Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μιανμάρ, Ζο Χτάι, απέρριψε την έκθεση του ΟΗΕ που κάνει λόγο για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, από τον στρατό της χώρας του.
Η «Αποστολή Εγκαθίδρυσης των Γεγονότων (MEF)» του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, η οποία δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα που αναφέρει ότι «οι ανώτεροι στην ιεραρχία του στρατού της Μιανμάρ, περιλαμβανομένου του επικεφαλής Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών και διώξεων για γενοκτονία στη βόρεια πολιτεία Ραχίν καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στις πολιτείες Ραχίν, Κατσίν και Σαν».
Ο Χτάι έκανε λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς και δήλωσε πως δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα ψήφισμα του συμβουλίου του ΟΗΕ, καθώς «δεν έχουμε εξουσιοδοτήσει την MEF να εισέλθει στη Μιανμάρ». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2017 περισσότεροι από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια διέφυγαν στο Μπανγκλαντές μετά από επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός σε αντίποινα για επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια σε μεθοριακά φυλάκια. Η δράση του στρατού της Μιανμάρ χαρακτηρίστηκε ως «γενοκτονία» από τον ΟΗΕ.
Η Κίνα, που διατηρεί στενές οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση της Μιανμάρ, κάλεσε τον ΟΗΕ να ρίξει τους τόνους και να σταματήσει να ασκεί πίεση. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, δήλωσε ότι «η μονομερής κριτική ή η άσκηση κριτικής δεν βοηθούν πραγματικά στην επίλυση του προβλήματος».
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της Φραγκίσκας Μεγαλούδη για τους Ροχίνγκια Στη γη των ζωντανών νεκρών: Ένα οδοιπορικό στα μουσουλμανικά χωριά της Δυτικής Μυανμάρ