Υποδεχόμενος τον Π. Τζεντιλόνι στο Μαξίμου, ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σχετικά με τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα και ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα μέχρι το 2022.

«Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους επτά μήνες, κάτι που αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα. Είμαστε μια κυβέρνηση, η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και έχουμε υπάρξει απόλυτα αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ενημερώνοντας τους συνομιλητές μας ότι θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Αλλά στη διάρκεια του έτους, σύντομα και χωρίς καθυστέρηση, αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021. Πιστεύω, ότι αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό και χαίρομαι που και εσείς το αναγνωρίσατε και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση».

«Μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε» το μήνυμα της ΕΕ

Μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο Τζεντιλόνι ξεκαθάρισε πως το Eurogroup είναι το αρμόδιο όργανο που θα λάβει την απόφαση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και η Κομισιόν θα υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση, έχοντας ως προαπαιτούμενο την τήρηση των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.

«Πιστεύω ότι η Εθρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης. Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, αλλά εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων -έχετε πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία στο σύνολό τους- και πιστεύω ότι με αυτή τη δυναμική η συζήτηση γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική για αυτό».

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Π. Τζεντιλόνι με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, μετά την οποία ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο, που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία. Ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι οι αποφάσεις για αλλαγή της χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) θα ληφθούν τον Ιούνιο.

Εκτίμησε πως είναι εφικτό να αλλάξει η χρήση, ώστε να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, υπό την προυπόθεση ότι τα δεδομένα και οι δείκτες για την ελληνική οικονομία θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η Αθήνα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της και θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.