Απευθυνόμενος στη απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Κόρμπιν, υποστήριξε την προ εβδομάδος απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, απηύθυνε ερώτηση προς την πρωθυπουργό διερωτώμενος αν εξέτασε το ενδεχόμενο να υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και αν τα όπλα που πούλησε η Βρετανία χρησιμοποιήθηκαν εναντίον αμάχων.

Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη είναι τεράστια και η συνεχιζόμενη βία, έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών της χώρας. Περίπου 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε επίπεδα ακραίου υποσιτισμού, ενώ το 75% του πληθυσμού, χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «την μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή της σύγχρονης εποχής».

Η Τερέζα Μέι στην απάντησή της δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει να κάνει με το αν οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι σωστές ή λανθασμένες αλλά με τον τρόπο που αυτές λαμβάνονται και με την λογική τους. Υπενθύμισε ακόμα, ότι η κυβέρνηση της Υεμένης ήταν αυτή που το 2015, ζήτησε την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

Ο Τζέρεμυ Κόρμπιν έφερε επίσης στο τραπέζι το ζήτημα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, βασιζόμενος στην νέα έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ, Άγκνες Κάλαμαρ σχετικά με νέα στοιχεία που προέκυψαν. Στις 2 Οκτωβρίου του 2018, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από Σαουδάραβες πράκτορες, εντός της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μέι, απάντησε ότι η κυβέρνηση περιμένει από την Σαουδική Αραβία να κάνει βήματα, με στόχο να μην υπάρξει ξανά κάποιο παρόμοιο περιστατικό και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη οι δράστες. Ακόμα, όπως υπογραμμίζει, επανέφερε το θέμα στον βασιλιά και τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, στην περσινή σύνοδο των G – 20.

Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση του ΟΗΕ, ρίχνουν φως στην υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι και κάνουν λόγο για προμελετημένο σχέδιο. Η έρευνα «δείχνει» πίσω από την δολοφονία, υψηλά ιστάμενα στελέχη της σαουδαραβικής κυβέρνησης καθώς και τον ίδιο τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (MBS). Η υπόθεση αποκτά νέα τροπή μετά την εξάμηνη έρευνα και τις ηχογραφήσεις που έχει στα χέρια της η ειδική ερευνητής του ΟΗΕ, Άγκνες Κάλαμαρ, στις οποίες είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται λόγος και μελετάται η δολοφονία Κασόγκι. Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα στην επερχόμενη σύνοδο των G – 20. Όσο αφορά την συγκεκριμένη απόφαση, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πολυσυζητημένο και ως εκ τούτου δεν χρήζει περαιτέρω συζήτησης.