X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η Mano Aperta για την εκκένωση της κατάληψης του 5ου Λυκείου

Επί 42 μήνες η αυτοδιαχειριζόμενη δομή φιλοξενίας του πρώην 5ου Λυκείου Αθηνών στην Οκταβίου Μερλιέ υποδέχτηκε εκατοντάδες ανθρώπους, όλοι τους οικογένειες με παιδιά, που, περνώντας από την κόλαση, έψαχναν ένα μέρος να στεγάσει προσωρινά τις ελπίδες και τα όνειρά τους.
|

Mano Aperta είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνική κουζίνα που προσφέρει φαγητό σε πρόσφυγες, μετανάστριες/στες , άστεγες/ους και σε όσους το έχουν ανάγκη.)

Σκοπός της στέγης του 5ου ήταν να λειτουργήσει σαν ένα πέρασμα, ένα φιλόξενο μέρος προσαρμογής, στον δρόμο τους για την Ευρώπη.

Όσοι ήταν τυχεροί έφυγαν για το εξωτερικό. Όσοι έμειναν πίσω, το μόνο που ζητούσαν ήταν να ενσωματωθούν, να έχουν μια ευκαιρία να χτίσουν το μέλλον τους πλάι κι όχι πάνω στο δικό μας.

Έκαναν βόλτες στους ίδιους δρόμους με εμάς, καθόντουσαν στα ίδια παγκάκια με εμάς, έστελναν τα παιδιά τους στα ίδια σχολεία με τα δικά μας, μπήκανε στα σπίτια μας και μας έβαλαν στα δικά τους.

Δοκίμασαν τα φαγητά μας, φόρεσαν τα ρούχα μας, παίξανε τα παιχνίδια μας, ακούσανε τα τραγούδια μας, είδαν τις ταινίες μας και μάθανε τη γλώσσα μας.

Μας δίδαξαν κουράγιο, αξιοπρέπεια, επιμονή και μια απίστευτη δύναμη να συνεχίζεις, όσο σκληρά κι αν σου φέρεται η ζωή και οι ισχυροί αυτού του κόσμου.

Σήμερα, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είδαν τις ελπίδες τους, όσο αμυδρές κι αν ήταν, να συντρίβονται και καλούνται για πολλοστή φορά να μαζέψουν τα κομμάτια τους για κάποιον άλλο τόπο, την Κόρινθο ή την Αμυγδαλέζα, όσο μακριά αποφασίσουν να τους στείλουν αυτοί που τους ξεσπίτωσαν ξημερώματα μιας Δευτέρας.

Για όλους εμάς στη Μano Aperta, η “Μερλιέ” ήταν το δεύτερο σπίτι μας, ένας τόπος συνάντησης πολιτισμών, τον οποίο από τον Μάρτιο του 2016 γεμίζαμε κάθε ΠΣΚ με γεύσεις, μυρωδιές, τραγούδια, παιχνίδια, φωνές, γέλια και αγάπη.

Και το κάναμε, όχι γιατί είμαστε καλύτεροι ή πιο φιλεύσπαχνοι, αλλά γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι μονάχα όλοι μαζί μπορούμε, όχι απλά να επιβιώσουμε, αλλά να ζήσουμε γιατί είμαστε όλοι ένα.

Σαν ένα λοιπόν θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε όπου μπορούμε, όπου υπάρχει ανάγκη μέχρι να εξαντληθούν οι δυνάμεις μας.

Σήμερα το πρωί, ένας κύκλος 42 μηνών έκλεισε. Ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν άλλοι μεγαλύτεροι με εφόδιο τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις μας.

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας όλους τους ανθρώπους που πέρασαν από το 5ο. Μας πρόσφεραν πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε ποτέ να τους προσφέρουμε.

Khalas.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις