«Κρίμα που οι θυσίες δεν πιάνουν τόπο» δήλωσαν αρχικά (σχετικό δημοσίευμα του TPP στις 22/10). Η επιτήρηση θα συνεχιστεί επί μακρόν, αποσαφήνισαν στη συνέχεια. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κυρίως ο Όλι Ρεν κατέστησαν σαφές ότι οι ίδιοι θα αναλάβουν να εγγυηθούν τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής. 
 

Αδιάφοροι για την τετραετία


Και όλα αυτά, όχι επειδή η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα, να προχωρήσει σε νέες ιδιωτικοποιήσεις και να τηρήσει «το συμβόλαιο» με τους διεθνείς  δανειστές. Η συμφωνία Α. Σαμαρά – Ευ. Βενιζέλου, αποτελεί εγγύηση για την προώθησή του. 
 
Ωστόσο ο ορίζοντας διακυβέρνησης της τετραετίας με ψευδείς υποσχέσεις από την κυβέρνηση στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι που, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, οι Βρυξέλλες αξιολογούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής.  
 

Επιτήρηση και έλεγχος


Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., σήμερα Πέμπτη, και λίγα 24ωρα πριν από την επιστροφή της τρόικας, ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι η επιτήρηση δεν πρόκειται να σταματήσει. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έσπευσε να μετριάσει τη σημασία της δήλωσης, τονίζοντας ότι η επιτήρηση ισχύει για όλες τις χώρες με μνημόνια. 
 
Παράλληλα, σύνδεσε την επιτήρηση με τον έλεγχο των προϋπολογισμών των χωρών μελών της Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλων οι προϋπολογισμοί είναι κάτω από τον έλεγχο και των υπολοίπων». 
 

Νέες απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις


Όπως αναμενόταν, καμία λύπη δεν εκφράστηκε επισήμως από την κυβέρνηση, για την μη υλοποίηση της υπόσχεσής της για αποδέσμευση από τους δανειστές.

Ως προς τη λυπητερή, με βάση τη συμφωνία των αρχηγών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: νέες «διαρθρωτικές» αλλαγές στο Δημόσιο (μεταφράζονται σε επιπλέον απολύσεις έως και 11.000 εργαζομένων το 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής την Πέμπτη) και εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
 

Κατά τα άλλα, από την επίσημη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, λάμπει δια της απουσίας της κάθε αναφορά στο ελληνικό ζήτημα. Οι όποιες αποφάσεις αφορούν μείζονα ζητήματα όπως η ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και το μεταναστευτικό.