«Η θέση για το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα το σύστημα υγείας ήταν πάντα τα τελευταία 40 χρόνια βασική ιδεολογική και πολιτική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Η κοινωνική διάσταση της Υγείας», που διοργάνωσε η ιστοσελίδα ygeiamou.gr, απαντώντας στο αφήγημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο νωρίτερα από το ίδιο βήμα για την παράδοση του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Υποστήριξε πως παρά τη «δημοσιονομική ασφυξία», το ΕΣΥ αποτέλεσε για τον ΣΥΡΙΖΑ κορυφαία πολιτική προτεραιότητα κατά τη διακυβέρνησή του και πως ένα «νέο ΕΣΥ με αξία τη ζωή, που θα εμπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και κύρος, που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του» αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα και όραμα του κόμματος, συμπληρώνοντας πως το νέο ΕΣΥ συνιστά για τον ΣΥΡΙΖΑ το δίδαγμα της πανδημίας.

Στην στάση της Δεξιάς στη χώρα, κατά την δημιουργία του ΕΣΥ αναφέρθηκε ακόμη κατά την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι κατά την ίδρυση και ψήφιση του ΕΣΥ, «μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα και καταψήφιζε» ενώ «αργότερα υπουργοί της πρωτοστάτησαν στην απαξίωσή του, με χαρακτηριστικότερο απόφθεγμα αυτό του κ. Γεωργιάδη την εποχή των μνημονίων, ότι δεν θα αφήσει να του πάρει η τρόικα τη δόξα των απολύσεων».

Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση χαρακτήριζε ως «αχρείαστες και πεταμένα λεφτά» τις τοπικές μονάδες υγείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πως κατά τις προεκλογικές του εξαγγελίες υποσχόταν «νέο ΕΣΥ με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», αλλά «τελικά ήρθε η πανδημία και δεν πρόλαβε», τονίζοντας ότι η πανδημία «πρόλαβε ωστόσο να παγώσει όλες τις μόνιμες προσλήψεις που ήταν σε εξέλιξη, και να μην ανοίξει ούτε ένα παραπάνω κρεβάτι σε ΜΕΘ μέχρι τον Μάρτιο του 2020 που βρεθήκαμε με τη πλάτη στον τοίχο».

Στην σύγκρουση «δύο ολικά διαφορετικών αντιλήψεων» στον τομέα της υγείας που υπήρχε ανέκαθεν αναφέρθηκε στη συνέχεια. «Η μία υπερασπίζεται ένα ισχυρό δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ, ως δικλείδα ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία του πληθυσμού» ενώ στον αντίποδα, η άλλη πλευρά αντιλαμβάνεται το Δημόσιο ως εκ φύσεως δυσλειτουργικό και τον τομέα της Υγείας ως «πεδίο και ευκαιρία για την κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», επεσήμανε.

«Η πανδημία έβαλε τη σφραγίδα της στο πώς οι άνθρωποι βλέπουν αυτή τη διάσταση απόψεων» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι πλέον «δημιουργείται μια τάση καθολικής αναγνώρισης της αξίας των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και υποχωρεί η μέχρι χθες κρατούσα νεοφιλελεύθερη λογική για λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία». Είπε ότι δημιουργείται «η απαίτηση για ισχυρό, ανθρώπινο και αποτελεσματικό κράτος, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και της πρόνοιας», υποστηρίζοντας πως αυτό αποτελεί «μεγάλη ιδεολογική επικράτηση της Αριστεράς έναντι της Δεξιάς».

Ακόμα, στάθηκε στην «εκτεταμένη ζώνη υγειονομικής φτώχειας» που δημιουργήθηκε την περίοδο 2010-2014, επισημαίνοντας ότι «η κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να αποτρέψει το λειτουργικό blackout στο ΕΣΥ και να αναδιοργανώσει το δημόσιο σύστημα υγείας», στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε, παρά τις δυσκολίες, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ανέφερε επίσης ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για πρόγραμμα επενδύσεων σε εξοπλισμό και υποδομές του ΕΣΥ που ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν επενδύσεις σε τεχνολογία ακριβών και καινοτόμων θεραπειών και πως  «πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη ένεση ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ την τελευταία 20ετία, που περιλάμβανε 3.360 μόνιμους γιατρούς, 5.026 μόνιμους νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας, συνολικά πάνω από 19.000 εργαζόμενους στο Σύστημα Υγείας».

Επίσης, αναφέρθηκε στον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην δημιουργία κατάλληλου υποβάθρου, χωρίς το οποίο η κυβέρνηση «θα ήταν αναγκασμένη να ξεκινήσει από πολύ χειρότερη θέση την αντιμετώπιση της πανδημίας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχοντας πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρίσιμων λειτουργιών του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ και όχι σχέδιο ανάπτυξης του, αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση ως μια “ παρένθεση” αναγκαστικής στήριξης του ΕΣΥ με συμβασιούχους “ μιας χρήσης”, χωρίς προοπτική σοβαρής και μόνιμου χαρακτήρα επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», με αποτέλεσμα να υπάρχουν «πολλαπλές ολιγωρίες, ανεπάρκειες, ιδεοληπτικές επιλογές και λάθη στην προετοιμασία του ΕΣΥ μπροστά στο 2ο και στο 3ο επιδημικό κύμα, τα οποία αποτυπώθηκαν στη συνολική πορεία της πανδημίας στη χώρα και τα πληρώσαμε ακριβά».

Για κρίσιμο σταυροδρόμι «αν αξία μας είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή ή αν η αξία μας είναι τα κέρδη» έκανε ακόμα λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «πολύ σύντομα, μόλις η κρίση αρχίσει να περνάει, κάποιοι θα επανέλθουν στις βασικές προγραμματικές και ιδεολογικές τους αρχές». Σχολιάζοντας τα όσα είχε προαναφέρει από το ίδιο βήμα ο πρωθυπουργός, τόνισε πως «η συρρίκνωση των κρατικών δομών δεν μπορεί να είναι το επιστέγασμα των συμπερασμάτων που βγάλαμε απ’ αυτή τη δραματική κρίση».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η υγεία «αποτελεί ύψιστο δημόσιο αγαθό και η δυνατότητα πρόσβασης για όλους τους πολίτες σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, αποτελεί δείκτη δικαιοσύνης», συνέχισε και αναφέρθηκε στους τρεις άξονες στους οποίους θεμελιώνεται το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο ΕΣΥ βασίζονται. Συγκεκριμένα, ο πρώτος αφορά στη διαμόρφωση ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου» με τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας με την «γενναία αύξηση των απολαβών τους, αλλά ταυτόχρονα την πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς». Ως δεύτερο άξονα έθεσε την «γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος συνολικά, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ» με την αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του συστήματος να τίθεται ως τρίτος άξονας.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης διατύπωσε στο ίδιο συνέδριο σκέψεις «μεταρρυθμίσεων» στο σύστημα υγείας με κατεύθυνση την ενδυνάμωση της ιδιωτικής υγείας γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για ανάγκη «εξορθολογισμού» του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας. Κάνοντας ειδική μνεία στη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, υποστήριξε πως το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας μάλιστα πως δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό». Μετά την εκτενή αναφορά του στην ιδιωτική υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε να ευχαριστήσει το προσωπικού του ΕΣΥ «που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας».

«Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό το σύστημα υγείας» το αφήγημα Μητσοτάκη για την παράδοση του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα