Η Σάντου και η φιλοδυτική κυβέρνησή της κατηγόρησαν τις «φιλοπόλεμες αυτονομιστικές παρατάξεις» για τα τις εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή, την περασμένη βδομάδα. Έχει επίσης καταγγείλει τα σχόλια ενός Ρώσου στρατηγού ότι ένας από τους πολεμικούς στόχους της Μόσχας ήταν να καταλάβει ουκρανικά εδάφη για να συνδεθεί με τους «αυτονομιστές» στη Μολδαβία. Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι προσπαθεί να σύρει τη Μολδαβία στον πόλεμο. Το Κρεμλίνο έχει εκφράσει «ανησυχία» για την κατάσταση στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου η Ρωσία διατηρεί εκατοντάδες στρατιώτες από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ερωτηθείσα την Τετάρτη αν ανησυχεί για αναταραχές τις επόμενες ημέρες, η Σάντου είπε: «Δεν βλέπουμε καμία άμεση απειλή για το άμεσο μέλλον, αλλά φυσικά έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για τέτοια σενάρια, τα οποία είναι λιγότερο αισιόδοξα ή τα οποία είναι απαισιόδοξα». Επανέλαβε τον χαρακτηρισμό των αναταραχών ως «προβοκάτσιες» από αυτονομιστές και δήλωσε ότι η αστυνομία της Μολδαβίας κάνει ό,τι μπορεί στη δική της πλευρά του ποταμού Δνείστερου για να διασφαλίσει τη σταθερότητα.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Συμβουλίου των εθνικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα για να εκφράσει την αλληλεγγύη του σε μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετης στρατιωτικής υποστήριξης προς τη Μολδαβία φέτος, αν και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Θα βοηθήσουμε τη Μολδαβία να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της», δήλωσε ο Μισέλ. Αλλά πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση. Δεν είναι έξυπνο να εκφράζουμε προκλητικές δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση στη Μολδαβία».

Η κυβέρνηση του Σάντου υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ στις 3 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, μια εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ρωσικές τηλεοπτικές ειδησεογραφικές εκπομπές απαγορεύονται στη Μολδαβία και τις τελευταίες εβδομάδες απαγόρευσε την πορτοκαλί και μαύρη κορδέλα που φορούν οι υποστηρικτές της ρωσικής επέμβασης, μετά από μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία που μποϊκοτάρισε η φιλορωσική αντιπολίτευση. Ο κ. Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ εργάζεται σκληρά για να αξιολογήσει την αίτηση της Μολδαβίας να ενταχθεί στο μπλοκ, αν και χαρακτήρισε τη διαδικασία «περίπλοκη».