Ως «ένα νόθο παράγωγο μίας ελαττωματικής διαδικασίας, η οποία σχεδιάστηκε από τη δικτατορία του Μαδούρο για να προωθήσει την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του State Department τη Συντακτική Συνέλευση.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν την Εθνική Συντακτική Συνέλευση» τόνισε επανειλημμένα, ενώ προχώρησε στην καταγγελία μίας σειράς προβλημάτων, τα οποία διαγνώστηκαν στη διαδικασία της εκλογικής ψηφοφορίας.
 
Η πρώτη σύγκληση της Συνέλευσης είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Παρασκευή, με τον πρόεδρο της χώρας, Νικολά Μαδούρο, να σημειώνει ότι η εναρκτήρια συνεδρίαση «θα οργανωθεί με ειρήνη και ηρεμία, ακολουθώντας όλο το αναγκαίο πρωτόκολλο».
 
Τη νομιμότητα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας αμφισβήτησε   και η ίδια η εταιρεία, η οποία ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
 
«Γνωρίζουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση χειραγωγήθηκε» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic, Αντόνιο Μουχίκα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο.
 
Στο μεταξύ, η γενική εισαγγελέας της λατινοαμερικανικής χώρας διόρισε δύο δικαστές, προκειμένου να διερευνήσουν τις καταγγελίες περί νοθείας.
 
«Πρόκειται για σεισμό» σχολίασε, από την πλευρά του, ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (Κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας, μοναδικού νομοθετικού σώματος της χώρας, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση, από τον Ιανουάριο του 2016.