«Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι μόνο οκτώ εκπρόσωποι κρατών μελών της ΕΕ υπέγραψαν την τελική δήλωση της “συνάντησης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα” που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία της ΕΕ στις 23 Αυγούστου, “Κομμουνιστικά εγκλήματα”» αναφέρεται στην ανακοίνωσή του κόμματος της ευρωβουλής.

«Η πλήρης αποτυχία αυτού του βαθιά αμφισβητούμενου γεγονότος αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η ιστορία πρέπει να προσεγγίζεται επιστημονικά και αντικειμενικά και να μην χρησιμοποιείται για ιδεολογικούς λόγους και προπαγάνδα, ειδικά μέσω των θεσμών της ΕΕ» συνεχίζει.

«Επίσης, στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλα όσα η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει ζωντανά στη μνήμη, να μάθει από την ιστορία χωρίς ιδεολογική προκατάληψη και να συνάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα για την ανάπτυξη πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών και για την προαγωγή της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη χωρίς περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες. Τη συνοχή, την αξιοπρεπή απασχόληση και την πρόσβαση στην υγεία για όλους. Αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να δώσει καμία πλατφόρμα στον ρατσισμό, τις διακρίσεις και την ομιλία του μίσους» καταλήγει η ανακοίνωση.