Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί καθώς και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Initiative, Opinion Poll, Enterprise Greece και Edelman. Συγκεκριμένα ζητά να καταθέσουν οι Στέλιος Πέτσας, Βασίλης Κικίλιας και Γρηγόρης Δημητριάδης ο εκδότης και διευθυντής του Documento Κώστας Βαξεβάνης, ο διευθυντής της ΕΦΣΥΝ Νικόλας Βουλέλης, εκπρόσωποι του ΕΣΡ και εκπρόσωποι των εκδοτών, καναλαρχών και δημοσιογράφων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον κατάλογο μαρτύρων έχει συμπεριλάβει, επίσης, και πρόσωπα που σχετίζονται με κουμπαριές με βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ και φέρονται να έχουν στην ιδιοκτησία τους τοπικά κανάλια και ιστοσελίδες.

Η ΝΔ περιορίστηκε στην κλήση των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ, του ΕΣΡ, της ΕΙΗΕΑ, της Initiative και της Edelman, απαιτώντας  κλειστό κατάλογο μαρτύρων, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τη ΝΔ να μην διανοηθεί να αποκλείσει μάρτυρες παραβιάζοντας το Σύνταγμα ενώ ανοιχτό κατάλογο μαρτύρων ζήτησε  το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Η ΝΔ ψήφισε μόνη της τη δική της λίστα μαρτύρων ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν απαράδεκτες μεθοδεύσεις από το κυβερνών κόμμα. Η επόμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη με πρώτους μάρτυρες τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ και της ΕΙΗΕΑ.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, που τον κατηγόρησε ευθέως ότι κρύβεται και ευτελίζει το Σύνταγμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυστηρό ύφος χαρακτήρισε «επικίνδυνο» τον πρωθυπουργό αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll.

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την πλειοψηφία του στη Βουλή, μήπως προφυλάξει τους υπουργούς του» τονίζει με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας., με τον Καμίνη του ΚΙΝΑΛ να χαρακτηρίζει αδιανόητη τη μη κλήση πολιτικών προσώπων.

Σε μια πρώτη αντίδραση πάντως η ΚΟ της ΝΔ σχολιάζει: «προσηλωμένη στην ουσιαστική διερεύνηση του αντικειμένου της εντολής που εξέδωσε η Ολομέλεια της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή ακολουθεί πιστά την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.

Με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή.

Ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας».

Από την πλευρά του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της εξεταστικής επιτροπής επισημαίνουν: «Η Ν.Δ. έδειξε σήμερα το έντρομο πρόσωπο της σε ο,τι αφορά τις αποκαλύψεις για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η Αντιπολίτευση, αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην διαβόητη λίστα Πέτσα,μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανιψιός, Γρ. Δημητριάδης. Εξεταστική για την λίστα Πέτσα χωρίς τον…Πέτσα, σε μια καταφανή προσπάθεια της Ν.Δ. να μετατρέψει την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. Θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για την Δημοκρατία».