Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρεϊ Μακ Κάλι, το Ισραήλ γνώριζε τη θέση του Ουέλινγκτον πολύ νωρίτερα από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ.
«Το Ισραήλ μας ενημέρωσε για την απόφασή του να καλέσει τον πρεσβευτή του στη Νέα Ζηλανδία για διαβουλεύσεις», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
«Ήμασταν διαφανείς στην άποψή μας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η θέση που υιοθετήσαμε είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την επί μακρόν πολιτική μας στο παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο υπουργός. «Το ψήφισμα δεν θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε εποικοδομητικά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (στην επίλυση) αυτού του προβλήματος».
Το κείμενο τέθηκε σε ψηφοφορία χθες με πρωτοβουλία της Νέας Ζηλανδίας, της Σενεγάλης, της Μαλαισίας και της Βενεζουέλας.
Η απόφαση καλεί το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως και εντελώς οποιαδήποτε εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ τους η Ανατολική Ιερουσαλήμ» και τονίζει ότι οι «εβραϊκοί οικισμοί δεν έχουν νομική αξία και είναι επικίνδυνοι για τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών».
Το Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο μετά την υιοθέτηση της απόφασης –της πρώτης που ψηφίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε 38 και πλέον χρόνια για να καταδικάσει την ισραηλινή πολιτική της εποικιστικής δραστηριότητας– ότι δεν θα συμμορφωθεί στην απόφαση και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του στη Νέα Ζηλανδία και στη Σενεγάλη. Το μέτρο δεν αφορά τη Μαλαισία και τη Βενεζουέλα γιατί οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Η Νέα Ζηλανδία είναι ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διετής θητεία της λήγει αυτό τον μήνα.