Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει ξεκινήσει η νέα εποχή των πλειστηριασμών, που εκτελούνται πλέον μόνο ηλεκτρονικά. Κάθε Τετάρτη, περίπου 250-300 ακίνητα, ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί, η μάλλον, στην περίφημη (και μυστηριώδη) ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου έχουν πρόσβαση μόνο ο εντεταλμένος συμβολαιογράφος και όσοι έχουν καταθέσει προσφορά. Όπως φαίνεται από τις πρώτες εβδομάδες του νέου μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η κατάσταση, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των ακινήτων αλλά και τα ύψη των οφειλών, είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποστήριξε επανειλημμένα ότι «η πρώτη κατοικία και η λαϊκή περιουσία προστατεύονται», η πραγματικότητα λέει ότι ακόμα και η μόνη κατοικία οικογενειών, που δεν είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», κινδυνεύει.

Αύριο για παράδειγμα, σύμφωνα με καταγγελίες της Λαϊκής Ενότητας, σε συμβολαιογραφικό γραφείο επί της οδού Καποδιστρίου 18 (πλ. Κάνιγγος) σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί -τουλάχιστον- τριών πρώτων κατοικιών

  • για χρέος 157.000 ευρώ, με τιμή προσφοράς 65.000 ευρώ,
  • για χρέος 155.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 183.000 ευρώ.
  • για χρέος 100.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 125.000 ευρώ.

Ενώ σύμφωνα με καταγγελία του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, η Eurobank ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί κατάστημα ενός χαμηλοσυνταξιούχου από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, που βαραίνεται με χρέη, λόγω κρίσης, μιας μικρομεσαίας επιχείρησης για την οποία υπέγραφε ως διαχειριστής, υποεκτιμώντας την αξία του στις 71.632 ευρώ. Καθώς και η μόνη του κατοικία είναι εγγύηση (και δεν προστατεύεται), ο Συντονισμός καταγγέλλει ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να αντιμετωπίσει τον ίδιο κίνδυνο και για το σπίτι του.

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, που επιτυχώς κατάφερνε εδώ και χρόνια να ποστατεύει λαϊκές κατοικίες, πραγματοποιεί πλέον δράσεις και παρεμβάσεις στα συμβολαιογραφικά γραφεία, αντί για τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία (αφήνοντας φυσικά ακίνητα μεγαλοοφειλετών, όπως η βίλα του Ψυχάρη πρόσφατα, να πλειστηριαστούν κανονικά). Όπως καταγγέλλει το κίνημα και δείχνουν οι σχετικές φωτογραφίες, τα συμβολαιογραφεία, («μιας μικρής κλικας συμβολαιογράφων», τονίζουν) είναι πλέον σιδηρόφρακτα κτήρια, με δυνάμεις των ΜΑΤ να τα περιφρορούν, να μην αφήνουν κανέναν να περάσει και να βιαιοπραγούν κατά, τόσο των διαδηλωτών, όσο και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τις διαμαρτυρίες (όπως κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η ΕΦΕ).

Και φυσικά οι επιχειρούμενοι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν έχουν σταματήσει, όπως και η διαμάχη του κινήματος με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του, Γιώργο Ρούσκα, υπόδικο, όπως καταγγέλλουν, για το «Παραδικαστικό νο2». Τις τελευταίες εβδομάδες ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις για την ακύρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για παράδειγμα στο Μενίδι και την Χαλκίδα. Την Τετάρτη κι ενώ οι οφειλέτες που κινδύνεψαν είχαν επικοινωνήσει με το κίνημα, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένοι πλειστηριασμοί είχαν ανασταλεί την τελευταία μέρα πριν τη διενέργεια τους, ασχέτως των παρεμβάσεων που είχε ανακοινώσει το κίνημα και της ενημέρωσης που είχε κάνει. Φυσικά τίθεται το ερώτημα: Αν το κίνημα δεν υπήρχε και δεν ετοιμαζόταν να δράσει, θα είχαν όντως ανασταλεί;

