H Μολδαβία, η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, βρίσκεται μαζί με την Ουκρανία στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, ενώ από το 1990, οπότε και διεκδίκησε την ανεξαρτησία της, αντιμετωπίζει στη μικρή επικράτειά της το ιδιόμορφο καθεστώς της Υπερδνειστερίας, μιας αυτόνομης διαφιλονικούμενης ζώνης, που διακηρύττει την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία και την ένωσή της με τη Ρωσία.  

Η χώρα κυβερνάται, για την ώρα, από έναν φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό, που προωθεί το αίτημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέχρι το 2020, ενώ τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης -το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα- επιθυμούν να ενισχύσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία, κυρίως μέσω της ρωσικής Τελωνειακής Ένωσης, μιας πρωτοβουλίας του Βλ. Πούτιν, που έχει σκοπό να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούλιο, η Μολδαβία υπέγραψε εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, προκαλώντας τη δυσφορία της Μόσχας, η οποία προχώρησε στην απαγόρευση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, κρέατος και κρασιού από τη χώρα.

 
Νίκη των φιλορώσων Σοσιαλιστών  – Προβάδισμα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων, τα τρία κόμματα – οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Δημοκράτες – συγκεντρώνουν, για την ώρα, συνολικά το 44,5% των ψήφων, ποσοστό που επαρκεί  για να κερδίσει ενδεχόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός την πλειοψηφία των εδρών στο 101μελές κοινοβούλιο. Τα τρία κόμματα βρέθηκαν να συγκυβερνούν από το 2009, αν και τον περασμένο χρόνο οι Φιλελεύθεροι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, για να βρεθούν στην αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα βέβαια, νικητής της των εκλογών αναδεικνύεται το κόμμα των Σοσιαλιστών, που συγκεντρώνει κοντά στο 22% των ψήφων, ζητώντας σαφή στροφή προς τη Μόσχα και ακύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ.

Σημαντικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που παρότι φαβορί, βρίσκεται τελικά στην τρίτη θέση, με ποσοστό κοντά στο 18%. Ο Βλαντιμίρ Βορόνιν, ηγέτης των Κομμουνιστών, πρώην πρόεδρος της χώρας και για πολλούς σύμβολο σταθερότητας, επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις, ζητώντας καλές σχέσεις με τη Μόσχα – αλλά και τις Βρυξέλλες. Το κόμμα του δεν τίθεται ενάντια στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ζητά, ωστόσο, αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ για καλύτερη προστασία των μολδαβών παραγωγών.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή στη διαδικασία των 3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων ήταν περιορισμένη, με την αποχή να πλησιάζει το 60%.

 
Αποκλεισμός φιλορωσικού κόμματος τρεις ημέρες πριν τις εκλογές

Ο αποκλεισμός του φιλορωσικού κόμματος «Πατρίδα» του Ρώσου ολιγάρχη, Ρενάτο Ουσάτι, από την εκλογική διαδικασία – μόλις 3 ημέρες πριν τις εκλογές – λόγω παράνομης χρηματοδότησης, προκάλεσε, όπως ήταν εύλογο, έντονες αντιδράσεις.

«Με δεδομένο ότι μια σημαντική πολιτική δύναμη αποκλείεται από την εκλογική αναμέτρηση, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος του κόμματος «Πατρίδα». Ο 36χρονος ηγέτης του κόμματος αρνήθηκε την κατηγορία και διέφυγε στη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε σχετικά πως «η απαγόρευση εγείρει αμφιβολίες για τη δημοκρατική φύση» των εκλογών.