Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο Πολωνός πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα υπογράμμισαν την αυξημένη συνεργασία μεταξύ των χωρών κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κίεβο την Κυριακή, με τον Ντούντα να προσφέρει τη στήριξη της Βαρσοβίας στον εμπόλεμο γείτονα.

«Τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν», δήλωσε ο Ντούντα στους νομοθέτες, καθώς έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που εκφώνησε αυτοπροσώπως ομιλία στο ουκρανικό κοινοβούλιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «επαναστατική» κίνηση τον κοινό τελωνειακό έλεγχο των συνόρων. «Αυτό θα επιταχύνει σημαντικά τις συνοριακές διαδικασίες», δήλωσε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του, μετά την επίσκεψη του Ντούντα.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο, έχουν περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω συνοριακών σημείων στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Η Πολωνία έχει παραχωρήσει το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται και να διεκδικούν επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης σε πάνω από 3 εκατομμύρια Ουκρανούς.

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Αλεξάντερ Κουμπράκοφ δήλωσε ότι οι δύο γείτονες εργάζονται για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των εμπορευμάτων της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εργαζόμαστε επίσης για τη δημιουργία μιας κοινής σιδηροδρομικής εταιρείας για την αύξηση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της ουκρανικής οικονομίας», ανέφερε ο Κουρμπάκοφ σε δήλωσή του.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι ο κοινός τελωνειακός έλεγχος θα μπορούσε να διευκολύνει την είσοδο της χώρας στην ΕΕ. «Είναι επίσης η αρχή της ενσωμάτωσής μας στον κοινό τελωνειακό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει έκθεση τον Ιούνιο σχετικά με το αν θα αποδεχθεί την αίτηση της Ουκρανίας για να γίνει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, η οποία είναι πιθανό να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που ήδη προκαλεί διαφωνίες στο εσωτερικό του μπλοκ.