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη των πλειστηριασμών στην Ελλάδα, ασκώντας πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Μολονότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αυτή που νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, πέρασε την τροπολογία για το νέο «ιδιώνυμο», δηλαδή τη δυνατότητα ποινικής δίωξης κατά όποιου τους εμποδίζει (καταστολή που σύμφωνα με το ΠΑΜΕ ήδη εφαρμόζεται). Επίσης, κατήργησε την εντοπιότητα, δίνοντας τη δυνατότητα σε συμβολαιογράφους των Αθηνών να αναλαμβάνουν πλειστηριασμούς της επαρχίας, οι πιέσεις, κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζονται. Στόχος των δανειστών, που έχουν συνομολογήσει, όσο κι αν το αρνείται το ΥΠΟΙΚ, με την κυβέρνηση, είναι να πραγματοποιηθούν 130.000 πλειστηριασμοί μέχρι το 2021. Επομένως, το φαινόμενο πρόκειται να ενταθεί. Άλλωστε, από 1η Μαϊου του 2018, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται και για οφειλές άνω των 500 ευρώ στο Δημόσιο, ενώ επίσης, συμβολαιογράφοι όπως αυτοί της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να σπάσουν την πολυμηνη αποχή τους από τις διαδικασίες.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τις νέες εξελίξεις, μιλήσαμε στο ραδιόφωνο του TPP με τον Ηλία Παπαδόπουλο, μέλος του κινήματος «Δεν Πληρώνω», που πρωτοστατεί εδώ και 4,5 χρόνια στο ευρύτερο κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Για τις σοβαρές καταγγελίες που ακούγονται, όπως το ότι δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση με την εταιρεία που ανέλαβε την ηλεκτρονική πλατφόρμα, τις μικρές νίκες του κινήματος, την κάλυψη από τα ΜΜΕ, τις κινηματικές και νομικές ενέργειες, την στάση των αστυνομικών, τα επόμενα βήματα. Και τη «μάχη για τα ακίνητα», που κάθε εβδομάδα εντείνεται, αλλά ίσως είναι ακόμα στην αρχή.

Συνέντευξη στους Θάνο Καμήλαλη και Κωνσταντίνο Πουλή

TPP: Να ξεκινήσουμε από τα γεγονότα της προηγούμενης Τετάρτης, γιατί όπως είδαμε από τις ανακοινώσεις και τις αναρτήσεις σας είχατε μία μεγάλη μέρα

Η.Π. Ναι ήταν μεγάλη μέρα όντως, είχαν προγραμματιστεί πάνω από 250 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συμβολαιογραφικού συλλόγου. 76 από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι, έγιναν δηλαδή, 135 κηρύχθηκαν άγονοι, δηλαδή δεν υπήρξαν προσφορές και 50 ανεστάλησαν. Μέσα σε αυτούς τους 50 είναι και αρκετές πρώτες κατοικίες και οι πλειστηριασμοί αυτοί δεν ανεστάλησαν γιατί οι συγκεκριμένοι συμβολαιογράφοι που είχαν αναλάβει να τους πραγματοποιήσουν αποφάσισαν ξαφνικά να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, αλλά διότι είχαν ανακοινωθεί δράσεις και παρεμβάσεις σε συμβολαιογραφικά γραφεία. Υπό τον φόβο λοιπόν η κυβέρνηση του πολιτικού κόστους αλλά και οι συμβολαιογράφοι των αντιδράσεων που επρόκειτο να εκδηλωθούν, τους ανέστειλαν γιατί αφορούσαν πρώτες κατοικίες, λαϊκή περιουσία κλπ.

Έχουμε και συγκεκριμένα παραδείγματα αν θέλετε, να παραθέσουμε και δράσεων και πρώτων κατοικιών που έβγαιναν. Στη Χαλκίδα για παράδειγμα, όπου ήμουν κι εγώ προσωπικά χθες, μια εξαμελής οικογένεια, εγγυητής μάλιστα ο άνθρωπος, δηλαδή ούτε πήρε καν δάνειο ο ίδιος, κινδύνεψε να μείνει στο δρόμο από την τράπεζα Alpha Bank, που συστεγάζεται με το συμβολαιογραφικό γραφείο εκεί και επιχείρησε να βγάλει σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία της οικογένειας. Ο πλειστηριασμός αυτός δεν προχώρησε, με την παρέμβασή μας, καταφέραμε και τον σταματήσαμε, όπως και άλλοι πλειστηριασμοί μπλοκαρίστηκαν με την παρέμβαση του κινήματος, είδατε και πλάνα ίσως από την Αθήνα όπου έγιναν επεισόδια και επιχείρηση άγριας καταστολής.

