Η απόφαση της μεξικανικής κυβέρνησης οδήγησε στην απέλαση του πρεσβευτή της στο Περού, Πάμπλο Μονρόι, και προειδοποιήσεις από τις περουβιανές αρχές για εκκρεμείς έρευνες κατά του Παρέδες για την ηγεσία ενός φερόμενου δικτύου διαφθοράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Έμπραντ χαρακτήρισε την απόφαση της περουβιανής κυβέρνησης να απελάσει τον πρεσβευτή της χώρας του στη Λίμα ως αβάσιμη και κατακριτέα.

Η μεξικανική κυβέρνηση χορήγησε επίσης άσυλο στον Πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στο Περού υπό έρευνα από την Εισαγγελία για εγκλήματα εξέγερσης, συνωμοσία, κατάχρηση εξουσίας και σοβαρή διατάραξη της δημόσιας ειρήνης.

Η εκδίωξη του Προέδρου Πέδρο Καστίγιο από το Κογκρέσο, στις 7 Δεκεμβρίου, πυροδότησε διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές του Περού, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής αφήσει περισσότερους από 25 νεκρούς λόγω της αστυνομικής καταστολής διαδηλωτών στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να απαιτούν την απελευθέρωση του Πέδρο Καστίγιο και τη διάλυση του Κογκρέσου, ζητώντας μια Συντακτική Συνέλευση, πρόωρες εκλογές και την παραίτηση της de facto προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, μεταξύ άλλων αιτημάτων. Εν μέσω διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων, η ολομέλεια του Κογκρέσου ενέκρινε προκαταρκτικά την Τρίτη μια εκλογική πρόοδο του Απριλίου 2024.