Στην καρατόμηση του υπουργού Οικονομικών προχώρησε η Λιζ Τρας βρισκόμενη αντιμέτωπη με τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις για την επιβολή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας.

Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η λίρα κατρακύλησε και οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να αναβιώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε μια έκτακτη κίνηση.

Όπως αποτυπώνεται στον βρετανικό Τύπο υπάρχει δυσαρέσκεια εντός των Τόρις. Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε και η πρώτη έκκληση για προσφυγή σε εκλογές απ’ τον ηγέτη των Φιλελεύθερων Εντ Ντέιβι.

«Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός σας των Οικονομικών. Δέχθηκα», έγραψε ο Κουάρτενγκ σε μια επιστολή προς την Τρας, την οποία δημοσιοποίησε στο Twitter.

 

«Είναι σημαντικό τώρα να προχωρήσουμε μπροστά για να υπογραμμίσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο είναι κρίσιμης σημασίας για αυτό τον σκοπό, και ανυπομονώ να υποστηρίξω εσάς και τον διάδοχό μου προκειμένου να το επιτύχουμε από τα πίσω έδρανα», έγραψε ο Κουάρτενγκ.

Ο Κουάζι φαίνεται να αποπέμφθηκε ακριβώς πριν η Τρας δώσει μία συνέντευξη Τύπου , όπου αναμένεται να καταργήσει τμήματα του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης στην προσπάθεια να επιβιώσει από την πολιτική αναταραχή και την αναταραχή στις αγορές που καθηλώνουν τη χώρα.

Νέος υπουργός Οικονομικών ο Τζέρεμι Χαντ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ορίσθηκε νέος υπουργός Οικονομικών μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Κουάζι Κουάρτενγκ εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ο Τζέρεμι Χαντ, 55 ετών, υπήρξε υποψήφιος για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, πριν προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Ρίσι Σουνάκ στην αναμέτρησή του με την σημερινή πρωθυπουργό Λιζ Τρας.