«Την Κυριακή το μεσημέρι, όπως κάθε Κυριακή, βγήκαμε για να παίξουμε ρακέτες στο άλσος της Νέας Σμύρνης, στη γειτονιά μας, έχοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης. Επιστρέφοντας στο σπίτι, αναζητήσαμε ανοιχτή καφετέρια, για να πάρουμε έναν καφέ στο χέρι. Φτάνοντας στην πλατεία, περάσαμε πάνω από την πεζογέφυρα και είδαμε αρκετό κόσμο μαζεμένο, καθώς και πολλούς αστυνομικούς. Δεν καταλάβαμε τι είχε γίνει. Προχωρώντας μέσα από τον κόσμο, ένας αστυνομικός μας πλησίασε και είπε στον Φίλιππο να τον ακολουθήσει. Δεν ξέρουμε γιατί. Πλέον σκεφτόμαστε ότι ίσως τον “διάλεξε” γιατί έχει μακριά μαλλιά πιασμένα κοτσίδα. Όταν ζήτησα να μάθω τι συνέβαινε, με ρώτησε αν ήμασταν μαζί, και μου είπε “έλα κι εσύ μαζί μας”.Τον ακολουθήσαμε χωρίς καμία αντίσταση εξακολουθώντας να αγνοούμε τον λόγο. Δέκα λεπτά μετά, φτάναμε στη ΓΑΔΑ, φορώντας χειροπέδες, χωρίς ακόμα να ξέρουμε γιατί» λένε.

Αυτό που ακολούθησε τους σόκαρε και τους άφησε μουδιασμένους, όπως επισημαίνουν: «Από τις 15.30 που φτάσαμε στη ΓΑΔΑ μέχρι και τις 21:00 το βράδυ, κανείς δεν μας είπε τι συνέβαινε. Μας κρατούσανε με άλλα εννέα άτομα, που δεν γνωρίζαμε, για ώρες. Μας ζήτησαν να παραδώσουμε τα κινητά μας. Η Νιόβη πρόλαβε να τηλεφωνήσει σε μια φίλη της και να της πει ότι επρόκειτο για παρεξήγηση, ότι κατά λάθος μας πήρανε επειδή περπατούσαμε στην πλατεία. Ώρες μετά, όσο ήμασταν στη ΓΑΔΑ, ένας αστυνομικός μας έκοψε πρόστιμα για παράνομη κυκλοφορία. Μας είπε ότι αν δεν υπογράφαμε την κλήση, τότε θα πήγαινε απευθείας στην εφορία. Γύρω στις 18:00 η Νιόβη είχε την πρώτη κρίση πανικού. Ζητούσε βοήθεια και προσπαθούσε να πάρει ανάσες. Γύρω στις 20:00 μας είπαν για πρώτη φορά ότι έχουμε συλληφθεί και ότι έχουν ασκηθεί σε βάρος μας κατηγορίες για αδικήματα που πρώτη φορά ακούγαμε: βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων από κοινού, απλή σωματική βλάβη τετελεσμένη από κοινού, εξύβριση κατά συναυτουργία, παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και αντίσταση κατά της αρχής! Εκείνη τη στιγμή η Νιόβη έπαθε και δεύτερη κρίση πανικού. Μας ζήτησαν την απολογία μας και μας είπαν πως δεν ήταν απαραίτητο να έχουμε μαζί μας δικηγόρο. Αιτηθήκαμε τα κινητά μας και επικοινωνήσαμε με οικογενειακό φίλο για να μας στείλει δικηγόρο. Ο δικηγόρος μας, ο Σπυρίδων Αδάμ, έφτασε άμεσα, αλλά για πάνω από μία ώρα δεν του επέτρεπαν να μας δει. Αφού αρνηθήκαμε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες, η Νιόβη, σε κατάσταση σοκ, είπε στους αστυνομικούς πως δεν θα έπρεπε να μας συλλάβουν, αλλά να μας ζητήσουν συγγνώμη για την ταλαιπωρία και να φροντίσουν για την ασφαλή μεταφορά μας στο σπίτι».

Το χρονικό της κράτησης τους, όπως οι ίδιοι το περιγράφουν:

-Από τις 15:30 που φτάσαμε στη ΓΑΔΑ μέχρι και τις 21:00 το βράδυ, κανείς δεν μας είπε τι συνέβαινε.

-Μας κρατούσανε με άλλα 9 άτομα, που δεν γνωρίζαμε, για ώρες.

-Μας ζήτησαν να παραδώσουμε τα κινητά μας. Η Νιόβη πρόλαβε να τηλεφωνήσει σε μια φίλη της και να της πει ότι επρόκειτο για παρεξήγηση, ότι κατά λάθος μας πήρανε επειδή περπατούσαμε στην πλατεία.

-Ώρες μετά, όσο ήμασταν στη ΓΑΔΑ, ένας αστυνομικός μας έκοψε πρόστιμα για παράνομη κυκλοφορία. Μας είπε ότι αν δεν υπογράφαμε την κλήση, τότε θα πήγαινε απευθείας στην εφορία.

-Γύρω στις 18:00 η Νιόβη είχε την πρώτη κρίση πανικού, ζητούσε βοήθεια και προσπαθούσε να πάρει ανάσες.

-Γύρω στις 20:00 μας είπαν για πρώτη φορά ότι τελικά έχουμε συλληφθεί και ότι έχουν ασκηθεί εις βάρος μας κατηγορίες για αδικήματα που πρώτη φορά ακούγαμε: «βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων από κοινού, απλή σωματική βλάβη τετελεσμένη από κοινού, εξύβριση κατά συναυτουργία, παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και αντίσταση κατά της αρχής»!

-Εκείνη τη στιγμή η Νιόβη έπαθε και δεύτερη κρίση πανικού.

-Μας ζήτησαν την απολογία μας και μας είπαν πως δεν ήταν απαραίτητο να έχουμε μαζί μας δικηγόρο. Αιτηθήκαμε τα κινητά μας και επικοινωνήσαμε με οικογενειακό φίλο για να μας στείλει δικηγόρο.

-Ο δικηγόρος μας, ο Σπυρίδων Αδάμ, έφτασε άμεσα, αλλά για πάνω από μία ώρα δεν τον άφηναν να μπει και να μας δει.

-Αφού αρνηθήκαμε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες, η Νιόβη, σε κατάσταση σοκ, είπε στους αστυνομικούς πως κανονικά δεν θα έπρεπε να μας συλλάβουν, αλλά να μας ζητήσουν συγγνώμη για την ταλαιπωρία και να φροντίσουν για την ασφαλή μας μεταφορά προς το σπίτι μας.

«Μετά από αυτή την πραγματικά σοκαριστική εμπειρία, εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη και απογοήτευσή μας, για όλο αυτό που υποστήκαμε. Είμαστε πολίτες, που μας συνέλαβαν κυριολεκτικά από το σωρό, με ψεύτικες, αναίτιες και αβάσιμες κατηγορίες, απλώς επειδή περπατούσαμε στη γειτονιά μας. Είναι αδιανόητο να μην απαιτήσουμε την απόδοση ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. Μπορεί να πέσαμε θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά δεν θα ανεχτούμε το διασυρμό μας» καταλήγουν.