του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη
Η Οξάνα Μαριάχινα βρίσκεται στην Ελλάδα είκοσι χρόνια και είναι ιστορικός και αρχαιολόγος, απόφοιτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, και παράλληλα εργάζεται ως ξεναγός. Μας διηγείται το πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού της:
«Ήταν η μέρα του Πάσχα. Ήμασταν στην παραλία του Αγίου Κοσμά, στην περιοχή του Ελληνικού, όπου υπήρχαν πολλές παρέες που ψήναμε στη θάλασσα. Κατά τις 7-8 μμ, σχεδόν όλη η παρέα μας είχε φύγει και είχαμε μείνει τέσσερα άτομα -τρία παλικάρια και εγώ- για να μαζέψουμε τα πράγματα. Όταν ο ένας από εμάς απομακρύνθηκε, μια διπλανή παρέα άρχισε να φωνάζει δυνατά και για πολύ ώρα το σύνθημα “Δόξα στην Ουκρανία”. Δύο από τους δικούς μου απάντησαν “Δόξα στη Ρωσία”. Ξεκίνησαν βρισιές. Μας πλησίασαν και ρώτησαν από που είμαστε και τους απαντήσαμε από τη Ρωσία. Μας ρώτησαν γιατί υποστηρίζουμε τη Ρωσία και τους απαντήσαμε πως είναι πατρίδα μας και έχουμε κάθε δικαίωμα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο ξυλοδαρμός. Οι Ουκρανοί ήταν δέκα με δώδεκα άτομα και οι φίλοι μου δύο, και τους χτυπούσαν πέντε με έξι άτομα τον καθένα».
Η ίδια αναφέρει πως είδε γνωστό της πρόσωπο στην παρέα των Ουκρανών, οπότε τον κάλεσε να σταματήσουν. «Άκουσα βρισιές εναντίον μου και τότε προσπάθησα να απομακρύνω έναν χωρίς να τον ακουμπήσω -παρά μόνο από τη μπλούζα- και εκείνη τη στιγμή ο Ουκρανός τον οποίο γνώριζα, με χτυπάει στο πρόσωπο με σιδερογροθιά. Προσπαθώ να προστατεύσω το πρόσωπό μου και αρχίζουν να με βαράνε δύο, ανοίγοντας μου του κεφάλι. Χτυπάνε με κλωτσιές και γροθιές τα χέρια μου, τα πόδια μου, τα πλευρά μου, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσω μέσα στα αίματα. Τότε τρόμαξαν, ενώ είχαν έρθει και περαστικοί να τους πουν να σταματήσουν, οπότε τράπηκαν σε φυγή». Διευκρινίζει πως αναγνώρισε έναν εκ των δραστών, καθώς γνωρίζει καλά τον αδερφό του και τη γυναίκα του αδερφού του. Τα στοιχεία του βρίσκονται στη κατοχή του TPP.
Η Οξάνα προσθέτει πως κάλεσαν την αστυνομία, η οποία άργησε πάρα πολύ. Η ίδια προχώρησε σε μήνυση και πέρασε από ιατροδικαστή τη μεθεπόμενη μέρα. «Την ίδια ημέρα που πήγα εγώ στην αστυνομία με δέχτηκαν. Αλλά δύο μέρες μετά που πήγα με το άλλο θύμα -Πόντιος στην καταγωγή- περιμέναμε τέσσερις ώρες στο Α.Τ. Αργυρούπολης και δεν μας δέχθηκαν, λέγοντας μας πως έχουν άλλες δουλειές. Για το λόγο αυτό δεν μπορούσε να πάει για ιατροδικαστική, αφού δεν τον άφησαν πρώτα να προχωρήσει σε μήνυση. Μας δέχθηκαν την Παρασκευή, οπότε καλέσαμε ιατροδικαστή, που μας ρώτησε γιατί περιμέναμε πέντε ημέρες και δεν μπορεί να μας δει λόγω Πρωτομαγιάς. Μέχρι να τον εξετάσουν, οι πληγές και οι μελανιές είχαν αρχίσει να υποχωρούν».