Εδώ και δύο εβδομάδες παρατηρείται το εξής: Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ανακοινώνονται, όπως την προηγούμενη εβδομάδα στο Μενίδι, υπάρχουν καλέσματα για συγκεντρώσεις έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, στη συνέχεια ωστόσο ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών ανακοινώνει ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί έχουν ανασταλεί, μία μέρα πριν διενεργηθούν…

Έτσι είναι, δυστυχώς λειτουργεί έτσι ο αυτοματισμός και δεν υπάρχει, όπως αντιλαμβάνεστε, κάποια προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ούτε στο στόχαστρο έχουν μπει μόνο οι «στρατηγικοί μεγαλοοφειλέτες». Όσον αφορά τον πλειστηριασμό στο Μενίδι, η γυναίκα της οποίας το ακίνητο έβγαινε σε πλειστηριασμό μας πήρε τηλέφωνο, σε απελπιστική κατάσταση, σε απόγνωση, μας είπε ότι «βγαίνει η μόνη μου κατοικία σε πλειστηριασμό», εμείς ανακοινώσαμε δράσεις έξω από το συμβολαιογραφείο της κ.Βαλσαμίδου, όπου θα γινόταν ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός. Τη Δευτέρα κάναμε την ανακοίνωση και την Τρίτη βγήκε ανακοίνωση ότι ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός αναστέλλεται. Βέβαια, ο κύριος Ρούσκας, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και ο περίγυρός του διατείνονται ότι «δεν πέφτουμε θύματα εκβιασμών», ότι δεν καθορίζουν τα κινήματα ποια ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό και ότι αυτοί μαζί με τις τράπεζες δείχνουν ευαισθησία. Αυτό είναι ένα ψέμα, γιατί όπου δεν έχουν ανακοινωθεί δράσεις και όπου δεν υπάρχει «κίνδυνος» να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις του κινήματος, οι πλειστηριασμοί προχωρούν κανονικά, όπως φαίνεται και από τους 76 πλειστηριασμούς που κηρύχθηκαν γόνιμοι την περασμένη Τετάρτη.

Οπότε αυτό που έχει συμβεί στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι αυτό που λέει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, ότι ειδοποιήθηκε η οικογένεια του οφειλέτη, είναι ακριβές, απλώς αυτός συνέβη διότι ήδη είχε προκύψει το ζήτημα, υπήρχε ενημέρωση και γνώριζαν ότι θα συναντήσει αντίσταση ο πλειστηριασμός, σωστά;
Αυτό ακριβώς, είχαν ήδη ανακοινωθεί δράσεις από τη Δευτέρα στο συγκεκριμένο συμβολαιογραφείο, μας είχε πάρει τηλέφωνο η οφειλέτρια, που τότε δεν είχε καμία ενημέρωση από κανένα για αναστολή του πλειστηριασμού, μας είπε ότι η μοναδική της κατοικία βγαίνει σε πλειστηριασμό και ζήτησε βοήθεια. Μετά την ανακοίνωση των δράσεων, έγινε η αναστολή, γιατί παρακολουθούν τις ανακοινώσεις μας, γι αυτό άλλωστε βλέπουμε διμοιρίες των ΜΑΤ να περικυκλώνουν τα συμβολαιογραφεία. Έτσι έχουν τα πράγματα, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια γι αυτές τις ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που απειλούνται να μείνουν στο δρόμο, δυστυχώς μόνο με αγώνα κι αντίσταση καταφέρνουμε ό,τι καταφέρνουμε.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι, ακόμα κι αν δεχτούμε το επιχείρημα του κυρίου Ρούσκα, ότι τα κινήματα δεν επηρεάζουν, μιλάμε εδώ για ανθρώπους που ειδοποιούνται ότι πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό η μόνη τους κατοικία και βασίζονται απλώς σε κάποιου την καλή θέληση, αφού υποτίθεται τα κινήματα δεν μετράνε, ότι θα ανασταλεί ο πλειστηριασμός. Την προηγούμενη μέρα μάλιστα πριν προχωρήσει, δηλαδή να έχει ειδοποιηθεί ο οφειλέτης ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός και να περιμένει την Τρίτη μήπως η τράπεζα, δείξει «ευαισθησία» και τον αναστείλει. Και για να κάνουμε τη συζήτηση πιο μαύρη, να σημειώσουμε εδώ ότι η διεθνής εμπειρία λέει ότι υπάρχουν αυτοκτονίες που γίνονται πριν τον πλειστηριασμό, όταν όλα δείχνουν ότι ένας άνθρωπος θα χάσει το σπίτι του. Να πούμε, επομένως, ότι όσο μικρή κι αν είναι αυτή η αλλαγή, με την παρέμβαση κινημάτων βλέπουμε προστασία των σπιτιών κάποιων ανθρώπων. Κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο και θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε ως ένα από τα λιγοστά θετικά που βλέπουμε μέσα στην καταστροφή.

