Ο Βίκτορ Ορμπάν τόνισε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να αναγκάσει την Ουγγαρία να εγκαταλείψει τον νέο νόμο που απαγορεύει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας στα σχολεία θα είναι μάταιες. Η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει στους ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές να εισέλθουν στα σχολεία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ, απαγορεύεται στα σχολεία να χρησιμοποιείται υλικό που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου. Επίσης, ο νόμος απαγορεύει να δείχνουν σε άτομα κάτω των 18 ετών πορνογραφικό περιεχόμενο. Προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας λίστας ομάδων που επιτρέπεται να πραγματοποιούν σεξουαλικές εκπαιδευτικές συνεδρίες στα σχολεία.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουν να αφήσουμε τους ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές και τις οργανώσεις μέσα στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία. Η Ουγγαρία δεν το θέλει αυτό», δήλωσε ο Ορμπάν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Το ζήτημα, όπως είπε, είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. «Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν έχουν καμία δουλειά εδώ, ανεξάρτητα από το τι κάνουν, δεν θα αφήσουμε τους ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές ανάμεσα στα παιδιά μας».


Ο νόμος, που συνδυάζει λανθασμένα την παιδεραστία με ζητήματα που αφορούν στην ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα, προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Ουγγαρία. Ομάδες για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κάλεσαν το κόμμα Fidesz του Ορμπάν να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Η Διεθνής Αμνηστία και η κοινωνία του Hatter άφησαν στον ουρανό ένα τεράστιο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς με το ουράνιο τόξο πάνω από το κτίριο του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο. «Στόχος του είναι να διαγράψει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από τη δημόσια σφαίρα», δήλωσε ο David Vigh, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουγγαρία. Πρόσθεσε δε ότι ούτε θα τηρήσουν τον νέο νόμο ούτε θα αλλάξουν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με αυτό. Η Ευρωπαία Επίτροπος, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν διαμήνυσε στην Ουγγαρία ότι πρέπει να καταργήσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία ή να αντιμετωπίσει πλήρη επιβολή του ευρωπαϊκού δικαίου. «Αν η Ουγγαρία δεν διορθώσει αυτό το σφάλμα, η Κομισιόν θα κάνει χρήση των εξουσιών που της έχουν δοθεί ως τοποτηρητή των συνθηκών», δήλωσε  χαρακτηρίζοντας και πάλι «όνειδος» τον νόμο που απαγορεύει την δημοσίευση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανήλικους.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, οι Βρυξέλλες μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία επί παραβάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, που μπορεί να οδηγήσει στην προσφυγή στο Δικαστήριο της Ε.Ε. και στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Η Κομισιόν έχει ήδη στείλει από τα τέλη Ιουνίου ένα πρώτο σημείωμα προς τις ουγγρικές αρχές για να εκφράσει «νομικές ανησυχίες» σχετικά με το κείμενο που υιοθετήθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο στις 15 Ιουνίου «περί προώθησης της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους».

Επίσης, ασκούνται πιέσεις και από ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ευρωπαϊκός νόμος που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, με το πάγωμα της εκροής ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Βουδαπέστη λόγω της κατάφωρης παραβίασης των κανόνων του κράτους δικαίου, αλλά και λόγω της διαφθοράς στην διαχείριση και δαπάνη των ευρωπαϊκών πόρων.

«Οι Εβραίοι γίνονται σήμερα οι ΛΟΑΤΚΙ»

«Στοχοποιούν ό,τι κρίνουν διαφορετικό. Οι Εβραίοι γίνονται σήμερα οι ΛΟΑΤΚΙ», λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης για τον επαίσχυντο νόμο που στοχοποιεί τους ΛΟΑΤΚΙ+ αλλά και για παρόμοιες πρακτικές άλλων χωρών όπως της Πολωνίας.

Μιλώντας στο Κόκκινο ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς μετέφερε εικόνες από την ευρωβουλή για τα ιδεολογικά αφηγήματα που έχουν ακουστεί,  σημειώνοντας ότι το αφήγημα χωρών που στοχοποιούν θεμελιώδη δικαιώματα είναι πολύ συγκεκριμένο ιδεολογικά και καμία σχέση δεν έχει με «ψεκασμένους». Όπως είπε το μέλος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, «να μην θεωρήσουμε ότι η Ακροδεξιά είναι ψεκασμένοι, έχουν ιδεολογική βάση και εργαλειοποιούν το ζήτημα».

Σε μια τέτοια κατάσταση, ο Κώστας Αρβανίτης απαιτεί από το προεδρείο της ΕΕ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει άμεσα σε κυρώσεις κατά των χωρών εκείνων που υπονομεύουν το κράτος Δίκαιου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. «Δεν μπορούν να βάζουν θηλιές στους λαούς της Ευρώπης, όπως έκαναν σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και εδώ να παίζουν» λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το ευρωκοινοβούλιο είναι ό,τι πιο προοδευτικό εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, όπου ακόμα και δεξιοί δεν σηκώνουν ψηλά θέματα καταπάτησης δικαιωμάτων».