Ακόμη κι αν τις επόμενες ημέρες επιτευχθεί συμφωνία για το PSI, ακόμη κι αν οι όροι από ελληνικής πλευράς χαρακτηριστούν ευνοϊκοί, τα δύσκολα έπονται.
Μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους επανήλθε εντός του 2011 σε ελληνικά χέρια, σε τράπεζες και Ταμεία. Μεγάλο «κούρεμα» ίσον μεγαλύτερες ανάγκες αναχρηματοδότησης. Που συνεπάγεται ανάγκη για επιπλέον 15-20 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα, με τη συνακόλουθη απαίτηση για νέες περικοπες.
Μεγάλο κούρεμα ίσον, πιθανότατα, μεγάλο επιτόκιο στα νέα ομόλογα, για να πειστούν οι ομολογιούχοι να συμμετέχουν. Μεγάλο επιτόκιο ίσον αυξημένη ανάγκη η Ελλάδα να πληρώνει τόκους τα επόμενα χρόνια, άρα κίνδυνος να μην καταστεί ποτέ «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος.
Μεγάλο κούρεμα με μικρό επιτόκιο ίσον πιθανή άρνηση των ομολογιούχων να συμμετάσχουν εθελοντικά, άρα κίνδυνος να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, άρα φόβοι για το χειρότερο: την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), κάτι που διακαώς επιθυμεί να αποφύγει σύμπασα η Ευρώπη.
Κι όλα αυτά ενώ όλοι πιέζουν για κατάληξη το συντομότερο δυνατό. Πρώτα το PSI και μετά η επόμενη δόση και η νέα δανειακή σύμβαση, διαμηνύεται πανταχόθεν στην κυβέρνση. Και τον Μάρτιο λήγουν ομόλογα πολλών δισ. που η Ελλάδα πρέπει να βρει χρήματα για να πληρώσει.
Αυτό είναι το διαπραγματευτικό ατού τον πιστωτών, αυτό είναι και το επίδικο του διεθνούς στοιχηματισμού όσον αφορά την Ελλάδα. Ξένοι εξακολουθούν να αγοράζουν βραχυπρόθεσμο ελληνικό χρέος, που είναι υψηλής απόδοσης, επειδή πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει μέχρι τον Μάρτιο.
Αλλά ακριβώς αυτή η σκοπιμότητα μπορεί να τινάξει στον αέρα τα πάντα. Η συμφωνία του Ιουλίου, που προέβλεπε «κούρεμα» 21%, θεωρήθηκε επωφελής για ξένα hedge funds, που έσπευσαν να αγοράσουν ελληνικό χρέος, και τώρα κατέχουν περίπου 75 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία δεν θα ήθελαν να δουν να απομειώνονται χωρίς τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση.
Kι αν πιστέψουν ότι αυτή δεν μπορεί να δοθεί (είτε αφορά το καθεστώς, το επιτόκιο ή το ύψος του κουρέματος), κανείς δεν αποκλείει η συμμετοχή των ιδιωτών να μην φθάσει ποτέ το 75%, ώστε η μείωση να καταστεί υποχρεωτική.
Επειδή, όμως, ουδείς επιθυμεί άμεσα πιστωτικό γεγονός αλλά ούτε και να χάσει τα λεφτά του, το μπαλάκι ξαναγυρίζει στην Αθήνα: «Θα σας σώσουμε, αλλά πάρτε κι άλλα μέτρα».
Η ΕΚΤ στο κόλπο
Όπως γράφει το capital.gr, είναι πιθανό αν χρειασθεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος να συμβάλει η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες με τα ελληνικά ομόλογα τα οποία κατέχουν στο PSI αλλά με ένα «κούρεμα» το οποίο να αντιστοιχεί στην τιμή κτίσης των ομολόγων αυτών.
Για παράδειγμα τα ομόλογα της ΕΚΤ θα μπορούσαν χωρίς ζημία της ΕΚΤ να «κουρευτούν» κατά 25% – 30% λόγω της χαμηλότερης τιμής στην οποία αποκτήθηκαν. Το ίδιο και οι άλλες κεντρικές τράπεζες…
Όσον αφορά το επιτόκιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες γίνεται προσπάθεια να είναι ελαφρά κάτω του 4% για την περίοδο μέχρι το 2020.
Μια τέτοια «μείωση» στο κουπόνι φαίνεται να μη δημιουργεί πρόβλημα στις τράπεζες αν περιορισθεί για παράδειγμα στο 3,8% – 3,9%.
Όλα τα όπλα στο τραπέζι
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είμαστε μια ανάσα από τη λύση του ελληνικού κουρέματος, αφού υπήρξε συμφωνία στο Working Group των Βρυξελλών, χθες αργά τη νύχτα, και την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις. Βέβαια τα κερδοσκοπικά παιχνίδια συνεχίζονται, ενώ το θέμα που απασχολεί την Αθήνα, είναι πού θα κάτσει το τελικό επιτόκιο.
Στο προσκήνιο όμως έρχεται και το θέμα της δανειακής σύμβασης, και δεν είναι τυχαία η αιφνίδια επίσκεψη στην Αθήνα, του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβελλε για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει επίσης μια έντονη φημολογία που ενδέχεται να πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις, και αφορούν στην έλευση της τρόικας.
Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι ο επικεφαλής Πολ Τόμσεν, δέχεται πολύ σκληρή κριτική από τους δανειστές και για την πολιτική του στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες που είναι στο μηχανισμό στήριξης, και υπάρχει κλίμα αλλαγής του. Και οι εξελίξεις δεν σταματούν εδώ.
Σήμερα το απόγευμα παραδίδεται και η έκθεση της Μπλακροκ για τις επισφάλειες στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, που ενδέχεται να ανοίξουν πεδίο σοβαρών αλλαγών στον τραπεζικό τομέα.
Για το θέμα του PSI πάντως έγινε νέα συνάντηση σήμερα Παπαδήμου – Βενιζέλου – Νταλάρα, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Παντελής Καψής προανήγγειλε γρήγορη ρύθμιση για τις ρήτρες συλλογικής δράσης. Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο να υιοθετηθεί το αγγλικό δίκαιο απάντησε :«όλα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».
Οι αγορές πάντως σήμερα, όπως φαίνεται και από τα δημοσιεύματα, προκρίνουν λύση για το κούρεμα.