Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ανέφερε στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ότι βασικός στόχος της είναι «η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν διεκδικεί το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει την αντιπολίτευση. Θα σέβεται και θα ακούει την κριτική».

Σχετικά με το Κυπριακό, το χαρακτήρισε «κορυφαίο εθνικό μέλημα», επισημαίνοντας ότι «μόνος τρόπος για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επωφελούς για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η εξεύρεση λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου». Παράλληλα τόνισε ότι αυτονόητες προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ.

Αναφορικά με τη σχέση και τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «στόχος είναι η ενίσχυση του πολιτικού και οικονομικού αποτυπώματος της Ελλάδας στην περιοχή μέσω σχεδίων διασυνδεσιμότητας, η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών προς τις χώρες αυτές αλλά και μέσω αυτών». Εν συνεχεία ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέεται άρρηκτα με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας, βάσει των ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Ν. Δένδιας επισήμανε πως «πρέπει να καταστεί σαφές ότι γνώμονας μας είναι το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις». Όσο όμως «η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της αυτήν τη νέα πραγματικότητα».

Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνοντας ότι «τα δύο τρίγωνα (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος), καθώς και οι συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής, ενισχύουν τη συνεργασία της Δύσης με τις χώρες αυτές. Αποτελούν παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή».

Σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ν. Δένδιας ο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειές της, προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η Συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σκοπός μας είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειές της. Θα επιδιώξουμε την εμβάθυνση στις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας, στο πλαίσιο της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Δεν θα ανεχθούμε, όμως, φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης».

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Ν. Δένδιας επισήμανε ότι «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, το ανανεωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή και η ενεργός εξωτερική πολιτική της χώρας μας δημιουργούν προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά». Ενημέρωσε, εξάλλου, την εθνική αντιπροσωπεία ότι προετοιμάζεται η δεύτερη φάση του Στρατηγικού Διαλόγου που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2019 και συζητούνται όλα τα ζητήματα αμυντικής συνεργασίας.