«Η ανακατάληψη της Ρόζα Νέρα είναι απαράδεκτη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη το πρωί της Δευτέρας, αντιδρώντας έτσι στην ανακατάληψη του λόφου Καστέλι και της Rosa Nera, με το πέρασμα του δημοσίου χώρου ξανά στους ανθρώπους του, έπειτα από την πάροδο σχεδόν δέκα μηνών που η αστυνομία είχε εκκενώσει την κατάληψη.

Το περασμένο Σάββατο, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο λόφο Καστέλι, αναγκάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν, με την Rosa Nera να ανοίγει ξανά τις πόρτες της για τον κόσμο. «Αν έχει φτάσει αυτό το κείμενο στα χέρια σας σημαίνει πως η αυλή στον Λόφο Καστέλι άνοιξε και πάλι. Σήμερα στις 5μμ η πρώτη ανοιχτή συνέλευση για να οργανώσουμε, συλλογικά και χωρίς αρχηγούς, ειδικούς και εμπόρους φρούδων ελπίδων, το πώς θέλουμε να ζούμε» υπογραμμίζεται σε κείμενο που συνόδευσε την εξέλιξη του Σαββάτου, προχωρώντας σε ανοιχτό κάλεσμα για την στήριξη της κατάληψης, και στην προστασία του λόφου Καστέλι από την ξενοδοχοποίηση που επιχειρείται εδώ και χρόνια, με αποκορύφωμα την εκκένωση της κατάληψης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με την απόφαση του Πολυτεχνείου και να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ανάπτυξη του λόφου Καστέλι που βρίσκεται στο δημόσιο διάλογο. Όμως η κατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε συλλογικότητες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από ένα σύγχρονο κράτος δικαίου» αναφέρει ακόμα η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας και αδελφή του πρωθυπουργού, η οποία επίσης επικρίνεται για μεθοδεύσεις του κόμματός της αλλά και της ίδιας για την παράδοση του χώρου στα ιδιωτικά συμφέροντα.

«Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει την δημόσια περιουσία που είναι περιουσία του ελληνικού λαού» καταλήγει η Ντ. Μπακογιάννη, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς σε νέα αστυνομική επιχείρηση κατά της κατάληψης για την εκκένωσή της.

Μια μικρή γιορτή, μια μεγάλη αφετηρία για τον Λόφο Καστέλι και τη Rosa Nera

Απάντηση στην ανάρτηση της Ντ. Μπακογιάννη ήρθε άμεσα από την Ομάδα Επικοινωνίας Αλληλεγγύης στη Rosa Nera, η οποία με τη σειρά της χαρακτήρισε απαράδεκτη την τοποθέτηση της βουλεύτριας, με ένα κείμενο γραμμένο στα «πρότυπα» της ανάρτησής της, με το οποίο καταγγέλλουν την αστυνομοκρατία και την επιχείρηση ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστέλι και της 5ης Μεραρχίας, πριν καταλήξουν σε κάλεσμα για την σημερινή συνέλευση, στις 19.00.

Διαβάστε την απάντηση της Rosa Nera στην Ντ. Μπακογιάννη:

Η τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη είναι απαράδεκτη.

Μπορεί κάποιοι, όπως η Ντόρα, να διαφωνούν με τoυς αγώνες για ισότητα, για την αλληλεγγύη, για την ελευθερία, να διαφωνούν με τα δικαιώματα των προσφύγων και το δικαίωμα τους για ζωή, να διαφωνούν με τα κοινωνικά κινήματα για τον εκδημοκρατισμό όλων των θεσμών και να διαφωνούν με τις ιστορικές κατακτήσεις των εργατικών κινημάτων.

Και μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ανάπτυξη του λόφου Καστέλι που άνοιξε στον δημόσιο διάλογο – χάρη στην Rosa Nera – και να θέλουν πισίνα στα αρχαία για μια ελλάδα νέα, εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου, συνέχιση του εξευτελισμού του μισθού και της εργασίας, της παιδείας, της υγείας και της ζωής – έτσι ώστε να γεμίζει η τσέπη τους.

Όμως, το κάλεσμα της Ντόρας για ανακατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε δυνάμεις της καταστολής, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και χαφιέδων προς χάριν των ιδιωτικών συμφερόντων κάποιων λίγων λαμόγιων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα άνθρωπο, θεσμό, σωματείο και συλλογικότητα που επικαλείται την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα κοινωνικά κινήματα έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τον δημόσιο χώρο, τις εργατικές κατακτήσεις, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων: να προστατεύσουν τις ζωές τους και τις κατακτήσεις αγώνων που απειλούνται από την ακροδεξιά κυβέρνηση των καθαρμάτων.

Και η υπεράσπιση της Rosa είναι σημαντικό κομμάτι, όλων αυτών των αγώνων, και όχι μόνο στα Χανιά.

Όλες, όλοι, όλα, σήμερα στις 19:00 στην συνέλευση στον Λόφο Καστέλι, με μέριμνα για την υγεία του ενός για την άλλη, με αγάπη για την ζωή, με αγωνιστικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα.