Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική εταιρεία αγροχημικών και σπόρων, Monsanto, βρίσκεται αντιμέτωπη με χιλιάδες αγωγές για ενδεχόμενους κινδύνους καρκίνου από τα προϊόντα της που έχουν βάση τη γλυφοσάτη.
 
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της η Bayer, η οποία έχει αποκτήσει τον έλεγχο του αμερικανικού κολοσσού, ανακοίνωσε ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν αυξηθεί από 5.200 σε περίπου 8.000, ενώ την ίδια ώρα οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας έχουν χάσει το 11% της αξίας τους από τότε που ανακοινώθηκε απόφαση του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως κατά την απόφαση του δικαστηρίου, η Monsanto θα καταβάλει αποζημίωση 289 εκατ. δολαρίων σε Αμερικανό χρήστη των προϊόντων Roundup και RangerPro, που υποστηρίζει ότι τα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν γλυφοσάτη του προκάλεσαν καρκίνο.

Η Monsanto ανέπτυξε τη γλυφοσάτη το 1970, με το ζιζανιοκτόνο Roundup που την περιλαμβάνει, να πωλείται σήμερα σε 160 χώρες, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι εδώ και χρόνια το πλέον διαδεδομένο αγροχημικό στην ιστορία. Σημειώνεται δε, πως η εταιρεία συνοδεύει την πώληση του φυτοφαρμάκου με σπόρους «ανθεκτικούς» στη χρήση του, εδραιώνοντας την προέλαση των χημικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών και τροφών.