Οι εκτιμήσεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών εδώ και αρκετούς μήνες κάνουν λόγο για διψήφια ύφεση στη χώρα μας, η οποία πρόκειται να φτάσει το 10%. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωνε τις συγκεκριμένες προβλέψεις, είτε δίνοντας μικρότερα ποσοστά ύφεσης, είτε παρουσιάζοντας την όλη κατάσταση στην οικονομία, θετικότερη και μάλιστα με προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, πράγμα το οποίο πράττει ακόμα και τώρα που εν τέλει αποφάσισε να επιβεβαιώσει την ύφεση, ωστόσο και πάλι με αστερίσκους.

«Ίσως» πάνω από 10% η ύφεση για τον Σταϊκούρα

Μιλώντας τη Δευτέρα στη τηλεόραση του Blue Sky, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι η ύφεση για το 2020 πρόκειται να κινηθεί στο εύρος του 10%, ενώ ταυτόχρονα για το 2021, ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη 5%.

Είχε σημειώσει ωστόσο ότι οι προβλέψεις αυτές ήταν προσωρινές και πως τις επόμενες ημέρες τα στοιχεία θα αποσαφηνίζονταν μετά και τις ενημερώσεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, την επιτυχλία του οποίου ανακοίνωσε η Pfizer. «Θα ήθελα να περιμένουμε λίγες ημέρες και να ενσωματώσουμε τις τελευταίες εκτιμήσεις», είχε πει χαρακτηριστικά και είχε αναφέρει πως το σχέδιο προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι αρκετοί θεσμοί στο εξωτερικό αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους προς τα πιο αισιόδοξα σενάρια, εξαιτίας των θετικών εξελίξεων για το εμβόλιο

Μιλώντας δε, στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε ό,τι αφορά την ύφεση είπε ότι αυτή «ίσως» να κυμανθεί «οριακά» πάνω από το 10% φέτος, επαναλαμβάνοντας το σενάριο για ανάκαμψη περί το 5% το 2021.

Σκυλακάκης: 204% με 206% το δημόσιο χρέος

Τις αρνητικές εκτιμήσεις για την αύξηση του δημοσίου χρέους έμελλε να επιβεβαιώσει δύο ημέρες μετά τις αρχικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και ο αναπληρωτής Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης. Όπως σημείωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ», τη Τετάρτη, το δημόσιο χρέος προσδιορίζεται στο 204%-206%, ενώ απέδωσε την εκτίναξη αυτή όχι μόνο στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στην αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού που έκανε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα προσδιόρισε και αυτός με τη σειρά του την ύφεση λίγο πάνω από το 10% και επανέλαβε τα περί ανάπτυξης 5%, στα οποία είχε αναφερθεί και ο Χρ. Σταϊκούρας, με όχημα, όπως είπε, τον τουρισμό.

Τέλος ανέφερε πως η χώρα βαδίζει «σε τεντωμένο σχοινί», ανάμεσα στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκαλεί η πανδημία και στην αποφυγή καταστάσεων και δεσμεύσεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Αχτσιόγλου: Ο κ. Σκυλακάκης δεν παρέλειψε να μας απειλήσει με νέα μνημόνια

Ισχυρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης μετά την παραδοχή Σκυλακάκη για το ποσοστό ύφεσης. Ειδικότερα, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως «ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε σήμερα ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει “πρωτοφανή” μεγέθη ύφεσης άνω του 10% και εκτίναξης του δημοσίου χρέους άνω του 200%» και επισημαίνει πως «παρέλειψε, ωστόσο, να μας εξηγήσει ποια είναι η σχέση που έχουν τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις δυσοίωνες αυτές εξελίξεις».
Ωστόσο η Έφη Αχτσιόγλου τονίζει ότι «αυτό που δεν παρέλειψε να κάνει, βέβαια, για μια ακόμη φορά ο κ. Σκυλακάκης, ήταν να μας απειλήσει με νέα μνημόνια, λέγοντας ότι η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί»,εκτίμησε η ίδια. Ακόμα σχολίασε ότι «με μεγάλη σαφήνεια, επίσης, μας ενημέρωσε ότι από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης των 32 δισ., μόνο τα 2 δισ. θα κατευθυνθούν για τη στήριξη της κοινωνίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και τα 30 δισ. θα χρησιμοποιηθούν σε μεταρρυθμίσεις, της γνωστής προφανώς κατεύθυνσης (βλ. απορρύθμιση εργασιακών και ιδιωτικοποίηση ασφαλιστικού) προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», είπε η τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με απλό και σαφή τρόπο, λοιπόν, ο κ. Σκυλακάκης χρέωσε τη βαθιά ύφεση στους πολίτες απειλώντας τους με νέα μνημόνια και διαμηνύοντας ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι για τους πολλούς. Ξεκάθαρη κυβέρνηση. Σαφής στρατηγική», κατέληξε η Έ. Αχτσιόγλου.

«Απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών»

Απαντώντας στην Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «η κυρία Αχτσιόγλου επιδεικνύει, φοβάμαι, ασύγγνωστη άγνοια σε σχέση με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και τους σχετικούς υπό διαμόρφωση κοινοτικούς κανονισμούς. Η αναλογία άμεσης βοήθειας που αφορά τρέχουσες δαπάνες Covid (το πρόγραμμα Re-act EU, ύψους, για την Ελλάδα, 2,3 δισ. ευρώ) και επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων (Πρόγραμμα του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ύψους 16,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και μέχρι 12,7 δισ. ευρώ δανείων), έχει ήδη προαποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το περασμένο καλοκαίρι», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αποτελεί, συνεπώς, ευρωπαϊκή προϋπόθεση, που συνοδεύει αυτά τα κονδύλια».