Να πούμε εδώ ότι το Κίνημα «Δεν Πληρωνω» συμμετέχει στο ευρύτερο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και βρίσκεται στα Ειρηνοδικεία εδώ και 4,5 χρόνια, όταν τα ΜΜΕ δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει με τους πλειστηριασμούς και δεν υπήρχαν άλλοι κομματικοί και πολιτικοί φορείς. Τώρα τα ΜΜΕ, για δικούς τους λόγους, προβάλλουν τις δράσεις μας, ή τουλάχιστον τις περισσότερες από αυτές . Από τότε, από τα «σκοτεινά χρόνια» του κινήματος, έχουν αποτραπεί χιλιάδες πλειστηριασμοί και είναι νίκη του κινήματος ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να μένουν, παρά τις απειλές, στα σπίτια τους. Βέβαια αυτό δεν είναι οριστική λύση όπως αντιλαμβάνεστε, κερδίζουμε χρόνο, αντιστεκόμαστε, είναι μια γραμμή άμυνας κι αναχαίτισης της μαζικής εκποίησης της λαϊκής περιουσίας, που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, γιατί μην ξεχνάτε ότι είμαστε στο πρώτο θέμα ουσιαστικά, στα ρετιρέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είδαμε τις παρεμβάσεις του Ντράγκι, της Ντανιέλε Νουί, προέδρου του εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που είπε ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους από επιθέσεις κλπ. Αντιλαμβανόμαστε δηλαδή σε τι επίπεδο έχει φτάσει αυτή η κόντρα και η κυβέρνηση φυσικά αυτό που κάνει είναι να υπακούει στις εντολές των δανειστών και της ΕΚΤ και να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, με το επιχείρημα ότι δήθεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ενώ έχουμε δεκάδες κρούσματα πρώτων κατοικιών που βγαίνουν στο σφυρί, για διάφορους λόγους.

Τώρα που έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, έχετε μια εικόνα σχετικά με το πώς λειτουργεί στην πράξη η διαδικασία; Για παράδειγμα, πότε κατατίθενται οι προσφορές, πότε ανοίγει αυτή η περιβόητη πλατφόρμα για τη διαδικασία και όλα αυτά, ποιος τα εποπτεύει;

Ναι έχουμε μια εικόνα, αλλά φαίνεται ότι όλη διαδικασία είναι πάρα πολύ θολή και νομοθετικα. Καταρχάς, η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του κυρίου Θεοδόση, που είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την πλατφόρμα, συντοπίτης του κ.Κοντονή και γνωστός του, της Newsphone Hellas, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ποτέ. Επίσης, να πούμε ότι στα συμβολαιογραφικά γραφεία δεν μπορεί να μπει ούτε ο οφειλέτης, για να διαπιστώσει κατά πόσον διενεργείται νομίμως η όλη διαδικασία, έχουμε πολλά τέτοια κρούσματα όπου σε σιδηρόφρακτα συμβολαιογραφικά γραφεία απαγορεύεται η είσοδος ακόμα και του ίδιου του οφειλέτη, όπως συνέβη και στην Χαλκίδα, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που εκμεταλλεύονται τα πάσης φύσεως κοράκια για να βγάλουν στο σφυρί και να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όφελος από τα ακίνητα.

Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι συνήθως κατατίθενται κάποιες προσφορές πριν ξεκινήσει η διαδικασία και συνήθως γνωρίζουν εκ των προτέρων οι συμβολαιογράφοι ποιος θα πάρει το ακίνητο. Και μέσα στο ωράριο του συγκεκριμένου πλειστηριασμού κατακυρώνεται το ακίνητο πλέον στον υπερθεματιστή. Έχουμε δει πάρα πολλά πράγματα να συμβαίνουν, έχουμε καταθέσει την άποψη μας ακόμα και στην εισαγγελέα Διαφθοράς, την κυρία Τουλουπάκη, για όσα συμβαίνουν, έχουμε κάνει μηνύσεις κατά του συμβολαιογραφικού συλλόγου και της πολιτικής ηγεσίας για το θέμα του σκανδάλου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και καλό είναι αναφέρουμε ότι έχουμε προχωρήσει και σε νομικές ενέργειες, εκτός των κινηματικών, για τον τρόπο με τον οποίο καταστέλλονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Αναφέρατε πιο πριν τα κανάλια και το πώς καλύπτουν τους πλειστηριασμούς. Έχουμε την εντύπωση ότι τα κανάλια, παρά το γεγονός ότι το θέμα προσφέρεται για να χρησιμοποιηθεί για σκληρή κριτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν το σηκώνουν τόσο ψηλά όσο θα μπορούσαν, γιατί όπως υπάρχει μία κατά βάση κοινή πολιτική ατζέντα, έτσι κι εδώ στο ευαίσθητο θέμα των τραπεζών, όσο και να υπάρχει ένα πεδίο για να αντιπολιτευθεί κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι δεν το σηκώνουν όσο θα μπορούσαν, ακόμα και σε κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως όταν η κυβέρνηση έλεγε ότι υπάρχει συμφωνία με τους τραπεζίτες και ο πρόεδρος των τραπεζιτών τη διέψευδε. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε ποια είναι η εκτίμησή σου γι αυτό

Ναι έχουμε μια συγκεκριμένη εκτίμηση, ανέφερε και πριν το πώς αλλάζουν στάση τα κανάλια από περίοδο σε περίοδο, δηλαδή από εκεί που μας χαρακτήριζαν «Ρομπέν των φτωχών» ξαφνικά κάποια περίοδο υποστήριζαν ακόμα και ότι έχουμε σκοτεινές συναλλαγές με κέντρα μεγαλοοφειλετών, που πληρώνουν ανθρώπους να πηγαίνουν να σταματούν πλειστηριασμούς. Δηλαδή έχουμε δει τα άκρα, να μας χαρακτηρίζουν με τον καλύτερο και τον χειρότερο τρόπο. Αλλά αυτό είναι ερμηνεύσιμο κι εξηγήσιμο. Τα κανάλια και οι μεγαλοκαναλάρχες, όπως λειτουργούν στην Ελλάδα, εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους, τα επιχειρηματικά κυρίως που έχουν και προάγουν τη δικιά τους ατζέντα. Όντως μια περίοδο μας είχαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και με διθυραμβικά σχόλια. Τότε προφανώς, κατά την εκτίμησή μου, ο στόχος ήταν διπλός: Και να χτυπήσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (πριν κάνουν φιλική στροφή προς αυτήν) και να προσελκύσουν μεγαλύτερα διαφημιστικά πακέτα από τις τράπεζες, χτυπώντας τες σε πρώτη φάση. Αυτό είναι απλά μια εκτίμηση που μπορώ να κάνω, αλλά αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όταν έπεφταν αυτά τα πακέτα, που μπορούσαμε εύκολα να το δούμε παρακολουθώντας τις διαφημίσεις τραπεζών, τότε εμείς γινόμασταν οι κακοί και οι τράπεζες οι καλές που ρυθμίζουν τα δάνεια και κυνηγούν μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ακροατές της εκπομπής αναφέρουν την ανακοίνωση που είχε βγάλει το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών, η ΠΟΑΣΥ, στην οποια έλεγε ότι δεν θα συνδράμουν οι αστυνομικοί στην εκτέλεση πλειστηριασμών κλπ.

Ναι, η ΠΟΑΣΥ είχε βγάλει μια πολύ σωστή κατά την άποψή μας ανακοίνωση, ότι «δεν θα συνδράμει στο ξεσπίτωμα του ελληνικού λαού». Αυτό που βλέπουμε βέβαια στην πράξη να συμβαίνει κάθε Τετάρτη στα συμβολαιογραφεία είναι η εκτέλεση εντολών, δηλαδή οι διμοιρίες των ΜΑΤ να προστατεύουν κάθε πλειστηριασμό, ανεξαρτήτως του ακινήτου, ακόμα δηλαδή κι αν είναι πρώτη κατοικία κλπ. Και να προχωρούν ακόμα και σε βίαια καταστολή των διαμαρτυρόμενων πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί. Άρα βλέπουμε μια αναντιστοιχία μεταξύ της ανακοίνωσης και της συμπεριφοράς των αστυνομικών.

