Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συζητηθεί στη μεσημεριανή συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στις 14.30. Λίγο αργότερα, θα ακολουθήσει στις 17:00 η συνάντηση για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων της Πέμπτης, αναμένεται να βρεθεί επίσης το πρόγραμμα απασχόλησης που αφορά 100.000 θέσεις εργασίας, ύψους έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ, για το οποίο έγινε αναφορά μετά το πρόσφατο Eurogroup.
 
Κατά τις συζητήσεις της Τετάρτης, παρουσιάστηκαν οι ελληνικές προτάσεις καθώς και ορισμένα μέτρα, τα οποία θεωρήθηκε πως κινούνται σε θετικό προσανατολισμό, ενώ όπως προέκυψε, συνεχίζουν να υπάρχουν και αρκετές διαφωνίες.
 

Επιμονή ΔΝΤ για μέτρα

 

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέμεινε στις απαιτήσεις του για περαιτέρω περικοπή συντάξεων, επιμένοντας στις αιτιάσεις για δημοσιονομικό κενό για το 2018 και 2019. Οι τελικές του προβλέψεις αναμένεται να προκύψουν τον προσεχή Νοέμβριο, ωστόσο ήδη αξιώνει σημαντικές περικοπές, που ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται η Ναυτεμπορική, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ενδέχεται να είναι τελικά χαμηλότερες, ακριβώς επειδή το Ταμείο δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής υπ' όψιν τις υπερβάσεις των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Αυτή η συζήτηση θέλει πλέον χαρτί και μολύβι», ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή μετά το τέλος των χθεσινών διαπραγματεύσεων, θέλοντας να δώσει έμφαση στο πόσο σημαντική είναι πλέον η παράμετρος του προσδιορισμού του όποιου δημοσιονομικού κενού για τα επόμενα χρόνια. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού της τάξεως του 2% απαιτούνται -σε ονομαστικές τιμές- πολύ περισσότερα μέτρα. Και αυτό διότι παρεμβάσεις όπως η περικοπή των συντάξεων προκαλούν και απώλειες εσόδων, όπως για παράδειγμα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ.: μικρότερο εισόδημα, λιγότερος φόρος), αλλά και από τον ΦΠΑ (λόγω μικρότερης κατανάλωσης).
 
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με άλλον κυβερνητικό παράγοντα, συζητείται επίσης μηχανισμός που θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να το γνωρίζουν νωρίτερα, μέσω μιας προβολής των δεδομένων για το πώς θα κλείσει το έτος.
 
Κατά την ίδια πηγή, ο «κόφτης» θα τελειώσει από το 2019 και εάν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ εάν είναι ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα.
 

«Ευχές» Ευρωπαίων για συμφωνία

 
Από την μεριά των Ευρωπαίων εταίρων, σημειώνεται η «παρέμβαση» της Αγκέλα Μέρκελ, που μετά τη συνάντησή της με τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν κατέθεσε την εκτίμηση του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία, «αυτή τη στιγμή ο καθένας (σ.σ. στη διαπραγμάτευση θεσμών και Ελλάδας) θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».

Από κοντά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που τόνισε πως είναι προς το συμφέρον όλων η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
 
Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, κατέστησε σαφές πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πρόκειται να εφαρμοστούν μετά το καλοκαίρι του 2018, ενώ υπογράμμισε πως «η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του ΕΜΣ και η εκπλήρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
 

Αισιοδοξία Τσίπρα και σύμπνοια με Μουσκάτ

 

Βρισκόμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως εφικτό σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 23 Μαρτίου, και εργαζόμαστε σκληρά ώστε στις 23 του Μάρτη να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
 
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο πρωθυπουργός της Μάλτας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε σημαντική πρόοδο, και πολλοί συνάδελφοι στην Ευρώπη συμμερίζονται ότι με τη σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να γίνουν τα πράγματα σωστά.
 
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκά, στάθηκε στην ανάγκη να καταστεί ο κοινωνικός πυλώνας ως αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της ΕΕ, σημειώνοντας πως «στην Ελλάδα βρήκα κάποιον που συμμερίζεται απόλυτα την άποψή μου».
 
Ο Τζ. Μουσκάτ πρόσθεσε ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που έχουν άλλες πολιτικές απόψεις και πρέπει να τους πείσουμε. Μπορεί να υπάρξει και συμμαχία προθύμων που θέλουν να προχωρήσουν, ώστε να υπάρξει ένα πραγματικό όραμα για καλύτερες κοινωνικές συνθήκες και λιγότερη ανεργία, υπογράμμισε.
  

Άμεση ολοκλήρωση ζητούν και οι τραπεζίτες

 
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο, κυρίως, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας ανέφερε κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί.