Ο Πουτζδεμόν δεν είχε μιλήσει μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του, την Παρασκευή το βράδυ, την οποία αποφάσισε η Μαδρίτη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας μερικές ώρες νωρίτερα, από το κοινοβούλιο της Καταλονίας.

Με διάγγελμα προς τον ισπανικό λαό ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε, την Παρασκευή, τη διάλυση της καταλανικής Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στην περιοχή στις 21 Δεκεμβρίου.
 
Εξηγώντας πώς θα λειτουργήσει το άρθρο 155 ανέφερε ότι «Δεν είναι θέμα αναστολής της αυτονομίας, αλλά επιστροφής στην ομαλότητα το γρηγορότερο δυνατό, μία σταθερότητα που θα ξεκινήσει με το νόμο και την επιστροφή του νόμου στην Καταλονία. Διέλυσα το κοινοβούλιο και στις 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε αυτή την περιφέρεια. Ο κ. Πουτζδεμόν είχε την ευκαιρία να προκηρύξει εκλογές και τώρα η κυβέρνηση προκηρύσσει εκλογές στην Καταλονία για να επιστρέψει την φωνή στους Καταλανούς».

Λίγο νωρίτερα, πέρασε από τη Γερουσία με 214 θετικές ψήφους η πρόταση για ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Πιο νωρίς, το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της περιοχής. Καμία διαρροή από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας  στο κοινοβούλιο καθώς το «Μαζί για το ναι» του Πουτζντεμόν και το CUP έχουν 72 βουλευτές, όσα ήταν και τα «ναι» στην ψηφοφορία, σε σύνολο 135 εδρών. Δέκα ψήφισαν κατά και δύο λευκό, ενώ οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα.

Η διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως την δημοσίευσε στο διαδίκτυο η πρόεδρος της καταλανικής βουλής.

 

Οι νομικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει ότι όποιος βουλευτής συμμετέχει σε ψηφοφορία η οποία έχει κριθεί παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σύλληψη.


Δίωξη σε βάρος του Πουτζδεμόν

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης», έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
 
«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.
 
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.


Απολύθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας της Καταλονίας, Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 155.
 
Την Παρασκευή, μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον διοικητικό διευθυντή της περιφερειακής αστυνομίας, των λεγόμενων «Mossos d'Esquadra», καθώς και μέλη της περιφερειακής διοίκησης της Καταλονίας.
 
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.
 

Στο πλευρό του Ραχόι

 
Σειρά ανακοινώσεων από χώρες μετά την απόφαση της καταλανικής κυβέρνησης στις οποίες υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. «Η Ουκρανία ούτε αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάβλο Κλίμκιν. Από πλευράς της, η Τερέζα Μέι, σχολίασε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξή του.

Πάντως μετά την ψήφιση από το καταλανικό κοινοβούλιο ο Μαριάνο Ραχόι μέσω Twitter συνέστησε ψυχραιμία στους Ισπανούς. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Συνιστώ ψυχραιμία σε όλους τους Ισπανούς. Η τάξη και η νομιμότητα θα αποκατασταθούν στην Καταλονία»

Την Πέμπτη ωστόσο ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόν, αρκέστηκε σε ρόλο παρατηρητή. «Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα», δήλωσε την Πέμπτη ο Πουτζδεμόν και κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να διαλύσει το καταλανικό περιφερειακό κοινοβούλιο κηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

Ο Πουτζδεμόν ανέφερε ότι πλέον είναι αδύνατο να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, καθώς αυτές θα συνδυάζονταν με αναστολή της κήρυξης ανεξαρτησίας. «Επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος», προσέθεσε.

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα, από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.

Όπως αναφέρει, αν μια περιφερειακή κυβέρνηση “ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απειλείται σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας”, η Μαδρίτη “μπορεί να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί δια της βίας”.

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους και έχει ως εξής:

1. “Εάν μία αυτόνομη κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος”.

2. “Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίνει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων.”

Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις – διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες από αυτές, όπως η Γαλικία, η Χώρα των Βάσκων και η Καταλονία, απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών – πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων.

Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης – απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Η Καταλονία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει μεγάλη αυτονομία περιλαμβανομένου του ελέγχου της αστυνομίας της, της παιδείας και της υγείας.

Η Καταλονία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας και οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας διατείνονται ότι η περιοχή συνεισφέρει υπερβολικά στην εθνική οικονομία. Αντίθετα, οι πολέμιοι της ανεξαρτησίας υποστηρίζουν ότι η Καταλονία είναι ισχυρότερη ως τμήμα της Ισπανίας και ότι πιθανή απόσχισή της μπορεί να επιφέρει οικονομική καταστροφή για ολόκληρη τη χώρα.

Περίπου 1.200 εταιρείες με έδρα την Καταλονία μετέφεραν ήδη την έδρα τους σε άλλες περιοχές της Ισπανίας έπειτα από το δημοψήφισμα, ενώ αυτή την εβδομάδα η Μαδρίτη αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 2,3% του ΑΕΠ (από 2,6%) την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας αποδίδοντάς το στην αβεβαιότητα λόγω της καταλανικής κρίσης.

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155, το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο προτείνει τη διάλυση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και τη διενέργεια τοπικών εκλογών τον Ιανουάριο καθώς και την ανάληψη του ελέγχου της 16.000 ανδρών αστυνομικής δύναμης της επαρχίας.

Τζανακόπουλος: Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη

Ανησυχία για την κατάσταση στην Ισπανία εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη».
 
Ακόμη, σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος.