Κατά της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού κήπου και του Λόφου του Φιλοπάππου τάσσεται η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, η οποία καταψήφισε τη συγκρότηση και έγκριση του Καταστατικού Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε» κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας.

Στην εν λόγω συνεδρίαση, ο ίδιος ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης εισηγήθηκε την έγκριση του καταστατικού αυτού και τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου εταιρείας με επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε». Πρόκειται για την ενεργοποίηση διαδικασιών που προβλέπονται στη σχετική τροπολογία του Μαρτίου του 2020, σύμφωνα με την οποία τόσο ο Εθνικός Κήπος όσο και ο λόφος Φιλοπάππου περνούν εξ ολοκλήρου στην διαχειριστική ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Η εταιρεία θα «λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», θα μπορεί «να αναλάβει την διαχείριση και άλλων χώρων», ενώ επίσης, θα λαμβάνει αμοιβή για την διαχείριση από τον Δήμο Αθηναίων.

«Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση στον Αθηναϊκό λαό, γιατί σε λίγο δε θα μπορεί να πάει ούτε με εισιτήριο»

Σε τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στέλιος Λάμπρου δήλωσε πως με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται «το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Κήπου και των όμορων πράσινων περιοχών της Αθήνας, 200 χρόνια μετά την εθνική ανεξαρτησία» κάτι που, όπως τόνισε, «δεν είχαν τολμήσει να το κάνουν ούτε οι βασιλιάδες».

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση, μέσω της οποίας καταψηφίζει το εν λόγω καταστατικό, η ιδιωτικοποίηση έχει πολλά στάδια, αφού «ξεκίνησε αρχικά με την παραχώρηση του Εθνικού Κήπου από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Δήμο της Αθήνας», ενώ αργότερα ακολούθησε «η ίδρυση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και αργότερα η κατάργησή του», μέχρι τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας. Για τη σύσταση και ίδρυση της Α.Ε, όπως αναφέρεται, προκαλούνται ερωτηματικά ιδιαίτερα έναντι της λειτουργίας του Εθνικού Κήπου ως υπηρεσία της διεύθυνσης Πρασίνου. «Δήθεν δεν μπορεί να προσλάβει άτομα για να συντηρεί αυτούς τους χώρους ώστε να είναι προσβάσιμοι στον κόσμο δωρεάν και πρέπει να φτιάξει Α.Ε;», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο Καταστατικό της Α.Ε. επισημαίνονται τα εξής:

  • Αναφέρει ότι “συστήνεται και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας”. Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να λειτουργείτε έναν δημόσιο χώρο με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας;
  • Προβλέπει η Εταιρεία να μπορεί “να καθορίσει συγχρόνως την έκταση της δικαιοδοσίας της”, ενώ στο άρθρο 2 αναφέρει και ότι “η Εταιρεία μπορεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της (όχι του Δημοτικού Συμβουλίου) να ιδρύσει υποκαταστήματα, γραφεία ή υπηρεσίες στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό”. Τράπεζα νομίζετε ότι είναι;
  • Σκοπός της Εταιρείας είναι “η διοίκηση, διαχείριση και εν γένει προστασία του Εθνικού Κήπου και του λόφου του Φιλοπάππου, ως πόλων μητροπολιτικού πρασίνου εντός του αστικού ιστού. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, η Εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει τη διοίκηση, τη διαχείριση και άλλων συναφών με τους σκοπούς αυτούς χώρων. Δηλαδή χωρίς αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή με ένα διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα έχει την πλειοψηφία πάντα η εκάστοτε δημοτική Αρχή, θα προχωρά σε ότι θέλει, εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλη μια υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου!
  • Ενώ ο Δήμος παραχωρεί αυτές τις υποδομές στην Εταιρεία “τσάμπα”, πέρα από τα χρήματα που θα λάβει η Εταιρεία ως μετοχικό κεφάλαιο, θα λαμβάνει και “αμοιβές από την παροχή υπηρεσιών στο Δήμο Αθηναίων και σε άλλους φορείς”. Δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων θα πληρώνει επιπλέον την Εταιρεία!
  • Δεν αναφέρεται καθόλου το πρόβλημα των εργαζομένων στον Εθνικό Κήπο, ούτε με ποιους υπαλλήλους θα λειτουργεί, ούτε τι θα γίνει με το υφιστάμενο προσωπικό που εργάζεται στον κήπο εδώ και πολλά χρόνια.
  • Έσοδα της Α.Ε. θα είναι και “οι πρόσοδοι από την εν γένει αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων”, δηλαδή θα μπορεί να νοικιάζει και να πουλάει χώρους, αλλά και “ανταποδοτικές εισφορές, τέλη, αμοιβές ή διαχειριστικές αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε οργανισμούς του ευρύτερου τομέα από την εκμετάλλευση ή παραχώρηση χώρων, εγκαταστάσεων και οποιαδήποτε άλλη νόμιμη πηγή κατά την άσκηση της δραστηριότητας”.
  • Δεν αναφέρεται στην ανασύσταση και επαναλειτουργία του Βοτανικού Μουσείου, που υπήρχε και λειτουργούσε μέσα στο κτίριο Τσίλερ, έκλεισε και στέκει αχρησιμοποίητο, γιατί δεν αποφάσισαν να το θωρακίσουν αντισεισμικά.
  • Δεν αναφέρεται τίποτα για την κατάληψη μέρους του κήπου από την παρουσία της Προεδρικής Φρουράς που έχει καταλάβει περίπου 4 στρέμματα, ζήτημα που είχαμε θέσει εδώ και χρόνια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, τέλος, καταγγέλλει «την ιδιωτικοποίηση στον Αθηναϊκό λαό, γιατί σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να πάει σε αυτούς τους χώρους ούτε με εισιτήριο, αφού θα παραχωρούνται σε ιδιώτες και θα κάνουν τις διάφορες εκδηλώσεις τους» τονίζοντας πως «αυτό συνέβαινε σε ένα βαθμό και παλαιότερα, όταν ο Κήπος είχε μορφή ΝΠΔΔ και ο χώρος παραχωρούταν στον Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ, επειδή ήταν χορηγός του Εθνικού Κήπου, για να κάνει ιδιωτικές εκθέσεις ζωγραφικής». «Μιλάμε για ένα τερατούργημα στη δημιουργία του οποίου εμείς δεν συμπράττουμε», καταλήγει.

