Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, εντός της ημέρας θα αποστείλει επιστολή προς τα κόμματα προκειμένου να ορίσουν τον εκπρόσωπό τους στην επιτροπή. Αντικείμενό της θα είναι η διαβούλευση και η εξεύρεση κοινής συνισταμένης σε ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τον τρόπο που θα εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός επικρατείας εκλογέων κλπ, με την κυβέρνηση να αισιοδοξεί πως η πρώτη συμφωνία θα γίνει εντός της εβδομάδας.

«Οι Έλληνες της διασποράς είναι δύο φορές Έλληνες» υποστηρίζει ο Κικίλιας

Ο Τ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην επιτροπή, ενώ τόνισε την ανάγκη ο καθένας να βάλει νερό στο κρασί του προκειμένου να υπάρξει συναίνεση και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές. Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θέτει μόνο μία κόκκινη γραμμή, που είναι η ψήφος των ήδη εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων να είναι ισότιμη και να μετρά στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής θέσης

Προ ημερών ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, με το Κίνημα Αλλαγής να είναι το μόνο κόμμα που τάχθηκε ανοικτά υπέρ της πρότασης της ΝΔ.  Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε επί της αρχής θετικός στην κυβερνητική πρόταση, υπογραμμίζοντας όμως ότι αναμένει τις γραπτές προτάσεις από το κυβερνών κόμμα, όμως έκανε λόγο για πρόταση που μετατρέπει την ομογένεια σε αντικείμενο ψηφοθηρίας.

Η Φώφη Γεννηματά είπε ξεκάθαρο «ναι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πηγές του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν ότι συμφώνησαν πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σύγκλιση διαπιστώθηκε και το θέμα της εκλογής αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό στη Βουλή, όμως ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του με την θέση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές να ψηφίζουν οι ομογενείς.

Η κυβέρνηση μετράει τα κουκιά για την ψήφο των απόδημων

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εμφανίστηκε θετικός επί της αρχής αν και επισήμανε πως υπάρχουν επιμέρους διαφορές. «Συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο από ό,τι διαφωνήσαμε… Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να δηλώσει ότι τουλάχιστον σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κίνηση προς τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κοτσούμπας, ξεκαθάρισε ότι η οριστική τους στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα τα ζητήματα που έθεσαν. Όπως τόνισε, οι ομογενείς που θα ψηφίζουν θα πρέπει να έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα, διαθέτοντας φορολογητέα περιουσία εδώ, προσθέτοντας πως δεν μπορεί κάποιος που έχει φύγει πριν από 100 χρόνια να ψηφίζει με βάση το «δίκαιο του αίματος», ενώ προσδιόρισε στα τριάντα χρόνια το κομβικό διάστημα που μπορεί κάποιος να απουσιάζει και να έχει δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές.

«Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα.

Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το “δίκαιο του αίματος”. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει.

Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν».