Έντονες αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία προκάλεσε το Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή», στο οποίο αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ουρά της Ευρώπης στο πεδίο των εμβολιασμών.

Το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Αυγής επισημαίνει ότι τα όποια ποσοστά εμβολιασμου παρουσιάζει η χώρα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα εμβόλια διατίθενται σε οποίους θέλουν να τα κάνουν.

Επιπλέον επικαλείται τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών ECDC, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στον αριθμό εμβολιασμών σε σχέση με τα διαθέσιμα εμβόλια, καθώς και στο ποσοστό εμβολιασμού έστω και με μία δόση, ενώ υστερεί σημαντικά στον εμβολιασμό των κατηγοριών μεγάλης ηλικίας και ειδικά των ανθρώπων που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι «καταρρίπτεται το success story της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό» και ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε δυσμένη θέση λίγο πριν το άνοιγμα «απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές της χώρας μας, οι οποίοι πλεονεκτούν στα ποσοστά εμβολιασμένων».

Για τα παραπάνω το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε πρώτο χρόνο έβαλε στο κάδρο τις δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου τονίζοντας: «Όπως κυνικά ομολόγησε η κ. Αχτσιόγλου o ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία γιατί η “κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την αριστερά”. Αυτή την κεντρική στρατηγική υπηρετούν συντονισμένα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύοντας διαρκώς την μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα να αφήσει πίσω της την πανδημία».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής»: «Ακριβώς σε αυτή τη λογική κινείται και το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής, κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα και προσαρμόζοντάς τα στην γκρίζα πραγματικότητα που προσπαθούν να διαμορφώσουν για τη χώρα υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια” τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ».

Το κόμμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει εμβολιάσει και με τις δύο δόσεις του εμβολίου πάνω από το 11% του πληθυσμού της, όντας στην 10η θέση στην ΕΕ και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Επίσης η χώρα μας με τις 1500 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν από αρχές Μαΐου εμβολιάζει πλέον πάνω από 100.000 πολίτες την ημέρα. Αυτό την κατατάσσει στη 10η θέση στην ΕΕ σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού» προσθέτει.

Η ΝΔ σημειώνει ότι η λέξη αξιοπιστία είναι άγνωστη για εκείνους που συντονισμένα χλεύαζαν και λοιδορούσαν την κυβέρνηση για τον στόχο των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών τον μήνα, όταν με τους ρυθμούς που κινούμαστε σήμερα, όπως τονίζει, ήδη τους ξεπερνάμε.

«Μετά τον κ. Τσίπρα που χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς “ξεστοκάρισμα” και τον κ. Κόκκαλη που δήλωσε πως “δεν είναι σοβαρό να λέμε στους τουρίστες να έρθουν”, η Αυγή συνεχίζει σήμερα να υπηρετεί την κεντρική γραμμή της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας εξόδου από το τούνελ της πανδημίας» σχολιάζει στη συνέχεια η ΝΔ και προσθέτει «με 2,5-3 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, η αλήθεια είναι ότι το τείχος ανοσίας και άρα το τέλος της πανδημίας, έρχονται όλο και πιο κοντά. Κι αυτό δεν αρέσει καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό κατασκευάζει fake news. Γιατί βλέπει ότι όσο σκληρά κι αν πολέμησε την εθνική προσπάθεια, τελικά χάνει την “ευκαιρία”».

Η απάντηση της «Αυγής»

«Αντί να απαντήσει στο σημερινό ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Αυγής, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα παραλήρημα δια του οποίου εμπλέκει την εφημερίδα μας και την αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέδια υπνόμευσης της εθνικής προσπάθειας για το τείχος ανοσίας» αναφέρει η εφημερίδα.

Το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Αυγής επισημαίνει ότι τα όποια ποσοστά εμβολιασμου παρουσιάζει η χώρα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα εμβόλια διατίθενται σε οποίους θέλουν να τα κάνουν. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών ECDC, η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στον αριθμό εμβολιασμών σε σχέση με τα διαθέσιμα εμβόλια, καθώς και στο ποσοστό εμβολιασμού έστω και με μία δόση, ενώ υστερεί σημαντικά στον εμβολιασμό των κατηγοριών μεγάλης ηλικίας και ειδικά των ανθρώπων που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Με αυτά τα δεδομένα, αμφισβητείται σοβαρά ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το τείχος ανοσιας είναι κοντά, καθώς και ότι το άνοιγμα του τουρισμού είναι ασφαλές.

