδικασία δήλωσης του αποτελέσματος, επισκεπτόμαστε τη σελίδα https://self-testing.gov.gr.»

«Τουλάχιστον 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο»

«Το λοιπό και το διοικητικό προσωπικό που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και των οποίων το ΑΜΚΑ υπάρχει στο πληροφοριακό σύστημα, θα συμμετέχει στη διαδικασία των self test», τόνισε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή.

Τουλάχιστον 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους στις σχολικές μονάδες θα πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί τα self tests, τόνισε η Ζέττα Μακρή.

Σύμφωνα με την κυρία Μακρή, οι γονείς δε θα συνδράμουν από ιατρικής άποψης, απλώς θα κάνουν το τεστ, το οποίο έχει απλές διαδικασίες και στη συνέχεια θα συμπληρώνουν τα στοιχεία των παιδιών στην πλατφόρμα.

Μιλώντας στο MEGA, διευκρίνισε ότι τα self test δεν αποτελούν το μόνο όπλο για την πανδημία.

Λειτουργούν συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση του ιού. Όπως είπε, δεν μπορεί το σύνολο των συνεργείων του ΕΟΔΥ να απασχοληθεί μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, γι’ αυτό προστέθηκαν και τα τεστ αυτοδιάγνωσης.

Σε περίπτωση που βγει θετικό το self test, θα ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Επεσήμανε πως αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης μετά τη διενέργεια του τεστ, αρκεί και μια χειρόγραφη βεβαίωση που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του παιδιού.

Στο ερώτημα γιατί δεν ανοίγουν και τα φροντιστήρια, η κυρία Μακρή υποστήριξε πως σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι ασφαλή, καθώς συνυπάρχουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Για τα γυμνάσια και τα δημοτικά είπε πως θα ανοίξουν όταν τους επιτραπεί από τους ειδικούς και θα υιοθετηθεί κι εκεί το μοντέλο των self test.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας είπε ότι μετά το Πάσχα το υπουργείο Παιδείας θα συζητήσει με τους ειδικούς για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, το γυμνάσιο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο ώστε να αποφασιστεί πότε και με ποιος όρους θα επαναλειτουργήσουν.

Υποστήριξε επίσης πως έχει δοθεί προτεραιότητα τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και σε μαθητές άνω των 16 ετών στους εμβολιασμούς, ενώ τέλος, είπε πως το λοιπό και το διοικητικό προσωπικό που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και των οποίων το ΑΜΚΑ υπάρχει στο πληροφοριακό σύστημα, θα συμμετέχει στη διαδικασία των self test.