Η Ουγγαρία θα αναλάβει την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου της ΕΈ από την 1η Ιουλίου. Τη συγκεκριμένη θέση κατέχουν εκ περιτροπής όλα τα κράτη μέλη.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συνδεθεί τεχνητά η ενταξιακή διαδικασία ορισμένων χωρών με αυτή άλλων χωρών. Δεν θα επιτρέψουμε την ενταξιακή διαδικασία οποιασδήποτε χώρας με καλύτερα αποτελέσματα να τεθεί όμηρος από αυτούς που μένουν πίσω» προσέθεσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας, , σύμφωνα με agerpres.ro, που μεταδίδει η ΕΡΤ.

Μάλιστα τόνισε πως το γεγονός ότι μια υποψήφια χώρα βρίσκεται σε πόλεμο δεν θα αποτελέσει πλεονέκτημα κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εισάγει κανενός είδους στρατιωτική σύγκρουση. Όπως αναφέρει, η διεύρυνση θα πρέπει να έχει ως στόχο την αύξηση της δυνατότητας σταθερότητας και ειρηνικής προόδου πέρα ​​από την τρέχουσα επικράτεια της ΕΕ και όχι για την εισαγωγή της απειλής του πολέμου εντός του μπλοκ της ΕΕ.

Τέλος, σημείωσε ότι η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα θέλει να βοηθήσει τη Σερβία να ανοίξει νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων, το Μαυροβούνιο να κλείσει πολλά κεφάλαια και τη Βοσνία, τη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Η ΕΕ χρειάζεται νέα κράτη μέλη που μπορούν να φέρουν την τόσο αναγκαία ώθηση και φρεσκάδα, όπως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Γεωργία ή η Μολδαβία» προσέθεσε.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «υποκρισία» και «διπλά πρότυπα» που εφαρμόζουν ορισμένα κράτη μέλη και οι ηγέτες τους, που δηλώνουν δημόσια ότι υποστηρίζουν τη διεύρυνση, αλλά στην πραγματικότητα βάζουν εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία, ενώ εκτίμησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξής της για να αποτρέψει την εξάπλωση της επιρροής άλλων κρατών, «συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».

Σε σχέση με τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας, διευκρίνησε πως η δημιουργία διαπραγματευτικού πλαισίου απαιτεί αποφάσεις με ομοφωνία, ενώ η Ουγγαρία θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της, ειδικά εκείνα που αφορούν τα δικαιώματα των Ούγγρων στην Υπερκαρπάθια.