της Μαρίας Απατζίδη
βουλεύτριας Α΄ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Φαίνεται ότι θεωρεί ότι οι ηλικιακοί ιδεολογικοί πόλεμοι μπορεί να συμφέρουν το κόμμα του και επενδύει στον διχασμό. Ταυτοχρόνως, δίνει και ένα μήνυμα επιβράβευσης για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα νησιά. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στιγματιστούν συλλήβδην ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι, απλά και μόνο επειδή η κυβέρνηση επιλέγει συγκεκριμένες εγκληματικές πολιτικές. Το ζήτημα είναι ότι ένα εφάπαξ ποσό δεν λύνει μακροπρόθεσμα κανένα πρόβλημα, αλλά λειτουργεί στην καλύτερη περίπτωση σαν προεκλογικό δόλωμα, ενώ στη χειρότερη σαν «μπόνους» ή σαν «πριμ» για ποιο πράγμα άραγε; Για τα δολοφονικά push-backs στο Αιγαίο; Αυτή ήταν τουλάχιστον η επίσημη κυβερνητική ρητορική περί «ασφάλειας των συνόρων», καθώς και, τολμά να σκεφτεί κανείς, για την υπέρβαση καθηκόντων από τους αστυνομικούς, καθώς η ανακοίνωση συμπίπτει με τον πυροβολισμό 16χρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δεν δόθηκαν λεφτά σε στρατιωτικούς ή σε πυροσβέστες, δηλαδή γενικά σε σώματα ασφαλείας, αλλά μόνο σε όσους εκτελούν συγκεκριμένες «αποστολές» για την κυβέρνηση και για αυτό θεωρούνται τα «δικά της παιδιά». Οι στρατιές επικοινωνιολόγων του πρωθυπουργού έχουν σαφώς αποφασίσει να εξαπολύσουν πόλεμο στους νέους και στους αδύναμους, καθώς και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Η βία προς τους Ρομά έχει βεβαίως σαφώς γίνει συστημική. Ένα έτος μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, άλλος ένας Ρομ, ο Κώστας Φραγκούλης δέχεται σφαίρα στο κεφάλι και χαροπαλεύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δηλώσεις του υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία» την 1η Νοεμβρίου 2021, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης Τάκης Θεοδωρικάκος είχε προαναγγείλει περισσότερες «καταδιώξεις», με ευθεία στοχοποίηση «ομάδων υψηλής παραβατικότητας». Αντί να είναι στόχος της αστυνομίας η πρόληψη συγκεκριμένων εγκληματικών συμπεριφορών και η σύλληψη των παραβατών, στοχοποιούνται συλλήβδην ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να εξαφθούν προεκλογικώς τα χειρότερα ένστικτα του ακροδεξιού ακροατηρίου. Και βεβαίως, τώρα, όπως και το 2008, τα συστημικά ΜΜΕ ξεπλένουν τους φόνους και τις φονικές απόπειρες της αστυνομίας. Γιατί εν προκειμένω, καθώς φαίνεται οι αστυνομικοί είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν τη νεαρή ηλικία του Κώστα Φραγκούλη και υπήρξε πυροβολισμός στο κεφάλι αντί για ακινητοποίηση οχήματος. Επαναλαμβάνοντας την παραμονή της επετείου τη δολοφονική πράξη του Κορκονέα που αποφυλακίστηκε μόλις πριν λίγους μήνες με το ελαφρυντικό του πρότερου έννομου βίου. Υπάρχει, όμως, και ο Βασίλης Μάγγος πριν δύο χρόνια και τόσοι άλλοι. Τόσο του Μάγγου όσο και του Γρηγορόπουλου οι δολοφόνοι είναι αμετανόητοι και ελεύθεροι.

Απέναντι σε αυτό το κράτος Ιαβέρηδων χρειαζόμαστε ένα νέο πνεύμα μαθητικής άνοιξης, όπως αυτό που προφητικά με το σύνθημα «στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες» είχε δει όλα τα δεινά της μνημονιακής περιόδου που έρχονταν. Η αστυνομοκρατία είναι σήμερα μαζί με το επιτελικό παρακράτος των υποκλοπών ένας εκτελεστικός βραχίονας που φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό και καταστέλλει άγρια το πιο δυναμικό μέρος του, τους νέους με χημικά, ανεργία, στέρηση της δημόσιας δωρεάν πανεπιστημιακής παιδείας και εντέλει και με σφαίρες. Απέναντι σε αυτό το κράτος καταστολής και δαιμονοποίησης κοινωνικών ομάδων ως αποδιοπομπαίων τράγων, ζητάμε και πάλι την κατάργηση των ειδικών στρατιωτικοποιημένων ομάδων της ΕΛΑΣ, των ΜΑΤ, της ΔΙΑΣ και της ΔΡΑΣΗ. Γιατί οι νέοι δεν είναι αναλώσιμοι, όπως τους βλέπει η κυβέρνηση, είναι το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας που του αξίζει να μπορεί να μείνει στην Ελλάδα με δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και ασφάλεια, για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, μακριά από τους ιδεολογικούς πολέμους της ακροδεξιάς.