Η συγκεκριμένη απόφαση της ολλανδικής Κυβέρνησης δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή και σύμφωνα με αυτήν, η διαδικασία θα διέπεται υπό «εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις» καθώς θα αφορούν αποκλειστικά συγκεκριμένα προβλήματα όπως «στειρότητα, τεχνικές τεχνητής αναπαραγωγής καθώς και κληρονομικές ή εκ γενετής παθήσεις».

Mέχρι σήμερα η υφιστάμενη ανά τον κόσμο σχετική νομοθεσία περί μέγιστου χρονικού ορίου 14 ημερών που θα μπορούσε ένα ανθρώπινο έμβρυο να καλλιεργείται in vitro δεν έδειχνε να δημιουργεί ιδιαίτερο «πρόβλημα» στην επιστημονική κοινότητα, καθώς, ούτως ή άλλως, και οι υπάρχουσες τεχνικές δεν επέτρεπαν την περαιτέρω επιβίωσή του.

Ωστόσο, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, τα πράγματα έδειξαν να αλλάζουν και μάλιστα δραματικά, μετά από νέες τεχνικές που ανέπτυξαν ΗΠΑ και Βρετανία και δημοσίευσαν στις αρχές του μήνα, οι οποίες, με χημικούς τρόπους μιμούνται τις συνθήκες ανάπτυξης στη μήτρα και πλέον δίνουν στους επιστήμονες τη δυνατότητα πολλών περισσότερων ημερών, κάτι το οποίο μάλιστα θεωρείται και ένα θαύμα της βιοχημείας.

Μέχρι σήμερα, οι σχετικές μελέτες γίνονταν μόνο σε εθελούσιες προσφορές εμβρύων από τις ίδιες τις μητέρες με αποτέλεσμα το εξαιρετικά περιορισμένο των «δειγμάτων» προς μελέτη και έρευνα. 

Την ίδια στιγμή και με αφορμή την συγκεκριμένη απόφαση της Ολλανδίας, φουντώνουν και πάλι οι συζητήσεις γύρω από τη βιοηθική και φυσικά έρχεται και πάλι μπροστά το μέχρι σήμερα αναπάντητο ερώτημα περί του «πότε ένα έμβρυο παύει να είναι κάποιο απλό άθροισμα ιστών και συνιστά ανθρώπινη ύπαρξη».

Υπενθυμίζεται πως σε παρόμοια αλλαγή πολιτικής προχώρησε φέτος και η Βρετανία, καθώς έδωσε για πρώτη φορά την άδεια σε έρευνα που αφορούσε γενετική τροποποίηση ανθρωπίνων εμβρύων.

Και Κινέζοι ερευνητές όμως, πέρυσι, είχαν παραδεχθεί δημόσια πως κατάφεραν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις γονιδιωμάτων ανθρώπινων εμβρύων, ανοίγοντας και πάλι την όλη «συζήτηση» και δεχόμενοι καταιγισμό επικρίσεων από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. 

Π.Κ.