Πρόσφατα τα ζητήματα του υπουργείου Παιδείας συζητήθηκαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη, υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΚΟΙΠ, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ενημέρωσε για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για την ετοιμότητα του υπουργείου εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου.
 
Στη συνεδρίαση του υπουργικού αναμένεται να συζητηθεί και η άφιξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μέχρι στιγμής 24 γαλλικοί κολοσσοί έχουν επιβεβαιώσει πως θα αποστείλουν εκπροσώπους τους στην Ελλάδα, επιθυμώντας να συνάψουν συμφωνίες άμεσα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του φαρμάκου και της οικονομίας.
 
Όπως έγινε γνωστό, ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί όμως να στείλει και πολιτικά μηνύματα για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, μεταρρύθμισης της ευρωζώνης και απόρριψης του μοντέλου μισθολογικής καθίζησης, που όπως είπε ο ίδιος «αποτελεί κίνδυνο για την Ε.Ε.».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό θα συζητηθεί και η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τον Τσίπρα να εκφωνεί ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που θα γίνουν στις 9 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, να καταθέσει τις εξελίξεις στο σχέδιο για τη «δίκαιη ανάπτυξη» και να επιχειρήσει να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων, που θα «ισοφαρίσουν» τις μειώσεις στις συντάξεις του 2019.
 
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και τοπικούς φορείς στη Βόρεια Ελλάδα.