Ζητούμε συγνώμη αν χαλάμε τα αισιόδοξα αφηγήματα που πουλαει ο Κ. Μητσοτάκης στα διαγγέλματά του και δεν φταίμε εμείς αν η πρωθυπουργική αξιοπιστία έχει εξανεμιστεί μετά το ρεζιλίκι με τις πατέντες. Η Αυγή στηρίζει το ρεπορτάζ της σε συγκεκριμένα στοιχεία. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν είμαι αξιόπιστα ή οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα, ας βγει να το εξηγήσει. Τα περί χαιρεκακίας της αντιπολίτευσης, στην δική της πλάτη τα κουβαλάει και την δική της πολιτική ηθική εχουν στιγματίσει.

Κόντρα για τις δηλώσεις Αχτσιόγλου

«Πώς γίνεται κάθε φορά που πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν αυτά που πραγματικά πιστεύουν να πέφτουν θύματα παρερμηνείας και προπαγάνδας, είναι απορίας άξιον» ανέφερε σε σχόλιο της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Η κ. Αχτσιόγλου επέλεξε αντί της συγγνώμης απέναντι στην κοινωνία που δίνει μάχη, ένα μακροσκελές ακαταλαβίστικο συνονθύλευμα αριστερίστικων παρωχημένων τσιτάτων για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» συνεχίζει η κ. Πελώνη και συμπληρώνει: «Αντί της ντροπής, επιμένει στην έπαρση της δήθεν υπεράνω κριτικής ιδεολογικής της άποψης που, ω του θαύματος, έπεσε θύμα προπαγάνδας.

Ας μην το κουράζουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει το κόμμα που τρέφεται από την ιδεοληψία που θέλει την κρίση ευκαιρία, όχι προς το καλύτερο, αλλά προς το διχαστικότερο. Γι’ αυτό και η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία, όπως ομολόγησε η κ. Αχτσιόγλου, συμπυκνώνοντας τη συνολική στάση που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια και καταστροφολογώντας εν μέσω πανδημίας.

Διερωτήθηκε, άραγε, η πρώην υπουργός Εργασίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πώς θα προσέλαβαν τα λόγια της όσοι πέρασαν και περνούν την περιπέτεια του κορονοϊού; Ρητορικό βεβαίως το ερώτημα…».

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία».

«Το απόγευμα της Παρασκευής, μιλώντας σε ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη μετά την πανδημία, υποστήριξα συνοπτικά τα εξής: ότι η πανδημία ανέδειξε ως μεγεθυντικός φακός τα όρια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που εξυμνούσε την ιδιωτική πρωτοβουλία και απαξίωνε τις δημόσιες δομές, που υποστήριζε ότι η αγορά σε ελεύθερη λειτουργία μπορεί να έχει τις λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Δεξιές συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη «ξαφνικά» συνειδητοποίησαν τη σημασία των δημόσιων συστημάτων υγείας αλλά και την ανάγκη παρέμβασης του κράτους στην αγορά για την προστασία της οικονομίας.

Η ΕΕ ακολούθησε εντελώς διαφορετικό μείγμα στην οικονομική πολιτική απ’ ό,τι στη χρηματοπιστωτική κρίση, απομακρύνθηκε από τις συνταγές της λιτότητας, κάλεσε τα κράτη να δαπανήσουν, προχώρησε σε μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους για να δώσει ρευστότητα και δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης για να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης. Ως ένα βαθμό πάγιες θέσεις της Αριστεράς δικαιώθηκαν και το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό μπλοκ που μέχρι χθες φαινόταν αμετακίνητο, εμφάνισε ρωγμές και σημαντικές μετατοπίσεις -συγκυριακές βέβαια.

Υποστήριξα, τέλος, ότι η Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ρωγμές και τις μετατοπίσεις των πολιτικών και των συσχετισμών και να διεκδικήσει μια ουσιαστικότερη αλλαγή στην πολιτική της Ευρώπης υπέρ μιας κοινωνικής ατζέντας, μακριά από αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πειθαρχίας του παρελθόντος, υπέρ μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και παιδείας. Αυτές οι μετατοπίσεις, οι ρωγμές, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Αριστερά, τώρα που περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να μετακινηθούν. Το σύνολο της τοποθέτησής μου βρίσκεται ακριβώς κάτω στο βίντεο που ανήρτησα στο facebook, για όποιον έχει διάθεση να την ακούσει.

Απ’ αυτή την τοποθέτηση, οι φωστήρες του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ διακινούν από χθες ότι εγώ είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πανδημία ως μεγάλη ευκαιρία και ότι εν ολίγοις είμαστε περιχαρείς στον ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό.

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.
Δεν μπορώ να εγγυηθώ φυσικά ότι η αλήθεια των λόγων μου θα επικυριαρχήσει της προπαγάνδας. Γι’ αυτό που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι τέτοιου τύπου αστείοι μηχανισμοί δεν θα μας κάνουν να αυτολογοκρινόμαστε, ούτε φυσικά και να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας αναλύσεις στο επίπεδο της αμοιβάδας».