Σύμφωνα με πληροφορίες  της εφημερίδας «Realnews», το υπουργείο Εργασίας έχει στα σκαριά νομοσχέδιο που θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις υπάρχουσες συνδικαλιστικές διατάξεις, με πρόφαση «να αποκατασταθεί η εύρυθμη και διαφανής λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, το γόητρο και η ισχύς των οποίων έχει πληγεί βαρύτατα τα τελευταία χρόνια».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ο υπουργός Εργασίας σχεδιάζει να θεσμοθετήσει τη δημιουργία μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες, αλλά και να εφαρμόσει ηλεκτρονική ψηφοφορία, ακόμη και εξ αποστάσεως, τόσο για οργανωτικά ζητήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων όσο και για την προκήρυξη απεργίας. Παράλληλα, θα προωθηθεί η δημιουργία εθνικού μητρώου για την καταγραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, θα εξεταστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων και θα τροποποιηθεί το καθεστώς αναγγελίας των όρων που περιλαμβάνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Βρούτσης τάχθηκε υπέρ της στήριξης «του υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού» που «συνιστά βασική αντηρίδα της Δημοκρατίας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Αιτία της ριζικής αλλαγής στα συνδικάτα είναι τα δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ, τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «δεν τιμούν τον θεσμό».

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι ο μετασχηματισμός του συνδικαλιστικού νόμου να συντελεστεί σε δύο επίπεδα:

Το πρώτο αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστικά στελέχη, «με στόχο την αποτύπωση και την αντιμετώπιση του οργανωτικού κατακερματισμού του συνδικαλισμού».

Το δεύτερο αφορά την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, εξ αποστάσεως, για την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε ένα σωματείο ή οργάν ωση, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας «για την ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή και άσκηση του σχετικού δικαιώματος», όπως υποστηρίζει ο Γ. Βρούτσης.

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί τις κάτωθι παρεμβάσεις κατά των συνδικαλιστικών δράσεων:

Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές και διαιτητικές αποφάσεις) και θα έχει πρόσβαση σε αυτές το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας.

Αλλαγή του τρόπου αναγγελίας όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα στον εργοδότη να δημιουργήσει τον δικό του ιστότοπο, όπου θα αναρτάται η συμφωνία των δύο μερών. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητο να υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων.

Το υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει τη δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη συμμετοχή, εφόσον καταστεί εφικτή, θα φορολογείται με 10% και δεν θα επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές στα ποσά που θα λαμβάνει ο εργαζόμενος.