Την πρώτη του ομιλία για την «Κατάσταση του Έθνους» ενώπιον του Κογκρέσου έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απευθύνοντας μήνυμα ενότητας προς όλους τους αμερικανούς, ωστόσο έκανε λόγο ακόμη και για κινδύνους από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση στις ΗΠΑ.


«Ασφαλής, δυνατή και υπερήφανη Αμερική»

 
Μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου χαιρέτησε την «νέα στιγμή του έθνους» την οποία διέρχεται η χώρα, όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο οφείλεται στη δική του ηγεσία. «Δεν έχει υπάρξει καλύτερη στιγμή για να αρχίσει να ζει κανείς το Αμερικανικό όνειρο», είπε συγκεκριμένα. 
 
Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στο νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση του για την φορολόγηση, κάνοντας λόγο για ιστορική μεταρρύθμιση. Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι προώθησε μια «ασφαλή, δυνατή, και υπερήφανη Αμερική», που στήριξε την δημιουργία θέσεων εργασίας και ασφάλεια για κάθε Αμερικανό πολίτη. «Μαζί χτίζουμε μια ασφαλή, δυνατή και υπερήφανη Αμερική. Από τις εκλογές μέχρι σήμερα έχουμε δημιουργήσει 2.4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 200.000 νέων θέσεων στον μεταποιητικό τομέα. Μετά από χρόνια στασιμότητας στους μισθούς βλέπουμε επιτέλους αυξήσεις. Τα νούμερα της ανεργίας βρίσκονται σε χαμηλό 45 ετών».
 
Επιπλέον προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να αναζητήσουν συμβιβασμούς σε θέματα όπως η μετανάστευση και οι υποδομές, ειδικά για τις οποίες προανήγγειλε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων για τη συντήρηση και την κατασκευή νέων.


«Δίκαιος» στο μεταναστευτικό
 

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «δίκαιη» την πρότασή του για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης ενώ κατήγγειλε τα «ορθάνοιχτα σύνορα» που έχουν «στοιχίσει πολλές ζωές».
 
«Για δεκαετίες», είπε επανερχόμενος στη ρητορική που είχε αναπτύξει από την προεκλογική περίοδο, «τα ορθάνοιχτα σύνορα επέτρεψαν στα ναρκωτικά και στις συμμορίες να σαρώσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητές μας.
 
» Επέτρεψαν σε εκατομμύρια χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους να μπουν στον ανταγωνισμό για τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς με τους φτωχότερους Αμερικανούς. Και το πιο τραγικό, στοίχισαν την απώλεια της ζωής αθώων».

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε εκτενή αναφορά στην εξωτερική πολιτική, με τον ίδιο να στρέφεται κατά κύριο λόγο κατά της Κίνας και της Ρωσίας. Οι χώρες που είναι αντίπαλες των ΗΠΑ, «όπως η Κίνα και η Ρωσία», απειλούν «τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας», υποστήριξε κρίνοντας πως απέναντί τους, «η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη σύγκρουση».

Για να εξασφαλιστεί «η ισχύς της Ουάσινγκτον», ο Ντ. Τραμπ απαίτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν τις πιστώσεις που θεωρεί απαραίτητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδίως για να «εκσυγχρονιστεί και να ανασυνταχτεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο» ώστε να «καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση».
 

Προειδοποίησε ακόμη για τον «εφησυχασμό και τις παραχωρήσεις» έναντι της Βόρειας Κορέας, διαμηνύοντας ότι δεν θα «επαναλάβει τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων που μας οδήγησαν σε αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση». Η προσπάθεια της Πιόνγκγιάνγκ να αποκτήσει πυραύλους με πυρηνική κεφαλή «μπορεί πολύ σύντομα να μετατραπεί σε μια απειλή για την επικράτειά μας. Διεξάγουμε μια εκστρατεία μέγιστης πίεσης για να αποφύγουμε το να συμβεί αυτό», είπε.
 

Θα παραμείνει ανοιχτή φυλακή στο Γκουαντάναμο
 

Τέλος, γνωστοποίησε ότι υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει να παραμείνει ανοικτή η φυλακή του στρατού στη βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα, την οποία ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να κλείσει. «Σήμερα, τηρώ άλλη μια υπόσχεση» της προεκλογικής εκστρατείας, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι: «Μόλις υπέγραψα, πριν μπω εδώ, ένα διάταγμα που δίνει εντολή στον υπουργό Άμυνας να επανεξετάσει την πολιτική μας όσον αφορά τις στρατιωτικές φυλακές και να κρατήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις κράτησης στον Κόλπο Γκουαντανάμο».
 
«Ζητώ από το Κογκρέσο να εγγυηθεί ότι στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε την απαραίτητη εξουσία για να κρατάμε τους τρομοκράτες όπου τους καταδιώκουμε, όπου τους βρίσκουμε, και σε πολλές περιπτώσεις, στον Κόλπο Γκουαντανάμο», συνέχισε.