Αντίθετη και η  Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών

Σε επιστολή τους τον περασμένο Μάρτιο, εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Αθήνας είχαν επίσης καταγγείλει, από την πλευρά τους την κυβερνητική απόφαση για μεταφορά της διαχείρισης του Λόφου Φιλοπάππου και του Εθνικού Κήπου σε Ανώνυμη Εταιρεία διαχείρισης κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο που «αποτελεί την έναρξη μιας νέου τύπου προσέγγισης του ιστορικού τοπίου της Αθήνας».

Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι τόνισαν πως «δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε σιωπηλοί την εκχώρηση των δημοσίων αγαθών και των μνημείων σε ανώνυμες εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία με μόνο κανόνα τον κανόνα της ιδιωτικής οικονομίας», αφού «δεν εκχωρείται μόνο η διαχείριση αλλά και το εν λευκώ δικαίωμα στο έδαφος, στον ίδιο τον τόπο» με την εταιρεία να νομιμοποιείται και «να προβαίνει σε αναμορφώσεις ως δικαιούχος συγχρηματοδοτούμενων ή άλλων έργων, τα οποία θα αφήνουν το αποτύπωμά τους σε αρχαιολογικούς χώρους, σε ιστορικούς τόπους, στο ίδιο το ίχνος της αρχαίας πόλης».

Σε ιδιωτική διαχείριση Λόφος Φιλοπάππου και Εθνικός Κήπος: «Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε σιωπηλοί την εκχώρηση των δημοσίων αγαθών και των μνημείων»

 

Κονδύλι 2,12 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αθηναίων για «έργα αποκατάστασης και ανάδειξης του Λόφου Φιλοπάππου και του Εθνικού Κήπου»

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Αθηναίων είχε εξασφαλίσει το περασμένο καλοκαίρι χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,12 εκατομμυρίων ευρώ για έργα αποκατάστασης και ανάδειξης του Λόφου Φιλοπάππου και του Εθνικού Κήπου από το Πράσινο Ταμείο με τον Δήμαρχο να δηλώνει πως «η δουλειά που ξεκινά στο λόφο Φιλοπάππου και στον Εθνικό Κήπο, είναι μέρος των έργων που επαναπροσδιορίζουν την Αθήνα ως προορισμό» τονίζοντας, μαλιστα, πως «είναι έργα που αξίζουν σε όλους όσοι περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει η πόλη τους, η πόλη μας».

Την εξασφάλιση κονδυλίων ύψους 2,12 εκατ. ευρώ για τα έργα αυτά είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης προβαίνοντας σε δηλώσεις χαράς «για την αποδοχή από το Πράσινο Ταμείο των προτάσεων του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη».