Η Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου (LDH) ζήτησε από τη Γαλλία να παρέμβει στις ισραηλινές αρχές για να βελτιωθεί η μεταχείριση των παλαιστινίων κρατουμένων που εκ νέου τίθενται υπό διοικητική κράτηση και για να απελευθερωθούν γρήγορα δύο Παλαιστίνιοι απεργοί πείνας που βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου.
Η Ένωση «απευθύνει έκκληση για την τήρηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις αρχές Μαΐου, μετά την πολύ μακρά απεργία πείνας 2.000 παλαιστινίων κρατουμένων» στις ισραηλινές φυλακές.
'Εκτοτε «οι ισραηλινές αρχές παραβίασαν τη συμφωνία πολλές φορές: με ανανεώσεις των εντολών διοικητικής κράτησης, νέες συλλήψεις υπό το καθεστώς αυτό και το μη σεβασμό του δικαιώματος επίσκεψης σε φυλακισμένους που κατάγονται από τη Γάζα, οι οποίοι δεν έχουν δει του δικούς του από το 2007», υπογραμμίζει.
Η διοικητική κράτηση, μια επίμαχη διάταξη που ισχύει ήδη από την εποχή της Βρετανικής Εντολής στην Παλαιστίνη (πριν από το 1948), επιτρέπει τη φυλάκιση χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή χωρίς δικαστική απόφαση για περίοδο έξι μηνών, ανανεώσιμη επ΄αόριστον.
Δύο φυλακισμένοι που πραγματοποιούν απεργία πείνας κινδυνεύουν να πεθάνουν, υπογραμμίζει η Ένωση.
Ο πρώτος, ο Μαχμούντ Ελ Σαρσάκ, 25 ετών, δεν τρώει πλέον, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί κρατείται επ' αόριστον χωρίς να υπάρχει σε βάρος του κατηγορία και χωρίς δίκη», κινδυνεύει άμεσα να πεθάνει ύστερα από 83 ημέρες απεργίας πείνας, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο γιατρό που τον επισκέφτηκε την Τετάρτη.
Ο Σαρσάκ, κάτοικος της Λωρίδας της Γάζας, είχε συλληφθεί το 2009 ενώ μετέβαινε στη Δυτική Όχθη για να συμμετάσχει σε ένα αγώνα της εθνικής παλαιστινιακής ομάδας ποδοσφαίρου.
Ο άλλος φυλακισμένος, ο Ακράμ Ριχάουι, επίσης από τη Λωρίδα της Γάζας, είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση κατά την 60ή ημέρα απεργίας πείνας.
Συνελήφθη στις 7 Ιουνίου του 2004 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών, πάσχει από χρόνια νοσήματα και πέρασε όλο τον καιρό στο νοσοκομείο της φυλακής. Δεδομένου του αριθμού των ημερών μέσα στη φυλακή, ο Ριχάουι μπορεί να απελευθερωθεί, αλλά οι ισραηλινές αρχές αρνούνται,»
Η Ένωση ζητεί από το Γαλλία να παρέμβει «επειγόντως για την άμεση απελευθέρωσή τους».