Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, η Μέι είπε πως οι απαιτήσεις που συμφωνήθηκαν επισήμως από τους ηγέτες της ΕΕ είναι απλά μια διαπραγματευτική θέση. Η ίδια επέμεινε πως εμμένει στις δικές της απαιτήσεις όπως τις περιέγραψε σε ομιλία που έκανε νωρίτερα φέτος, στις οποίες περιλαμβάνεται το αδασμολόγητο εμπόριο, ο τερματισμός της δικαιοδοσίας των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και ο τερματισμός της ελεύθερης μετακίνησης των μεταναστών.
Ερωτηθείσα για τους αυξανόμενους φόβους ότι η Βρετανία θα μπορούσε να «εκφοβιστεί» από τις Βρυξέλλες, ισχυρίστηκε πως η επανεκλογή της από τους ψηφοφόρους θα είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία.
Το Σάββατο, οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν επισήμως τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ, «ρίχνοντας» στο τραπέζι τα πρώτα τους «χαρτιά» για τη διαπραγμάτευση.
Στις κατευθυντήριες αυτές γραμμές περιλαμβάνεται η πληρωμή ενός «λογαριασμού Brexit» από τη Βρετανία, ύψους περίπου 50 δισ. στερλινών, προτού συζητηθεί μια μελλοντική συμφωνία για το εμπόριο. Οι ηγέτες των Βρυξελλών έδειξαν επίσης πως δεν θα υπάρξει πρώιμη συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ αν δεν αποδεχθεί η πρωθυπουργός Μέι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφασίζει για τις διενέξεις.
Χαρακτήρισαν, δε, «ξεκάθαρη ψευδαίσθηση» την ιδέα πως η Βρετανία θα μπορούσε να ρίξει τους σπόρους του διχασμού μεταξύ των υπολοίπων 27 μελών της ΕΕ για να διασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία.
H Sunday Telegraph έθεσε ερωτήσεις στην πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια προεκλογικής της εκστρατείας στη Σκωτία.
«Η συμφωνία για το Brexit που φαίνεται πως αποτελεί μια ανοικτή προσφορά από τις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή δείχνει αρκετά κακή. Θα επιτρέψετε να εκφοβιστείτε από τις Βρυξέλλες;», ήταν η ερώτηση της εφημερίδας προς την πρωθυπουργό, στην οποία η Μέι απάντησε: «Πρώτ’ απ’ όλα σημειώνω πως δεν έχουμε συμφωνία για το Brexit στο τραπέζι από τις Βρυξέλλες. Έχουμε τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τη διαπραγμάτευσης, έχουμε τις δικές μας κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση μέσω της επιστολής για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και την ομιλία στο Lancaster House που έδωσα για το θέμα τον Ιανουάριο».
Στην εν λόγω ομιλία η κ. Μέι αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Brexit που περιλαμβάνουν «έλεγχο της μετανάστευσης» μέσω του τερματισμού της ελεύθερης μετακίνησης, και «έλεγχο επί των δικών μας νόμων» με τερματισμό της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Αυτό που έχει σημασία στο τραπέζι αυτό είναι ένας ισχυρός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, με ισχυρή εντολή από τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας θέση για να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε αυτή την πιθανή συμφωνία», συνέχισε η πρωθυπουργός.
Ανώτατη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε πως η πρωθυπουργός θα «προστατεύσει τα συμφέροντα της Βρετανίας» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν επανεκλεγεί, επέμεινε όμως πως ο τόνος έναντι των Βρυξελλών θα είναι «συναινετικός».
Ο υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως «οι δυο πλευρές είναι ξεκάθαρες – θέλουμε αυτές οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν σε πνεύμα καλής θέλησης, ειλικρινούς συνεργασίας και με στόχο την εδραίωση μιας στενής συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στη συνέχεια. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι οι πιο περίπλοκες που έχει αντιμετωπίσει το ΗΒ στη δική μας ζωή. Θα είναι σκληρές και, κατά καιρούς, ακόμα και συγκρουσιακές».
Τα σχόλια αυτά έγιναν μετά την επίδειξη ενότητας από τα 27 μέλη της ΕΕ που συμφώνησαν στις προτεραιότητες για το Brexit μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά χθες.
Οι απαιτήσεις της ΕΕ έχουν αυξηθεί σε σχέση με την 31 Μαρτίου όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέδωσε για πρώτη φορά το προσχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit, καθώς κράτη μέλη προσέθεσαν δικές τους απαιτήσεις για οικονομικές αποζημιώσεις και για τα δικαιώματα των πολιτών.
Μεταξύ των σκληρότερων απαιτήσεων για την κ. Μέι είναι ένας λογαριασμός ύψους 50 δις. στερλινών που θα καλύψει τις δαπάνες της ΕΕ μέχρι το 2020, όταν και λήγει ο τρέχων προϋπολογισμός, και μια πλήρης λίστα δικαιωμάτων για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα βρίσκεται υπό τη διαιτησία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αν οι απαιτήσεις συμφωνηθούν πλήρως, τότε αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως θα δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία οι Ευρωπαίοι στη Βρετανία θα έχουν περισσότερα δικαιώματα –για παράδειγμα να ασκούν έφεση κατά μεταναστευτικών αποφάσεων για συζύγους από τρίτες χώρες- απ’ ότι οι Βρετανοί πολίτες.
Μόνον όταν η Βρετανία θεωρηθεί πως θα έχει κάνει «επαρκή πρόοδο» σε αυτά τα σημεία-κλειδιά, όμως, θα συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή πλευρά να «ξεκλειδώσει» την πόρτα για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, αν και η πλευρά της ΕΕ έχει αρνηθεί να δώσει λεπτομέρειες ως προς το τι σημαίνει «επαρκής πρόοδος».