Για να δούμε μια αλλαγή, πρέπει να πάψει η αστυνομία να προστατεύει τα γραφεία μιας κλίκας συμβολαιογράφων, με επικεφαλής τον κ.Ρούσκα, ο οποίος εμπλέκεται και στο Παραδικαστικό νο.2 και μάλιστα η δίκη είναι εν εξελίξει και πηγαίνουμε και στις δίκες, τις οποίες δεν καλύπτει κανένα μέσο ενημέρωσης, ούτε καν η ΕΡΤ, για ευνόητους λόγους, επειδή δηλαδή βρίσκεται ο κύριος Ρούσκας. Κλείνοντας λοιπόν αυτό, θα πρέπει η ελληνική αστυνομία να βάλει πάνω από όλα το Σύνταγμα, που αν και αστικό, το ελληνικό Σύνταγμα είναι αρκετά προοδευτικό και προστατεύει την πρώτη κατοικία των πολιτών και την κατοικία εν γένει και βρίσκεται πάνω από κάθε νόμο, όπως γνωρίζουμε. Καλούμε λοιπόν την αστυνομία να τηρήσει το Σύνταγμα και να μην αρκείται σε απλές ανακοινώσεις, για λαϊκη κατανάλωση.

Όσον αφορά τη συνέχεια, της «μάχης για τα ακίνητα», είπες κι εσύ για τις πιέσεις, τους στόχους και την αναγωγή των πλειστηριασμών σε πρώτο θέμα της αξιολόγησης. Αυτήν τη στιγμή βγαίνουν σε πλειστηριασμό περίπου 250 ακίνητα την εβδομάδα, ενώ ο στόχος των δανειστών είναι για περίπου 2000 ακίνητα το μήνα, δηλαδή διπλασιασμός ανά εβδομάδα και συνολικά 130.000 ακίνητα μέχρι το 2021.  Ποια εκτιμάς λοιπόν ότι θα είναι τα επόμενα βήματα κυβέρνησης – δανειστών – τραπεζών;

Τα επόμενα βήματα ασφαλώς θα είναι η ένταση των πιέσεων για περισσότερους πλειστηριασμούς κάθε εβδομάδα, γι αυτό και οι συνεχείς «παραινέσεις» της ΕΚΤ. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα αστυνομικά μέτρα για προστασία των συμβολαιογράφων κάθε εβδομάδα, άγρια καταστολή των διαδηλωτών, με τραυματισμούς και χημικά, βλέπουμε σιδηρόφρακτες πολυκατοικίες όπου στεγάζονται τα γραφεία, δεν μπορούν να μπουν ούτε καν οι ένοικοι, εικόνες που μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Να πούμε ότι η παραίνεση για εκτέλεση πλειστηριασμών σε όλη την επικράτεια δεν είναι τυχαία. Στο τελευταίο νομοσχέδιο καταργήθηκε ο όρος ης εντοπιότητας. Αυτό τη σημαίνει πρακτικά; Σημαίνει ότι θα μπορεί μια κλίκα 20 συμβολαιογράφων, με τον Ρούσκα, τη γενική γραμματέα κυρία Καραστάθη, που μάλιστα κόμπαζε όταν συναντιόταν με τους θεσμούς, ότι θα μπορεί αυτή η κλίκα να αναλάβει τους συμβολαιογράφους όλης της χώρας.

Αυτό συμβαίνει επίσης γιατί συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της επαρχίας είναι σε αποχή εδώ και αρκετούς μήνες, σωστά;

Είναι σε αποχή και μάλιστα είναι πολύ διαφορετικά τα μηνύματα των συμβολαιογράφων στην επαρχία, της βάσης, που λένε ότι δεν πρέπει να μπουν οι συμβολαιογράφοι σε αυτόν τον κοινωνικό πόλεμο και να αποτελέσουν τον εκτελεστικό βραχίονα αυτού του εγκλήματος. Έχουμε όμως και μειοψηφίες σε αυτό το σώμα, οι οποίες για καθαρά υλικούς σκοπούς, ταπεινά κίνητρα, είναι διατεθειμένες να παίξουν αυτόν το ρόλο