Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, υπογράμμισε πως οι δανειστές δεν πρόκειται να αλλάξουν θέση σχετικά με την επιβολή πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, επισημαίνοντας πως δεν συζητούν τη μη εφαρμογή του μέτρου που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα έχει τρομερές δυνατότητες. Τώρα γίνονται τα απαραίτητα βήματα, για να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες για νέες θέσεις απασχόλησης. Όλα αυτά βαίνουν καλώς. Ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για το μέλλον της Ελλάδας και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει. Ο καλύτερος τρόπος για την Ελλάδα, για να μειώσει την εξάρτηση από τους εταίρους είναι η οικονομική της ανάπτυξη. Αυτή είναι η φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη και εμείς θέλουμε να τον βοηθήσουμε. Οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες εξακολουθούν να ισχύουν».
Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, ενώ τάχθηκε με έμμεσο τρόπο υπέρ της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων από ευρωπαϊκό στρατό, επισημαίνοντας πως θα πρέπει και η Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία που υπέγραψε προ ετών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.«Η Ευρώπη πρέπει με τη σειρά της να προστατέψει τα ελληνικά σύνορα, μεριμνώντας και για τη δίκαιη κατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δε μπορεί να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη του Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν μέρος της ευθύνης. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Δε νομίζω ότι κινδυνεύει καμία ευρωπαϊκή χώρα από μία τέτοια πρωτοβουλία. Θα είναι όμως ένα μήνυμα ουσιαστικής αλληλεγγύης και ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενός προβλήματος.
Η Τουρκία πρέπει και αυτή, με τη σειρά της, να εφαρμόσει τη συμφωνία. Όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Έχει έρθει η ώρα να αναβιώσουμε συζήτηση για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική χορήγησης ασύλου. Είμαι υπέρμαχος της πρότασης για ενίσχυση της δύναμης φύλαξης συνόρων. Είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τουρκίας, αλλά και της Ελλάδας να τηρηθεί η συμφωνία. Εμείς θα θέτουμε πάντα την Τουρκία προ των ευθυνών της, για να εφαρμόσει τη συμφωνία».