Ακόμα στην ανακοίνωσή του ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρει όπως «σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση ότι η χώρα βαδίζει σε “τεντωμένο σκοινί”, φαίνεται ότι είναι δύσκολο στην κυρία Αχτσιόγλου να συνειδητοποιήσει ότι, όταν βρισκόμαστε στο μέσο της μεγαλύτερης παγκόσμιας ύφεσης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και με τη χώρα να έχει – με συνδρομή της καταστροφικής περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το πρώτο εξάμηνο του 2015 όσο και στη συνέχεια -, μόλις βγει από τη βαθύτερη και μακρότερη ύφεση της μεταπολεμικής μας ιστορίας, απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών», υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε δε, πως αν η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «το συνειδητοποιούσε, δεν θα προσυπέγραφε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ξοδέψουμε πάνω από 30 δισ. ευρώ(!) στην αρχή της πανδημίας, την οποία, αν είχαμε ακολουθήσει, θα οδηγούσαμε τη χώρα σε πλήρη εκτροχιασμό, όπως ακριβώς συνέβη με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο του 2015».

Τέλος σημειώνει πως «όσο για τη θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υποστηρίζει τους πολλούς», να θυμίσω ότι επί τέσσερα συναπτά έτη, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε τον κατώτατο μισθό κάτω από τα 534 ευρώ. Ποσό που, στις πρόσφατες δηλώσεις της, η κυρία Αχτσιόγλου ονόμασε «επίδομα φτωχοποίησης». Να θυμίσω, τέλος, ότι το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν με μερική απασχόληση και λαμβάνουν σήμερα – όταν είναι σε αναστολή – τα 534 ευρώ, είχαν, επί κυρίας Αχτσιόγλου υπουργού Εργασίας, μέσο μισθό κάτω από 400 ευρώ».

«Η ΝΔ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος»

«Προκαλεί το κοινό αίσθημα η ασύγγνωστη άγνοια και κυρίως το θράσος του κυρίου Σκυλακάκη να μιλά για τους μισθούς. Ίσως πρέπει να του θυμίσω τα δεδομένα, γιατί η ιστορία δεν ξαναγράφεται» αναφέρει στην ανταπάντησή της η Ε. Αχτσιόγλου.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως «ήταν η ΝΔ που μείωσε τον μισθό των εργαζομένων στα 586 ευρώ και δημιούργησε τον κατάπτυστο υποκατώτατο μισθό για τους νέους στα 510 ευρώ. Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ για όλους, καταργώντας τον ντροπιαστικό υποκατώτατο. Του θυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από τη δεκαετή κρίση (για την οποία ευθύνεται το κόμμα του και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κυβέρνησε ποτέ πριν το 2010) αυξήθηκε και ο μέσος μισθός», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα τόνισε ότι «δυστυχώς η ΝΔ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και χρησιμοποιεί την πανδημία για να διαλύσει εκ νέου τους μισθούς των εργαζομένων. Με τις επιλογές της έχει ήδη καταφέρει να μειώσει τον μέσο μισθό κατά 10% αλλά και να οδηγήσει το 12 % των εργαζομένων να παίρνουν μισθό έως 200 ευρώ» αναφέρει και προσθέτει: «περιττό να αναφέρω τα άλλα άγρια μέτρα επίθεσης στην εργασία που θεσπίζει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, τα ζουν εξάλλου οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην καθημερινότητα τους. Στο θέμα των μισθών, όμως, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από στελέχη της κυβέρνησης της οποία ο πρόεδρος προσφάτως ανακάλυψε «ότι κάποιοι άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους».

Επίσης σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο υφυπουργός για τη πορεία της χώρας αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «ίσως κάποτε ο κ. Σκυλακάκης θα πρέπει να κατανοήσει ότι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, του εισοδήματος των νοικοκυριών, των εργαζομένων, της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν είναι χρήματα που πετιούνται σε μια μαύρη τρύπα αλλά ο ορισμός της αντικυκλικής πολιτικής και αναγκαίες προϋποθέσεις κοινωνικής επιβίωσης, συγκράτησης του ΑΕΠ σε περιόδους κρίσης, και ανάκαμψης. Προϋποθέσεις τις οποίες ήδη η κυβέρνηση με την οικονομική πολιτική της έχει αντικειμενικά ακυρώσει.

»Τελικά και με τη δεύτερη δήλωσή του ο κ. Σκυλακάκης κατέληξε απλώς να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση πέτυχε το ακατόρθωτο: και η χώρα να “βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί” οικονομικά, και να μην έχει ενισχυθεί ουσιαστικά η κοινωνία. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο κ. Σκυλακάκης δεν μπορεί να κατανοήσει ότι είναι οι ιδεοληπτικές εμμονές του ίδιου και της κυβέρνησής του που οδηγούν τη χώρα σε μνημόνια».

Τέλος ως προς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «μέσα στην αφέλειά του ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης: τα χρήματα που θα λάβει η χώρα, με επιλογή της κυβέρνησης δεν θα καταλήξουν στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, και παραπλανητικά εδώ και μήνες η ΝΔ τάζει πακτωλό χρημάτων στην κοινωνία. Για να καλύψει εκ των υστέρων τη ζημιά, ο κ. Σκυλακάκης επιχείρησε μια ακόμη λαθροχειρία, όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει: να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκές αποφάσεις, για να κρύψει πίσω από αυτές τον σαφή σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της έκθεσης Πισσαρίδη -αυτή τουλάχιστον ήταν ειλικρινής-, δηλαδή για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την ενίσχυση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι εργαζόμενοι, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι άνεργοι, το ΕΣΥ, ο κόσμος του πολιτισμού δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από το πολυδιαφημισμένο πακέτο. Για άλλη μια φορά αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι η οικονομική ολιγαρχία», κατέληξε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.