Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, δήλωσε σήμερα πως η Πολιτεία δεν έδειξε να εκτιμά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν οι εκπαιδευτικοί όλο το διάστημα της πανδημίας, τονίζοντας πως αυτή την στιγμή ένας νεοπροσληφθείς εκπαιδευτικός αμείβεται με 100 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο μισθό που λαμβάνει ένας ανειδίκευτος εργάτης. Επομένως η ΟΛΜΕ ζητά αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών ανάλογα με τις τιμές του πληθωρισμού.

Επιπλέον, ζητά να βρεθούν λύσεις για το θέμα της στέγασης των αναπληρωτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην αναζήτηση διαμονής, που συχνά αποτελεί λόγο να μην μετακινηθούν σε σχολεία, ειδικά σε νησιά και τουριστικές περιοχές.

Πολλά προβλήματα εντοπίζονται επίσης στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, καθώς τοποθετούνται σε σχολεία απευθείας απο το υπουργείο και όχι από τις οικείες διευθύνσεις, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή σε άλλα σχολεία να πλεονάζουν εκπαιδευτικοί και σε άλλα να υπάρχουν κενά.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε το προβληματισμό του για την απουσία μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και για την αντιμετώπιση θεμάτων που αναμένεται να ανακύψουν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζουμε ότι, αυτήν τη στιγμή οι δήμοι, μέσω των σχολικών επιτροπών, διαχειρίζονται τα κονδύλια με τα οποία τα σχολεία πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς οι ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις για τα σχολεία δεν επαρκούν για τα έξοδα ρεύματος, θέρμανσης και τις υπόλοιπες ανάγκες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να βασίζονται στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις για να διευθετήσουν τις οφειλές τους προς τους παρόχους ενέργειας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ, θα γινόταν σωστότερη διαχείριση εάν τα σχολεία είχαν την άμεση διαχείριση των πόρων για τις πληρωμές ρεύματος και θέρμανσης.