
Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), ο Λι Ζέλντιν, εξήρε την ημέρα της «πιο σημαντικής και επιδραστικής απορρύθμισης στην ιστορία των ΗΠΑ», υποσχόμενος να «απελευθερώσει την αμερικανική ενέργεια» και να «αναζωογονήσει την αυτοκινητοβιομηχανία» της χώρας του.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανάμεσα στα τριάντα και πλέον μέτρα που ανακοίνωσε, η αμερικανική κυβέρνηση εννοεί ιδίως να ακυρώσει κανονισμό του 2024 που απαιτούσε οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί να μειώσουν σχεδόν στο μηδέν τις εκπομπές CO2, επί ποινή κλεισίματος εάν δεν συμμορφώνονταν, μεταξύ άλλων με τη χρήση τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, ακρογωνιαίου λίθου της πολιτικής Μπάιντεν για την περιβαλλοντική προστασία.
Η απόφαση αυτή, που είχαν χαιρετίσει οικολογικές οργανώσεις, αφορούσε επίσης ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που θα έκαιγαν φυσικό αέριο κι επρόκειτο να οικοδομηθούν στο μέλλον, κι επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από το 2032.
Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπολόγιζε πως το μέτρο θα επέτρεπε να αποφευχθεί η εκπομπή σχεδόν 1,4 δισεκ. τόνων CO2 ως το 2047, ή αλλιώς το ισοδύναμο των εκπομπών 328 εκατομμυρίων αυτοκινήτων τον χρόνο.
«Οι εταιρείες που ρυπάνουν γιορτάζουν σήμερα, καθώς η EPA του Τραμπ μόλις τους έδωσε το ελεύθερο να κάνουν απεριόριστη μόλυνση, χωρίς να σκοτίζεται για τις συνέπειες», σχολίασε ο Τσαρλς Χάρπερ της οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος Evergreen.
Διαβόητος αμφισβητίας της κλιματικής αλλαγής, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει συχνά «απάτη» την ενεργειακή μετάβαση.
Η κυβέρνησή του απέλυσε εκατοντάδες εργαζόμενους της ομοσπονδιακής υπηρεσίας παρατήρησης των ωκεανών και της ατμόσφαιρας (NOAA), η οποία διαδραμάτιζε ρόλο-κλειδί στην έρευνα για το κλίμα στις ΗΠΑ.
Μαζικές απολύσεις αναμένονται επίσης στην EPA, ο προϋπολογισμός της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 65%.