Σύμφωνα με την ίδια «πρόκειται ξεκάθαρα για φασιστική επίθεση, μόνο και μόνο επειδή είμαστε Ρώσοι και υποστηρίζουμε τη χώρα μας». Αποκαλύπτει, επίσης, πως έχει δεχθεί και στο παρελθόν απειλές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σχετικά με το κλίμα ρωσοφοβίας, που αναπαράγεται σε μέσα ενημέρωσης, κοινωνικά δίκτυα και πολικούς, η ίδια αναφέρει: «Όχι μόνο αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε, αλλά φοβόμαστε πλέον να μιλάμε ρωσικά στους δρόμους. Γιατί έχουν γίνει πολλές επιθέσεις, ακόμα και σε παιδιά και ηλικιωμένους από Ουκρανούς… σε μέσα μαζικής μεταφοράς και στον δρόμο, μόνο και μόνο γιατί μιλάνε ρώσικα. Φοβάμαι ακόμα και για τα παιδιά μου, όταν βγαίνουν έξω. Έχω ένα αγόρι δεκαέξι χρονών και του λέω προσέξτε, μην μιλάτε ρώσικα». Επιβεβαιώνει μάλιστα τις πληροφορίες πως έχουν συγκροτηθεί ομάδες Ουκρανών εθνικιστών στην Ελλάδα: «Μαζεύονται αρκετά άτομα και ψάχνονται για τσακωμούς, απειλούν ρωσικά εστιατόρια κλπ».
«Υπάρχουν κι άλλα περιστατικά βίας»
Ο ανταποκριτής του Ria Novosti Γκενάντι Μελνίκ σχολίασε στο TPP, πως ο ίδιος προσωπικά έχει παρατηρήσει «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δραστηριοποιούνται ομάδες Ουκρανών στην Ελλάδα, οι οποίες εκτοξεύουν συντονισμένα υβριστικά σχόλια και λάσπη στα τουίτ της ρωσικής πρεσβείας, ενάντια σε Ρώσους και όσους υποστηρίζουν τη Ρωσία. Όταν μάλιστα ανακοινώθηκε η αυτοκινητοπομπή ενάντια στη ρωσοφοβία, έκαναν καλέσματα ώστε να τη ματαιώσουν». Ζητήσαμε να μάθουμε αν έχει πέσει στην αντίληψή του σύνδεση ή υποστήριξη των παραπάνω ατόμων σε ακροδεξιές ομάδες της Ουκρανίας, όπως το Τάγμα Αζόφ και ο Δεξιός Τομέας, με τον ίδιο να επιβεβαιώνει πως έτσι έχουν τα πράγματα, σχολιάζοντας πως «δυστυχώς δεν απαγορεύονται οι επιθέσεις αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Σχολιάζοντας, μετά από ερώτησή μας, τη βεβήλωση του μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα με σύμβολα του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ, μας ανέφερε ότι «ταυτόχρονα με τη βεβήλωση του μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη, βεβηλώθηκε και το μνημείο των Ποντίων, θυμάτων της τουρκικής γενοκτονίας». Ανέφερε, πως γνωρίζει «κι άλλα περιστατικά βίας, αλλά και μπούλινγκ στα σχολεία σε παιδιά Ρώσων και ρωσόφωνων στην Ελλάδα, όπως και Ποντίων που γίνονται επίσης στόχος Ουκρανών, σε μια δραστηριότητα που δυστυχώς -όπως το βλέπω- έχει την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης». Τέλος, ο κος Μέλνικ δήλωσε ότι στα τόσα χρόνια που εργάζεται στην Ελλάδα βλέπει την υποστήριξη του απλού λαού, καταλήγοντας πως οι σημερινές δυσκολίες θα περάσουν.
Το TPP έχει στη διάθεση του στιγμιότυπα οθόνης, που στοιχειοθετούν το γεγονός ότι Ουκρανοί εθνικιστές καταρτούν λίστες «φιλορώσων αυτονομιστών» στη χώρα μας, επικαλούμενοι το «δίκαιο του πολέμου».