Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως τάσσονται υπέρ της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, που θα οδηγήσει σε λεηλασία της επιχείρησης από ιδιωτικά συμφέροντα.

Όπως ανέφερε, η «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε την επιχείρηση στα όρια τη κατάρρευσης» και έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν εφάρμοσε το μοντέλο της ΝΔ για την «μικρή ΔΕΗ», ανακοίνωσε τα μέτρα «άμεσης διάσωσης της ΔΕΗ» που όπως είπε έχουν στόχο «μια μεγαλύτερη ΔΕΗ», με «άνοδο ου μεριδίου της στην αγορά» για να προωθηθεί στη συνέχεια πιο εύκολα η παράδοσή της.

Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη ανάμεσα σε άλλα τα πάγια της ΔΕΗ μεταφέρονται στον ΔΕΔΔΗΕ, για τον οποίο ο στόχος είναι «η μερική ιδιωτικοποίηση με την προσέλκυση επενδυτών που εκπαιδεύονται σε δίκτυα».

Επανέλαβε πως «δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο “καλής” και “κακής” ΔΕΗ, γιατί δε μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος της “κακής ΔΕΗ”. Άρα, αυτό που απομένει είναι το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕΗ».

Ο Χατζηδάκης στρώνει κόκκινο χαλί για τη λεηλασία της «αυτοπαγιδευμένης» ΔΕΗ

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης είναι «πολύ ευρύτερη» και ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται τα εξής:

Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Η απελευθέρωση και ενίσχυση της αγοράς ενέργειας.

Η επιτάχυνση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, «γι’ αυτό και θα φέρουμε αμέσως στη Βουλή τις νέες συμβάσεις για τα τέσσερα “οικόπεδα” που υπολείπονται».

Η αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τα ΕΛΠΕ σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Η αξιοποίηση επίσης του ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου, με έμφαση στην περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής, «όπου δίνουμε προτεραιότητα».

Οι πολιτικές για την ηλεκτροκίνηση, τους συσσωρευτές και την εξοικονόμηση ενέργειας με νέα προγράμματα, παράλληλα προς το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον.

Η ενίσχυση της αγοράς στις ΑΠΕ.

Η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών -ιδίως της Κρήτης, «όπου διαβεβαιώνω πως θα υλοποιηθεί με όποιον τρόπο κριθεί προσφορότερος, αλλά σε κάθε περίπτωση, το ταχύτερο δυνατόν».

Παράλληλα, δήλωσε πως είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Λυπάμαι που η προηγούμενη περιφερειάρχης Αττικής ακύρωσε αντίστοιχα σχέδια στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Έτσι, ενώ σε Ήπειρο, Σέρρες, Ηλεία και Δυτική Μακεδονία υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, στην Αττική υπάρχουν λόφοι από σκουπίδια».

Ξεκαθάρισε ότι με προμετωπίδα τους ιδιώτες θα βάλουν μπροστά επενδύσεις που «καθυστερούν «αδικαιολόγητα», όπως του Ελληνικού και θα στρώσουν το πεδίο για περαιτέρω δράσεις των ιδιωτών, υψώνοντας ασπίδα ώστε να ασκήσουν «κάποια δραστηριότητα, με ασφάλεια δικαίου», σε βάθος τετραετίας.

«Στη χωροταξία και την πολεοδομία βασικός μας στόχος είναι η βιώσιμη χωρική ανάπτυξη. Δρομολογούμε την άμεση απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων που καθυστερούν αδικαιολόγητα, όπως το Ελληνικό. Προχωράμε στη ριζική απλοποίηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών σχεδιασμού κι αδειοδότησης. Καθορίζουμε χρήσεις γης σε όλη τη χώρα, ώστε να γνωρίζει ο καθένας πού μπορεί να ασκήσει κάποια δραστηριότητα, με ασφάλεια δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων – σε επίπεδο δήμου – με στόχο την κάλυψη με χρήσεις γης άνω του 70% της χώρας μέσα σε μια τετραετία».