Εννέα χώρες υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors: Γαλλία, Αυστρία, Μάλτα, Κύπρος, Σλοβακία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.
Junk πλέον τα ομόλογα Κύπρου και Πορτογαλίας…
«Αποχαιρέτα τα ΑΑΑ που χάνεις»
Eιδικότερα, την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας στο ΑΑ+, από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, ανακοίνωσε και επισήμως ο οίκος αξιολόγησης. Το τριπλό Α έχασε και η Αυστρία. Αλώβητη παρέμεινε η Γερμανία.
Ο οίκος υποβάθμισε επίσης κατά δύο μονάδες την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και κατά μία μονάδα τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ όλες οι χώρες που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση στις 5 Δεκεμβρίου βγήκαν από αυτό το καθεστώς, όπως και η Κύπρος -που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις 12 Αυγούστου.
Στη σχετική του ανακοίνωση ο οίκος αιτιολογεί την ενέργειά του επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες ενδεχομένως είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν πλήρως τις συνεχιζόμενες συστημικές εντάσεις στην Ευρωζώνη.
Οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις Αυστρίας, Βελγίου, Κύπρου, Εσθονία, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Μάλτας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας και Ισπανίας είναι αρνητικές, διότι ο οίκος εκτιμά πως υπάρχουν τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση είτε το 2012 είτε το 2013.
«Άκαιρη απόφαση», λέει η Κομισιόν
Η ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να προστατέψει το ΑΑΑ του ταμείου διάσωσής της, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, μετά από την υποβάθμιση εννέα κρατών από την Standard & Poor’s, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας.
«Οι μέτοχοι του EFSF επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να επεξεργαστούν όλες τις προοπτικές για τη διατήρηση του ΑΑΑ για το ταμείο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Εξάλλου, ο Όλι Ρεν από την πλευρά του υπερασπίστηκε τα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, μετά από τις υποβαθμίσεις, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι ο οίκος σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε κατά λάθος, επαινούσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και της ΕΚΤ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εντάσεων στις αγορές.
«Αφού εξακρίβωσα ότι αυτή τη φορά η ανακοίνωση δεν ήρθε κατά λάθος, δηλώνω ότι λυπάμαι για την απόφαση της S&P αναφορικά με τις αξιολογήσεις αρκετών κρατών-μελών της ευρωζώνης, σε μια περίοδο που η ευρωζώνη λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της κρίσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
«Mε τον ΕSM, καλύτερα»
Αυτά τα μέτρα προωθούν την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής ενοποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη-μέλη, αντιμετωπίζει την ευάλωτη κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο, ενισχύει την οικονομική μας διακυβέρνηση», τόνισε ο Ρεν.
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι σημαντικό πως η ευρωζώνη προωθεί την καθιέρωση του ESM, οι αξιολογήσεις του οποίου βασίζονται στην αξιολόγηση των υποστηρικτών του. «Το ESM θα έχει τη δική του κεφαλαιακή βάση και ως εκ τούτου θα είναι λιγότερο ευάλωτο στις αλλαγές των αξιολογήσεων των κρατών-μελών του», πρόσθεσε.
9 χώρες υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors: Γαλλία, Αυστρία, Μάλτα, Κύπρος, Σλοβακία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Junk πλέον τα ομόλογα Κύπρου και Πορτογαλίας...